Local

VIDEO | Sistemul antigrindină a funcționat numai pe hârtie în sâmbăta dinaintea Paștelui, în zona Panciu

Ziarul de Vrancea
27 apr 2022 8548 vizualizări

„Teroria ca teoria, dar practica ne omoară” - această veche zicală românească s-a putut verifica încă o dată în sâmbăta dinaintea Paștelui, pe 23 aprilie 2022, în zona Panciu.

Deși este una din suprafețele protejate de Sistemul Național Antigrindină, o ploaie zdravănă, cu gheață de dimensiuni destul de mari, a căzut în zona Panciu cu o zi înaintea Sărbătorii Paștelui, afectând probabil semnificativ suprafețe mari cultivate cu viță de vie în acest areal al județului Vrancea. 

Așa cum se vede din înregistrarea VIDEO, viile din zonă au fost practic acoperite cu un strat de gheață.

Totodată, chiar la mijlocul acestei luni, pe 15 aprilie, reprezentanții Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor anunțau că a început sezonul de intervenții active în atmosferă.

În aceste condiții, este evident că sistemul de protecție antigrindină nu și-a făcut treaba în zona Panciu, iar cei în măsură ar trebui să explice de ce s-a întâmplat acest lucru. Dacă tot avem sistem antigindină, să ne protejeze! Sau se pregătea și el, cumva, să sărbătorească Paștele?! 

Conform informațiilor făcute publice pe facebook de Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, în zona Panciu este prevăzut un Grup de Combatere (GC) dotat cu 8 Puncte de Lansare (PL) a rachetelor antigrindină   

Reamintim că nu mai târziu de 15 aprilie, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor anunța pe facebook că a început sezonul de intervenții active în atmosferă. Citiți conținutul integral al comunicatului pe acest subiect:

„În perioada 15.04. – 15.10. 2022 toți specialiștii implicați în exploatarea operațională a infrastructurii SNACP vor fi pe teren, 24/7, pregătiți să protejeze împotriva căderilor de grindină, culturile agricole și comunitățile din zonele de intervenție. În ultimii ani, Sistemul antigrindină s-a extins semnificativ și s-a dezvoltat echilibrat la nivelul întregii țări. Începem sezonul de combatere a fenomenelor meteo periculoase cu 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, cu o capacitate de intervenție cu 36% mai mare decât anul trecut, urmând ca, pe măsură ce finalizăm lucrările și punem în funcțiune noi puncte, numărul acestora să ajungă la 106 până în decembrie 2022.

 Tot anul acesta, vom realiza o nouă etapă experimentală pentru dezvoltarea tehnologiei de creștere a preciptațiilor, folosind aviația, în zonele marcate pe hartă.”- se precizează în textul postării activată vineri 15 aprilie 2022 pe contul de facebook Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

Citiți și:

Peste 2.580 de rachete antigrindina au fost transportate și instalate până acum în cele 94 de puncte de lansare( dintre care 20 în județul Vrancea)  operaționale în sezonul acesta de combatere a căderilor de grindină.

Joi 14 aprilie 2022 s-au încheiat și ultimele teste efectuate în poligon, pentru a se asigura faptul că rachetele antigrindină funcționează corespunzător.

VIDEO:Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

Prin urmare chiar dacă sistemul antigrindină de la Panciu nu a funcționat sâmbătă, 23 aprilie 2022, viile din zonă fiind umplute de gheața căzută din ceruri, nu vă place totuși ce organizare extraordinară avem în domeniu?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.