Local

VIDEO | Vrancea, din nou subiect al emisiunii „România, te iubesc!”

Ziarul de Vrancea
10 nov 2022 6109 vizualizări

În ediția de duminică, 2 octombrie 2022, a emisiunii „România, te iubesc!” a fost prezentat cazul fermierului Vasilică Pamfil din județul Vrancea, care se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga. Partea despre situația din județul Vrancea care arată câtă nepăsare și detașare față de adevăratele probleme din viața reală „domnesc” atotstăpânitoare în instituțiile statului poate fi urmărită în VIDEO de mai jos, începând de la minutul 07:10. În continuare poate fi citită și transcrierea acestei părți a emisiunii „România, te iubesc!” difuzată duminică, 2 octombrie 2022, de postul de televiziune Pro TV.

Sute de hectare risipite. Vrancea. 200 de hectare de porumb sunt tocate pentru că sunt în totalitate calamitate.

Vasile Pamfil cultivă 4.000 de hectare. Toate au fost calamitate anul acesta, un dezastru care ar trebui să ne dea fiori și să-i trezească pe guvernanți.

Vasile Pamfil, fermier: „Dacă la nivel de Europa va fi dezastrul ăsta care se preconizează și ne sperie, imaginați-vă ce viitor mai avem noi aici. Când nu aveam, veneau de acolo. Fiecare stat, doar n-o fi nebun, își protejează poporul lui. La un moment dat o să avem o penurie de alimente... Și atunci ce facem? Ne mâncăm între noi. Ce facem? Ce facem? Trebuie luate măsuri urgent. Nu ne jucăm cu hrana”.

Fermierul a investit acum cinci milioane de euro într-un sistem de irigații. Deocamdată, însă, nu are apă.

Apa ar trebui să ajungă din râul Putna pe un canal care aparține ANIF, aflat în conservare. Omul are un teanc de hârtii prin care a cerut statului să-i permită să folosească acest canal.

Vasile Pamfil, fermier: „Cinci kilometri are ăsta”.

Reporter: Și de cât timp vă luptați să îl luați?

Fermier: „De 17 ani”.

Reporter: De 17 ani să luați canalul acesta să băgați apă pe el? Cu cine vă luptați?

Fermier: „Cu toate instituțiile. ANIF, ministrul Agriculturii”.

Reporter: Și de ce nu vor să vi-l dea?

Fermier: „Au zis că nu au cadrul legislativ. Nu știu de ce”.

ANIF Vracea. Eugen Popa conduce ANIF Vrancea. Cinci râuri brăzdează județul. Pe o hartă, directorul arată sistemul de canale care există și care ar putea să ia apă din râuri, dar sunt nefolosite pentru că de 32 de ani statul nici în Vrancea n-a făcut investiții, iar angajații ANIF doar s-au uitat la ele. Sunt aproape 50 de angajați în Vrancea plătiți de stat.

Reporter: Cât este bugetul dumneavoastră pe an?

Eugen Popa, director ANIF Vrancea: „Nu țin minte cifrele. În jur de...”

Reporter: Cât e bugetul pe an?

Directorul ANIF Vrancea: „Nu facem noi bugetul. Bugetul se face la centrală. N-avem acces la date”.

Tatiana Păunescu este șeful direcției investiții. Am întrebat-o despre canalul pe care fermierul Pamfil îl cere de 17 ani.

Tatiana Păunescu, director investiții: „Da, e și o hibă legislativă. Pe de-o parte ei spun că părțile administrative aflate în conservare, că ele n-au avut sursa în apă. Ni s-a transmis să le trecem în amenajări în conservare sau de neutilitate publică. Pe parcurs, dacă apărea o sursă de apă e primul crietriu. Despre amenajări se spune că ele, în perioada de conservare, pot fi date la organizații sau persoane juridice în folosință gratuită. Se pot vinde în condițiile legii. Dar nu spune în care condiții ale legii”.

Reporter: Tot acest demers de 17 ani s-a orpit într-o hibă legislativă?

Director investiții: „Da”.

Amenințarea ANIF

Fermier: „Ce să iei de aici domnule? Nu e nimic. Asta trebuie să o curăț. Nu știu ce să fac cu ea că nici animalele nu mănâncă așa ceva”.

Zeci de mii de euro a investit Pamfil în curățarea unui alt canal în speranța că vă primi aprobare să tragă apă pe el. Pentru lucrare a fost amenințat de ANIF cu judecata.

Reporter: Când l-ați curățat?

Fermier: „În primăvara asta”.

Reporter: Deci dacă aveați apă pe el puteați să salvați din floarea asta?

Fermier: „Bineînțeles. Puteam băga tamburii și udam”.

Reporter: Și n-ați primit aprobare.

Fermier: „N-ai cum să primești aprobare la așa ceva pentru că lucrurile sunt atât de dificile și greoaie încât ți-e și frică să ceri ceva”.

Canalul Siret-Bărăgan

Din Vrancea pornește celebrul Canal Siret-Bărăgan care era proiectat să se întindă pe 200 de kilometri. În plină secetă, barajul de la capătul lui e plin.

Din păcate, apa de aici merge doar pe o bucată de cinci kilometri de canal, executată înainte de Revoluție.

În 2018, cu mare tam-tam a fost deschisă stația de pompare de la capătul celor cinci kilometri de canal care duce apa pe canale mai mici întinse pe 2.000 de hectare. Singurul loc în care ANIF Vrancea irigă, teoretic.

Reporter: E apă pe ele?

Eugen Popa, director ANIF Vrancea: „Nu. Din nefericire nu e. Instalația hidromecanică este totuși veche de 30 de ani”.

Reporter: Și s-a stricat?

Directorul ANIF Vrancea: „S-a fisurat”.

Reporter: Și în acest moment nu funcționează. Din tot Siret- Bărăganul avem cinci kilometri. Avem apă aici dar nu poate intra pe canal pentru că nu merge stația?

Directorul ANIF Vrancea: „Da”.

Stația inaugurată de minisitrul Daea a crăpat în plină secetă. Motoarele au fost inundate.

Motoarele au fost instalate aici înainte de Revoluție. Abia în 2018 au fost puse în funcțiune.

Tatiana Păunescu, director investiții: „Stația este după modelul celor din 1980. Este mare consumatoare de energie raportat la timpul actual”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Acea pompă, acele agregate, sunt noi domnule pentru că n-au funcționat niciodată domnule. N-au funcționat. Da. N-a funcționat niciodată. Rețineți ce vă spun eu”.

Reporter: Da...sunt din anii...

Petre Daea: „Să nu aveți probleme cu anii pentru că ne uităm împreună așa la ani. Vă spun eu de ce să nu aveți probleme cu anii, pentru că sunt agregate în cuplaj și, pentru cunoștința dumneavoastră, știți cine a făcut prima dată în România sitemele de irigații? <>.

Reporter: Și asta nu înseamnă că, fiind foarte vechi, consumă foarte mult?

Petre Daea: „Nu”.

Text informații + VIDEOstirileprotv.ro/romania-te-iubesc


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.