Local

Vrâncenii care obțin venituri din înfrumusețare, chirii și meditații, invitați să-și achite impozitele

Ionel Sclavone
15 apr 2022 2910 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Andreaobzerova – Dreamstime.com
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Andreaobzerova – Dreamstime.com

Vrâncenii, persoane fizice, care obțin venituri din meditații, chirii și activități de înfrumusețare și întreținere corporală riscă amenzi foarte mari dacă nu se conformează obligațiilor fiscale. Este vorba despre cei care nu-și declară veniturile la stat și evită să-și plătească taxele și impozitele aferente.

ANAF derulează trei proiecte-pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicate persoanelor fizice. Oficialii Fiscului sunt interesați ca cei ce obțin venituri din activități precum cele enumerate mai sus să fie informați cu privire la obligațiile fiscale ce le revin. Cu alte cuvinte, ANAF intenționează să popularizeze pașii pe care trebuie să-i urmeze aceste persoane care obțin astfel de venituri și care până acum nu le-au declarat la stat.  

Cei care obțin venituri din meditații trebuie să se înregistreze și să plătească impozit și eventuale contribuții pentru banii câșțigați.

Aceasta nu este o noutate, iar Fiscul reamintește periodic profesorilor ce obligații au. Orice venituri obținute, fie și independent, trebuie taxate, iar în cazul lor, soluția cea mai practică ar fi înființarea unui PFA sau a unei întreprinderi individuale ori chiar a unui SRL.

Odată înregistrați la Registrul Comerțului, profesorii trebuie să completeze declarația unică și să estimeze veniturile pe care le vor obține, în acest an, din meditații. Iar apoi, până în luna mai a anului viitor vor trebui să-și achite dările aferente.

De menționat că, potrivit legii, profesorii care dau meditații au obligația să se doteze cu casă de marcat în condițiile în care încasează banii în numerar. Această obligație dispare în cazul în care aceștia încasează banii aferenți meditațiilor exclusiv prin transfer bancar.

Ce se întâmplă în cazul celor care încasează bani din chirii

Pentru persoanele care obțin venituri din chirii, din cedarea folosinței bunurilor, ANAF își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare sau de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal.

Iar aici, vorbim de veniturile din chirii, dar și de cele realizate din închirierea spațiilor în scop turistic.  categorie de venituri care intră în conținutul celei de cedare a folosinței bunurilor. În acest din urmă caz, a intrat în vigoare reglementarea ce vizează închirierile prin platforme de tipul AirBnB sau Booking.com. Persoanele fizice care se ocupă cu astfel de afaceri trebuie să obțină certificatul de autorizare.

Închirierea locuințelor pentru turiști se face obligatoriu în baza unui certificat eliberat de autorități. Acest certificat era cerut până de curând doar celor care s-au înregistrat ca firme sau PFA-uri. Acum acest certificat trebuie obținut și de persoanele fizice obișnuite.

Orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit

Scopul ANAF în cazul celor care prestează servicii de înfrumusețare

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din servicii de înfrumusețare și întreținere corporală ANAF își propune să crească gradul de informare a potențialilor contribuabili. În acest caz se urmărește o informare activă a celor care prestează astfel de servicii pentru a crește nivelul de conștientizare a obligațiilor fiscale pentru a reduce riscul neconformării în cazul unor controale sau inspecții fiscale.

În astfel de cazuri Fiscul urmărește înregistrarea ca PFA și completarea declarației unice, prin care se asigură declararea și fiscalizarea acestor venituri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.