Local

Vrâncenii cu venituri mici pot cere rechizite pentru copii de la secretariatele școlilor. Condițiile obligatorii

Ionel Sclavone
14 sep 2023 1295 vizualizări

Vrâncenii cu venituri mici, care au copii la școală, vor primi și în acest an rechizite pentru aceștia. Valoarea acestora este de până la 75 de lei pentru fiecare copil. Până pe 22 septembrie, Inspectoratul Școlar trebuie să încheie procedurile și să finalizeze listele cu numele copiilor care vor primi acest ajutor. Pe de altă parte, statul va emite cu întârziere voucherele educaționale în valoare de 500 de lei.  

Preșcolarii și școlarii proveniți din familii cu venituri mici au dreptul să primească, la începutul acestui an școlar, rechizite. Valoarea acestora este de până la 75 de lei pentru fiecare elev în parte. Pentru a benecficia de acest ajutor, părinții trebuie să depună o solicitare însoțită de mai multe documente justificative. Solicitările se depun la secretariatele școlilor la care sunt înscriși copiii.

Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare lista procedurilor și calendarul operațiunilor ce trebuie derulate în vederea întocmirii listelor de elevi care vor primi rechizite gratuite. Conform calendarului, până la 22 septembrie, trebuie încheiată informarea beneficiarilor, trebuie depuse dosarele și finalizate listele cu numele celor ce vor primi ajutorul din partea statului.

Elevii vor primi rechizite, începând cu anul școlar 2023-2024, în valoare de 65 lei dacă sunt la învățământul primar și de 75 lei dacă sunt înscriși la învățământul gimnazial.

Rechizitele sunt acordate copiilor înscriși la școală, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Este vorba despre cei ce provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie a fiecărui an, ajunge la 50% din din salariul de bază minim brut pe țară. Anul acesta, salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei deci valoarea venitului este de 1.500 lei.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate sumele obținute de membrii acesteia, inclusiv din indemnizația de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți.

În cazul în care familia deține în proprietate terenuri, clădiri, spații locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, se vor lua în considerare și arenda, chiriile etc. produse de aceste proprietăți.

Documente necesare pentru obținerea ajutorului

Părinții care se încadrează în limitele impuse de lege cu privire la venituri trebuie să depună o solicitare, la secretariatele școlilor, însoțite de o serie de documente:

Voucherul educațional va fi plătit cu întârziere

Pe de altă parte, statul întârzie alocarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile. Valoarea acestora este de 500 de lei și permit părinților să cumpere îmbracăminte și rechizite pentru cei mici.

Anul acesta, așa cu se întâmplă de regulă, cu mai toate programele guvernamentale, finalizarea sa a întârziat. Nu se știe când vor fi alocate aceste vouchere pentru părinți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.