Local

Vin scumpirile la apă şi canalizare. Autorităţile admit că tarifele ar putea depăşi gradul de suportabilitate

Alexandra TĂTARU
11 aug 2017 3173 vizualizări

Populaţia Focşaniului va avea de suportat în următorii ani costuri mai mari pentru două dintre serviciile de bază de care beneficiază, respectiv apă şi canalizare. Acest lucru rezultă dintr-un document care urmează să fie aprobat, cel mai probabil, în viitoarea şedinţă a Consiliului Local şi postat pentru informarea publicului, aşa cum o cere legea, pe site-ul Primăriei Municipiului Focşani.

Foto: Tarifele actuale sunt de 3,58 lei/mc la serviciul de apă şi de 2,68 lei/mc la serviciul de canalizare

 

 

Este vorba despre Strategia de evoluție tarifară 2016-2022 a serviciului de alimentare cu apă și canalizare a S.C. Compania de Utilități Publice S.A. Focșani, prin care se propun ajustări ale tarifelor în fiecare an, până în anul 2022. Tarifele actuale sunt de 3,58 lei/mc la serviciul de apă şi de 2,68 lei/mc la serviciul de canalizare.În strategia de tarifare «cu proiect» a rezultat, pentru a acoperi necesarul de flux de numerar, inclusiv costurile de înlocuire la nivelul perioadei investiţiilor, o ajustare anuală în termeni reali de 1.5% până în anul, inclusiv, 2021. Deoarece lucrările investiţionale în mare majoritate vor fi deja puse în funcţiune, pentru anul 2022, ajustarea în termeni reali va fi de zece procente, pentru serviciul de apă. Noile sisteme de canalizare şi staţii de epurare impun de asemenea, pentru a acoperi necesarul de flux de numerar, inclusiv costurile de înlocuire la nivelul perioadei investiţiilor, o ajustare anuală în termeni reali de 1.5% în anul 2017, o ajustare anuală în termeni reali de 3% în perioada 2018-2020, iar pentru anii 2021 şi 2022 sunt prevăzute ajustări de 8.5%, respectiv de douăzeci şi patru de procente”, după cum rezultă din documentul care va fi supus aprobării. Autorii analizei spun că au evaluat şi gradul de suportabilitate pentru populaţie când au fost stabilite aceste tarife, în condiţiile în care nivelul salariilor brute în Vrancea reprezintă 76% din salariul brut la nivel naţional. Prin urmare, pentru ajustarea tarifelor s-a luat în calcul ponderea salariilor  medii brute . Ceea ce frapează din anexa la proiectul de hotărâre este concluzia primarului Cristi Misăilă, care deşi recunoaşte că veniturile populaţiei nu au crescut în raport cu PIB-ul ţării din ultimii doi ani, edilul achiesează la o eventuală creştere a tarifelor peste gradul de suportabilitate.Prima concluzie care se desprinde din analiză este aceea că veniturile gospodăriei nu au sporit proporţional cu PIB-ul. De fapt, în ultimii 2 ani, veniturile gospodăriilor au rămas constante în termeni nominali deşi PIB-ul a crescut. Având în vedere acest lucru, este necesară o abordare mai prudentă care să ia în considerare doar un procent din creşterea PIB ca factor de creştere pentru veniturile gospodăriei (undeva între 70-100%). Totuşi, luând în considerare dimensiunea proiectului de investiţii şi faptul că, în cazul în care tariful nu este suficient pentru a acoperi costurile de exploatare şi amortizarea pe termen lung, acesta ar trebui să crească peste limita de suportabilitate, vom considera că veniturile gospodăriilor vor spori proporţional cu PIB-ul”, este concluzia iniţiatorului proiectului de hotărâre, Cristi Misăilă.

De menţionat că aceste creşteri de tarife ar urma să se aplice peste tot în judeţ unde CUP este operator de servicii. CUP se pregăteşte pentru etapa a II-a a extinderii şi modernizării sistemului de apă şi canalizare, unde sunt prevăzute fonduri europene în sumă de aproximativ 200 de milioane de euro. Investiţiile ar urma să se realizeze în mediul rural, demararea lor fiind estimată pentru primăvara anului 2018. Deocamdată, doar cererea de finanţare a fost aprobată de Comisia Europeană, urmând ca în această toamnă să se semneze şi contractul. (Alexandra TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.