Local

Vrâncenii asigurați în sistemul public de sănătate au dreptul la consultații psihologice gratuite

Ionel Sclavone
9 iul 2023 789 vizualizări

Vrâncenii care plătesc asigurări de sănătate în sistemul public au dreptul, din acest an, la 12 ședințe de consiliere psihologică gratuite, pe an. Aceste servicii se acordă la solicitarea pacienților care se confruntă cu situații de stres ori traumatizante. Studiile și cercetările medicale au arătat că numeroase persoane au avut nevoie de ajutor psihologic pentru a trece peste problemele provocate de pandemia de coronavirus, respectiv de măsurile de izolare la domiciliu.

În actualul context, în care numărul celor care apelează la consiliere psihologică este în creștere, Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate a introdus acest tip de servicii medicale pe lista gratuităților.

Astfel, prin noul contract-cadru din sănătat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2023, au fost stabilite serviciile și investigațiile, tratamentele și dispozitivele medicale ce sunt decontate prin casele județene de sănătate. În acest sens a fost stabilit un pachet de servicii medicale, dar și criteriile și procedurile de contractare, drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților, precum și mecanismele de monitorizare și control.

Între altele, noul pachet de servicii medicale prevede acordarea unui număr de 12 consultații psihologice, pe an, la recomandarea medicilor de alte specialități clinice, testele genetice sau screeningul pentru cancerul colorectal.

Reglementările în vigoare stabilesc faptul că aceste consultații psihologice sunt servicii medicale ce urmăresc evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale ale pacienților. Acestea pot fi acordate de către medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

Consultațiile psihologice vor fi acordate doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie. Serviciile sunt acordate, la solicitarea asiguratului, în caz de situații stresante sau traumatizante, pentru evaluarea sănătății mintale sau pentru depistarea riscului de demență sau depresie la persoanele vârstnice. De asemenea, medicul de familie sau de specialitate poate recomanda astfel de consultații pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic.

Mai pot beneficia de servicii medicale pihologice ori psihiatrice și femeile însărcinate, în cadrul evaluării sănătății mintale perinatale, inclusiv în ceea ce privește anxietatea și depresia.

Medicii primari pot recomanda serviciile psihologilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, pentru cei cu risc crescut de îmbolnăvire, precum și pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice sau neurologice, precum și pentru cele cu tulburări din spectrul autist. Toate aceste servicii medicale sunt disponibile inclusiv pentru copii.

Cele 12 consultații psihologice la care au dreptul pacienții, într-un an, pot fi realizate atât în ambulatoriu, cât și la domiciliu, în funcție de nevoile pacientului. Pentru a beneficia de acest serviciu, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.