Local

VIDEO | S-a spart „buboiul” cheltuirii banilor publici la CSM Focșani 2007. Ce arată raportul încheiat de Corpul de Control al primarului

Ziarul de Vrancea
18 dec 2021 3765 vizualizări

Miercuri, 15 decembrie 2021, presa locală din Vrancea a luat cunoștință de raportul încheiat în urma controlului efectuat în perioada 05 iulie-13 august 2021 la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, de Corpul de Control al Primarului Cristi Valentin Misăilă.

Deși despre respectivul document încheiat în data de 16 august 2021 s-au vehiculat în toată acestă perioadă neoficial fel de fel de informații, nu este clar din ce motive el a fost ascuns opiniei publice până acum.

Deși nu o spune cu subiect și predicat, din respectivul raport rezultă clar un lucru, de fapt cel mai important din întreg documentul și care confirmă bănuielile anterioare: că sunt suspiciuni bazate pe documente reale, care conduc la concluzia că bugetul CSM Focșani 2007 a fost pe post de „morișcă” de virat sume consistente de bani publici, direct sau prin intermediari, în conturile unor firme aparținând inclusiv anumitor persoane importante din conducerea clubului de la acea vreme.

Ar fi probabil momentul ca nu doar Camera de Conturi Vrancea, dar și alte instituții abilitate ale statului să facă lumină în modul de cheluire a bugetului CSM Focșani 2007, după ce „buboiul”, iată, s-a spart!

Astfel, execuţiile bugetare din ultimii doi ani arată că CSM Focşani 2007 a avut în anul 2019 un buget de 10,9 milioane de lei, iar în 2020 bugetul a fost de 11,1 milioane de lei.

Anul acesta, primarul Cristi Misăilă a propus pentru CSM Focşani 2007, prin bugetul pe 2021, o alocare de 8,376 de milioane de lei, dar Consiliul Local a tăiat un milion din finanţare, după ce aleşii locali s-au arătat nemulţumiţi de lipsa de transparenţă de care a dat dovadă clubul.

Edilul a revenit într-o şedinţă de îndată cu propunerea de a se respecta alocarea iniţială, dar nici de această dată nu a avut succes în faţa aleşilor locali. În luna iunie 2021, CSM Focşani 2007 a trimis o adresă Consiliului Local Focşani prin care solicita suplimentarea bugetului cu suma de 8,8 milioane de lei, pentru funcţionare, plata salariilor sportivilor şi plata competiţiilor până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că pentru anul 2021 bugetul total s-ar ridica la peste 16 milioane de lei. N-a mai primit decât  2,5 milioane lei la rectificare bugetară din 18 august 2021, adică 30% din cât solicitase.

Revenind la raportul menționat, Corpul de control al primarului Cristi Misăilă care a controlat activitatea CSM Focșani 2007 pentru perioada 2018 – 2020 a descpperit o serie de nereguli alarmante prin gravitatea lor, grave la adresa conducerii clubului din acea perioadă. Concret, în contul acesteia sunt contabilizate nereguli care au dus la un prejudiciu de peste 1,3 milioane de lei. Acuzațiile menționate în raport sunt numeroase, cum ar fi: probleme cu cazarea, plățile făcute în numerar, decontarea cheltuielilor. Pentru toate acestea, Corpul de control a recomandat sesizarea Camerei de Conturi Vrancea.

O primă neregulă menționată în raport se referă la locuințele închiriate sportivilor, unde există suspiciunea că au fost contracte încheiate fictiv. Potrivit Corpului de control, contractele de închiriere au fost încheiate cu încălcarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare al CSM Focșani, fără aprobarea Comitetului Director, neavizarea de către compartimentele de specialitate și inexistența documentelor justificative privind predarea acestor locuințe. Prejudiciul se ridică la 513.849 lei.

O altă neregulă menționată în raportul încheiat de Corpul de Control al Primarului Cristi Valentin Misăilă se referă la încheierea contractelor de prestări servicii pentru servirea meselor cu o agenție de turism și nu unitate de alimentație publică, dar și lipsa documentelor justificative. Prejudiciul este de 573.692 lei.

Apar de asemenea menționate ca nereguli în raport cazarea în diferite structuri hoteliere, decontarea cheltuielilor făcute în club, plăți în numerar peste limita legală.

Deși nu o spune cu subiect și predicat, din respectivul raport rezultă clar un lucru, de fapt cel mai important din întreg documentul și care confirmă bănuielile anterioare: că sunt suspiciuni bazate pe documente reale descoperite, care conduc la concluzia că bugetul CSM Focșani 2007 a fost folosit pe post de „morișcă” de virat sume consistente de bani publici, direct sau prin intermediari, în conturile unor firme aparținând inclusiv anumitor persoane importante din conducerea clubului de la acea vreme. Ar fi probabil momentul ca nu doar Camera de Conturi Vrancea, ci și alte instituții abilitate ale statului să facă lumină în modul de cheluire a  bugetului CSM Focșani 2007, după ce „buboiul”, iată, s-a spart!

Reamintim și auzațiile pe care consilieri din cadrul CL Focșani le-au făcut publice în conferințe de presă anterior desfășurării controlului efectuat în perioada 05 iulie- 13 august 2021 la Clubul Sportiv Municipal (CS ) Focșani 2007 de către Corpul de Control al Primarului Cristi Valentin Misăilă

VIDEO | Consilierul local Costel Bîrsan, despre cheltuielile din bugetul local pentru echipa de handbal masculin seniori CSM Focșani 2007- în luna aprilie 2021

În cadrul conferinței de presă suținută pe 27 aprilie 2021, la sediul PNL Vrancea, consilierul local Costel Bîrsan s-a referit și la faptul că i s-au refuzat informațiile solicitate referitoare la cheltuielile din bugetul public efectuate pentru contractele jucătorilor echipei de handbal masculin CSM Focșani 2007. Ce a precizat Costel Bîrsan pe acest subiect:

„Am făcut o interpelare la un moment dat către Primăria Municipiului Focșani să ni se pună la dispoziție contractele jucătorilor de handbal. Vreau să fac precizarea de la început, ca să nu speculeze că nu am legătură cu sportul, am fost arbitru de fotbal în tinerețile mele. Deci am legătură cu sportul, îmi place sportul, dar nu îmi plac abuzurile și sifonarea banului public. Vom face tot ce se poate pentru a decupla firmele angajaților de la primărie sau ale celor angajați la unitățile subordonate Consiliului Local. Deci, am solicitat să mi se pună la dispoziție, înnegrind, numele persoanelor de pe contractele jucătorilor de handbal. Și uitați ce răspuns primesc: «Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007 ne-a comunicat refuzul jucătorilor secției de handbal de a pune la dispoziție contractele de activitate sportivă, precum și modalitatea de alocare a banilor pentru hrană și cazare.» Și primesc o documentație în care fiecare pagină e alocată fiecărui jucător - deci am ajuns la concluzia că sunt 30 de jucători de handbal, deși echipa de handbal are 6 jucători în teren, cu portarul 7 - și care spune că dânșii refuză să li se pună la dispoziție contractele.

Păi, stimați cetățeni ai municipiului Focșani, clubul sportiv primește bani și se alocă de la Consiliul Local, adică de către noi. Noi, ca să facem o fundamentare logică și corectă a banilor necesari acestui club, trebuie să știm nevoile lor, contractele existente și ceea ce scrie în aceste contracte. Că un contract presupune un venit bănesc, dar și anumite obligații puse în sarcina jucătorului respectiv, criterii de performanță și alte clauze care pot fi stipulate acolo. Deci este o secretomanie de parcă ar fi fosta agenție KGB. Încă o dată: 30 de jucători, am aici refuzul lor, dar eu nu am făcut interpelarea către jucători. Am cerut către primărie. Că vrea un jucător sau că nu vrea să ne pună la dispoziție contracte, e problema lui. Problema celor responsabili de acest lucru era că nu au dat curs acestei solicitări.

Mai mult decât atât, am niște informații conform cărora salariile acestor 30 de jucători sunt între 10.000 de lei și 20.000 de lei. Atenție: între 10 mii și 20 de mii de lei pe lună! Stau câte doi jucători într-un apartament închiriat, la care se plătește chirie, iarăși din informații, de circa 500 de euro pe lună. Hrana alocată acestora iară se ridică la sume exorbitante, deși am înțeles că, începând din acest an - și nu știu dacă e real sau nu - hrana lor este sponsorizată. 

Ca atare, îmi manifest dezaprobarea totală și revolta împotriva acestor practici de a-și bate joc de banul public, de banul focșănenilor, de a-și face bunul lor plac din banii noștri.”

Urmăriți precizările consilierului local focșănean pe subiectul cheltuielilor din bugetul local pentru echipa de handbal masculin seniori CSM Focșani 2007 în înregistrarea VIDEO de mai jos, începând de la minutul 14:

VIDEO | Directorul demisionar al CSM Focșani 2007, acuzat că și-a dat bani publici singur- în iunie 2021

 

„Fostul, actualul (nici nu mai știu cum e, și-a dat demisia sau nu și-a dat), director al CSM Focșani 2007, familia dânsului are o rețea de restaurante și o parte, dacă nu chiar toți sportivii din clubul pe care-l păstorește, servesc masa la dânsul la restaurant. Lucrurile sunt mai complicate acolo”, a precizat joi, 3 iunie 2021, într-o conferință de presă, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Local Focșani, referindu-se la informațiile pe care le are privind modul în care s-au cheltuit anumite sume prin intermediul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007​, finanțat din bugetul public al municipiului reședință a județului Vrancea.

În intervenția referitoare la problemele bugetului Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Local, inginerul silvic Victor Dumitru, a precizat următoarele:

„Motivul pentru care domnul primar face acest scandal și acest tam-tam îl reprezintă faptul că noi am cerut să avem acces la cheltuielile Primăriei. Am cerut ca aceste cheltuiieli să fie transparente, să fie urcate atât pe site-ul Primăriei, cât și al instituțiilor subordonate Consiliului Local Focșani. În speță, aș spune Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007, unde până la această dată, în urma mai multor solicitări atât scrise, cât și verbale către conducerea acestui club, nu ni s-au pus la dispoziție datele, însemnând cheltuielile în detaliu: contracte, deplasări, cazări, masă. Masă, după cum știți și cu siguranță ați aflat, acolo există niște probleme. Fostul, actualul (nici nu mai știu cum e, și-a dat demisia sau nu și-a dat), director al CSM Focșani 2007, familia dânsului are o rețea de restaurante și o parte, dacă nu chiar toți sportivii din clubul pe care-l păstorește servesc masa la dânsul la restaurant. Lucrurile sunt mai complicate acolo. Noi, coaliția majoritară din Consiliul Local Focșani, dorim să promovăm sportul, ne dorim să performăm în sport, chiar dacă dintre toate cele 15 secții sportive ale clubului CSM Focșani 2007, doar secția de handbal a realizat ceva performanțe. În anul competițional 2020/21, a ocupat locul 5 și există posibilitatea de a participa într-o competiție europeană”, a menționat inginerul silvic Victor Dumitru, liderul grupului consilierilor PNL din CL Focșani.

Vizionați mai jos înregistrarea conferinței de presă susținută pe 3 iunie 2021, de inginerul silvic Victor Dumitru, liderul grupului consilierilor PNL din CL Focșani

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.