Local

(Update) VIDEO | Protestul angajaţilor Primăriei Focşani, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de peste o săptămână

Ziarul de Vrancea
15 iun 2021 3366 vizualizări
Protestul de luni 14 iunie 2021 al angajaţilor din Primăria Focşani .Foto:adevarul.ro
Protestul de luni 14 iunie 2021 al angajaţilor din Primăria Focşani .Foto:adevarul.ro

Mai multe zeci de angajaţi ai Primăriei municipiului Focşani au întrerupt munca luni dimineaţă şi au ieşit în faţa instituţiei pentru a protesta din cauză că nu şi-au primit drepturile salariale de mai bine de o săptămână.

Oamenii spun că este vorba de un protest spontan, ei fiind nemulţumiţi de faptul că nu ştiu când îşi vor primi salariile, în condiţiile în care au credite şi datorii și se află în imposibilitatea de a le plăti.

În timpul protestului, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, aflat în vizită la Consiliul Judeţean Vrancea, a fost huiduit de angajaţii primăriei pentru că ar fi refuzat să stea de vorbă cu protestatarii.

Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, susţine că instituţia se află „într-un blocaj total”.

Chiar acum am pe masă o informare din parte Serviciului de impozite şi taxe locale, care îmi comunică faptul că multe imprimante nu mai au tonere şi nu mai pot funcţiona. De asemenea, pentru procedurile de executare silită au nevoie de expedierea prin poştă a somaţiilor şi titlurilor executorii, ceea ce nu se mai poate face deoarece contractul cu Poşta Română este suspendat, neavând bani prevăzuţi la acest capitol. Pentru a putea să recupereze creanţele fiscale ale datornicilor, trebuie făcută o etapă de evaluare a bunurilor şi imobilelor sechestrate. Acest lucru se face de un evaluator autorizat, ceea ce presupune încheierea unor contracte, lucru care iarăşi presupune bani. Deci suntem într-un blocaj total”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Cristi Misăilă.

Acesta a spus că a delegat atribuţiile de principal ordonator de credite către viceprimarul PNL, Ana Maria Dimitriu, deoarece soluţia propusă de majoritatea PNL-USR-PLUS pentru a remedia bugetul este ilegală din punctul său de vedere.

Soluţia pe care dumnealor o susţin, şi eu o consider ilegală, este să facem o virare de credit din capitolele unde mai sunt ceva resurse financiare. Noi avem buget invalid, drept pentru care autoritatea emitentă, în speţă Consiliul Local Municipiul Focşani, trebuie să retragă şi să repună într-o formă corectă bugetul. Am dat posibilitatea, prin delegarea atribuţiilor de principal ordonator de credite către doamna viceprimar Dimitriu, să aplice această soluţie, pe care dumnealor o consideră legală. (…) Singura soluţie este de a rediscuta bugetul pe care l-am repus pe ordinea de zi în aceeaşi variantă din 10 mai 2021, pentru a nu mai pierde alte 15 zile cu dezbaterea publică, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă aş fi propus un nou proiect de buget. În acest moment, timpul nu ne mai este prieten, ne este duşman şi consider că au posibilitatea, prin amendamente temeinice şi legale, să modifice bugetul aşa cum îşi doresc dumnealor, cu condiţia ca bugetul să respecte legea şi să fie funcţional”, a adăugat Misăilă.

El a precizat că prefectul judeţului „s-a ferit să spună negru pe alb că hotărârea 101 privind bugetul pe anul 2021 a municipiului Focşani este ilegală”, dar a cerut ca situaţia să fie discutată pentru găsirea măsurilor şi evitarea tensiunilor sociale.

Iată că deja s-au ajuns la aceste tensiuni sociale. Colegii de primărie nu şi-au încasat salariile aferente lunii mai. Şi nu suntem singurii în această situaţie. Nici Ateneul Popular din Focşani, nici Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, o parte dintre colegii de la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice”, a declarat primarul.

Pe de altă parte, viceprimarul Ana Maria Dimitriu susţine că angajaţii primăriei au fost scoşi în stradă de către primar, special pentru a-l huidui pe ministrul Afacerilor Interne care se află în vizită la Focşani.

Oamenii nu au ieşit din proprie iniţiativă în stradă. Sunt ieşiţi la ordinul primarului. Sunt directori de subordonate ale Consiliului Local care au vrut să facă plata salariilor, tocmai pentru că există aceşti bani de care toată lumea spune că nu ar fi, dar nu au fost lăsaţi de primar. La îndemnul primarului, consilierii PSD au făcut plângere Consiliului Local. Dumnealui a instigat ca acest sindicat al primăriei să dea în judecată hotărârea Consiliului Local. Tot primarul spune că nu dă voie să se facă plata salariilor, în condiţiile în care Finanţele au spus clar că există lichidităţi şi bani pentru plata salariilor. Aşadar, primarul, care conduce instituţia, blochează un întreg aparat administrativ care trebuie să muncească în beneficiul focşănenilor, pentru a-i ţine, mai nou, să huiduiască ministrul Afacerilor Interne. Ce legătură are primăria cu ministrul MAI? Nu este nimic întâmplător scoaterea lor în stradă tocmai în momentul în care ministrul ajungea la Focşani”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Maria Dimitriu.

În ceea ce priveşte noile atribuţii primite de la primarul Cristi Misăilă, Ana Maria Dimitriu susţine că acesta trebuie „să îşi asume ce a făcut în patru ani de mandat”.

A venit momentul să arăt ce a făcut primarul în aceşti patru ani de mandat şi ce înseamnă să trebuiască să îşi asume ceea ce practic vrea să delege către alţii. Trebuie să îşi asume în continuare ceea ce a făcut. Noi nu ne jucăm de-a luatul şi datul atribuţiilor. Acest fapt arată clar o instabilitate a primarului şi impotenţa lui de a rezolva această situaţie”, a spus Ana Maria Dimitriu, care a precizat că nu va uza de aceste atribuţii.

Angajaţii şi-au reluat activitatea după mai mult de două ore de protest.

Bugetul municipiului Focşani a fost invalidat la finele lunii mai de către softul Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea, Ministerul Finanţelor susţinând că invalidarea ar fi fost cauzată de erori ale ordonatorului de credit la întocmirea şi introducerea acestuia în Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor (Forexebug), în timp ce primarul Cristi Misăilă a declarat că invalidarea bugetului ar fi venit în urma unor amendamente ale majorităţii CL Focşani, care au determinat ca execuţia bugetară pe tot anul la unele capitole bugetare să fie mai mică decât sumele deja cheltuite până în luna mai. (Agerpres)


Angajații Primăriei Focșani au protestat dimineaţă, în faţa instituţiei, nemulțumiți pentru că nu și-au primit salariile pe luna anterioară.

Ei au întrerupt lucrul timp de două ore, în intervalul 8:00 – 10:00.

Funcționarii spun că s-a ajuns în această situație din cauza blocării bugetului municipiului, dar acuză și tăierile la cheltuielile de funcționare.

Text informații:radioiasi.ro

Citiți și: Printr-un comunicat de presă, Sindicatul Sintax 2010 „al reprezentanților funcționarilor publici și personalului contractual al Primăriei Focșani” cere Consiliului Local al Municipiului Focșani revocarea actului administrativ care blochează Primăria Focșani

1. Bugetul General al Municipiului Focșani pe anul 2021 a fost aprobat de consilierii locali prin Hotărârea nr. 101/ 10.05.2021 cu încălcarea gravă a prevederilor legale care stabilesc ca obligație imperativă acoperirea cheltuielilor de funcționare (între care se afla și salariile!), ale Primăriei Focșani și instituțiilor subordonate!

Deși nelegalitatea deciziei Consiliului Local Focșani a fost menționată și argumentată în Raportul privind obiecțiile de legalitate asupra Hotărârii Consiliului Local al municipiului Focșani nr. 101 din 10 mai 2021, privind aprobarea Bugetului General al Municipiului Focșani pe anul 2021, înregistrat sub nr. 51634/ 21 05 2021, în Informarea cu nr. 49726 întocmită de Direcția economică, precum și în Raportul cu nr. 49640/17.05.2021 elaborat de Serviciul investiții, autoritatea competentă să sancționeze acest derapaj grav, în speță Prefectul județului, a ales să stea în pasivitate!

Deși aceste documente sunt cunoscute consilierilor locali, aceștia ignoră cu rea voință și declară public că vor menține din considerente politice și de pe poziții de forță, situația gravă în care se află Primăria Municipiului Focșani și salariații instituției.

Acest demers al Sindicatului Sintax 2010 are ca scop prezentarea aspectelor nelegale din hotărârea la care facem referire, în speranța că cei responsabili vor conștientiza consecințele acestui abuz, iar actul va fi revocat!

2. Prevederile legale care au fost încălcate sunt cele cuprinse în Codul administrativ, în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și prevederile H.G. nr.907/2016 și în Ordinul Ministrului Finanțelor nr.1792/2002 și, evident, conținutul său diferă în totalitate de proiectul de buget pe care primarul municipiului, în calitate de ordonator principal de credite, în exercitarea atribuției prevăzută de art. 155 alin. (4) lit. a) din Codul administrativ, l-a elaborat și înaintat spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Vrancea.

3. Modul în care a fost aprobat bugetul Municipiului Focșani nu doar că a încălcat legea, dar pune în pericol interesele legitime, drepturile și obligații atât ale instituțiilor publice de interes local, cât și ale personalului din cadrul aparatului de specialitate, motiv pentru care am decis, ca sindicat al personalului din cadrul Primăriei municipiului Focșani, să întreprindem demersuri procedurale necesare, administrative și judiciare, pentru a solicita într-o primă etapă revocarea, iar dacă solicitarea de revocare cuprinsă în prezenta cerere va fi respinsă, suspendarea executării și anularea Hotărârii Consiliului local nr. 101 din 10 mai 2021, respectiv anularea acesteia.

4. Competența Sindicatului Sintax 2010 de a formula aceste demersuri, inclusiv plângerea prealabilă, este fundamentată pe art. 9 din Constituția României, conform căruia ”sindicatele (…) se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor proprii, în condițiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor și la promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor lor”.

5. Vom prezenta, în cele ce urmează, care sunt motivele de nelegalitate pentru care solicităm consilierilor locali revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 101/10 mai 2021:

• Conținutul hotărârii a rezultat din adoptarea, în timpul ședinței, a unor amendamente formulate de către consilierii locali, care au schimbat fundamental structura proiectului inițial întocmit de primarul municipiului, care are această atribuție, conform art. 155 alin. (4) lit. a) și b) din Codul administrativ;

• Procedura prin care s-a adoptat HCL Focșani nr. 101/10 05 2021, a încălcat prevederile legale, astfel cum s-a arătat în raportul de legalitate întocmit de secretarul general, pe care, din păcate, l-ați ignorat;

• Procedura transparenței decizionale a fost parcursă, după care proiectul de hotărâre a fost supus avizării comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local al Municipiului Focșani, fiind avizat în forma propusă de inițiator și ulterior, dezbaterii și aprobării Consiliului Local al Municipiului Focșani;

• În cadrul ședinței publice din 10 mai 2021, au fost formulate amendamente atât de inițiatorul proiectului – dl primar Cristi Valentin Misăilă (un singur amendament, neaprobat ), cât și de consilierii locali.

Amendamentele formulate de o parte din membrii Consiliului Local Focșani, care au fost și aprobate în timpul ședinței publice, au atras modificări substanțiale ale proiectului propus de ordonatorul principal de credite, încălcându-se prevederile art.136 alin.(8) coroborat cu art.141 alin.(10) și alin.(11) din Ordonanța de urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ și art.14 alin.(6), art.23 alin.(2) lit. a), art.36, art.45 alin.(1), art.46 alin.3 și art.49 alin.(8) și (9) din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale, precum și prevederile H.G. nr.907/2016 și Ordinului Ministrului Finanțelor nr.1792/2002.

Fără să dorim să fie interpretat într-un mod care să releve o eventuală lipsă de respect a noastră față de autoritățile administrației publice locale, deliberative și executive, în egală măsură, departe de noi o asemenea intenție, precizăm numai că în capitolul V al titlului VI a părții a III-a a Codului administrativ este reglementată răspunderea aleșilor locali. Apreciem că aceste dispoziții legale ar trebui să cârmuiască exercitarea mandatului de ales local, alături de toate principiile generale ale administrației publice, în general și ale administrației publice locale, în particular, pe care le prevede Codul administrativ; toate interpretate prin prisma art. 121 alin. (2) din Constituție conform căruia ”Consiliile locale și primarii funcționează în condițiile legii și rezolvă treburile publice din comune și din orașe”, ”într-un climat de pace socială” (apud Instituția Prefectului Vrancea).”

Comunicat de presă, SINDICATUL ”SINTAX 2010”

Ce spun consilierii PNL din CL Focșani despre acest protest

După manipulările grosolane legate de buget sau alte situații neplăcute create tot de el, după ce i-a eșuat tentativa de a închide primăria, Cristi Misăilă vrea acum să pună într-o situație mai mult decât delicată funcționarii primăriei, punându-și oamenii de încredere să trimită mesaje prin care îndemnau la un protest mâine dimineață (n.r. luni) și la nesemnarea condicii de prezență. Pe frontispiciul clădirii scrie Primăria Focșani, nu SC Misăilă SRL, iar rolul funcționarilor publici este acela de a fi în slujba cetățenilor, nu a primarului. Cariera politică a primarului se prăbușește, iar acesta se agață și încearcă să tragă după el tot ce este în jur, inclusiv administrarea orașului.”, au transmis liberalii, duminică seară, printr-un comunicat de presă.

Postarea primarului municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă referitoare la protestul de luni 14 iunie 2021 al angajaţilor Primăriei 

USR și PNL își ascund incompetența prin comunicate mincinoase

La PNL și la USR pare să se fi răsturnat căruța cu mincinoși și manipulatori, care încearcă să își ascundă greșelile și ticăloșeniile prin comunicate pompoase!

Printr-un comunicat de presă, scris pe genunchi de un anumit propagandist deghizat în ziarist, USR Vrancea m-a acuzat astăzi că i-am instigat pe angajații Primăriei Municipiului Focșani să protesteze! Nimic mai fals! Angajații au decis să nu mai intre la serviciu în această dimineață pentru că sunt nemulțumiți din cauză că nu și-au luat salariile de peste o săptămână, pentru că nu își pot plăti facturile și ratele restante, dar mai ales pentru că nu le mai pot cumpăra copiilor nici măcar lucruri de strictă necesitate!

Angajații Primăriei nu și-au încasat salariile pentru că PNL și USR PLUS au propus o serie de amendamente, care au dus la blocarea bugetului Municipiului Focșani! Este exclusiv vina PNL-USR PLUS că tot Municipiul Focșani se află într-un blocaj financiar!

Pentru că nu vor să recunoască faptul că își bat joc de un oraș întreg, cei din PNL-USR PLUS încearcă o nouă diversiune, respectiv că aș sta în spatele protestului spontan declanșat de angajații din Primăria Municipiului Focșani și din instituțiile din subordine!

Stimați domni consilieri PNL-USR PLUS, vă somez să încetați cu acest tip de manipulare! Ați generat un blocaj instituțional, acum dați dovadă de maturitate și găsiți soluțiile legale prin care activitatea Primăriei Municipiului Focșani să fie deblocată. Menirea noastră, a celor care am fost aleși să conducem acest oraș, este aceea de a furniza și de a dezvolta servicii pentru cetățeni. Dumneavoastră, în schimb, ce faceți?! Vă războiți cu primarul și cu angajații din Primăria Municipiului Focșani, pentru că așa sunt ordinele pe care le-ați primit de la partid.

Am delegat atribuțiile de ordonator de credite viceprimarului Ana Maria Dimitriu, care a refuzat să preia aceste atribuții!

O dovadă mai clară a faptului că cei de la PNL-USR PLUS nu vor să deblocheze situația din Primăria Focșani nu poate exista!”-Cristi Valentin Misăilă 

Citiți și:Într-o conferință de presă susținută luni 14 iunie 2021 după -amiază viceprimarul municipiului Focșani Ana Maria Dimitriu (PNL) a dat o replică referitoare la recentele acuzații ale primarului Cristi Valentin Misăilă privind blocarea bugetului local și, implicit, neplata salariilor angajaților administrației publice locale.

Conform opiniei viceprimarului Ana-Maria Dimitriu, Primăria Focșani dispune de fondurile necesare pentru achitarea salariilor angajaților, însă nu există bunăvoință din partea primarului să semneze ordinele de plată necesare. Referitor la protestul de luni 14 iunie 2021 dimineață al salariaților Primăriei, denumit spontan, viceprimarul a dezvăluit în cadrul conferinței de presă că știa de zilele trecute de organizarea acestei manifestații. ”Sâmbătă și duminică am fost sunată de angajați ai Primăriei care mi-au relatat că astăzi va fi un protest așa-zis spontan. Vă spun și acum ceea ce am mai spus, ceea le le-am transmis și salariaților: domnul primar trebuie să-și facă datoria, să emită și să semneze ordinele de plată pentru salariile angajaților. Domnul primar pleacă pe 17 iunie în concediu, deși nu și-a făcut treaba, lăsând, practic, angajații în neant. El ar fi trebuit să găsească soluții normale, să comunice, să dialogheze. Trebuie să vă spun că Direcția Economică a Primăriei Focșani nici măcar nu a întocmit ordinele de plată, nu sunt întocmite statele de plată sau pontajele. Domnul primar vrea să ducă totul într-un haos generalizat. Îi recomand să-și revizuiască comportamentul, ceea ce face dumnealui este un abuz.”, a accentuat Ana Maria Dimitriu în conferința de presă susținută luni 14 iunie 2021 după-amiază.

Ana-Maria Dimitri a mai precizat că potrivit informațiilor sale  marți 15 iunie 2021 dimineață ar urma să aibă loc un nou protest ”spontan”, de data aceasta al angajaților Direcției de Dezvoltare Servicii Publice. Dimitriu a mai estimat că și  miercuri, 16 iunie 2021, la ședința  ordonară a Consiliului Local Focșani, sunt de așteptat noi acțiuni de protest din partea salariaților.S-ar dori astfel  să pună suficientă presiune pe consilieri locali focșăneni pentru ca aceștia să voteze proiectul de buget pe 2021 al municipiului Focșani în formula propusă de primarul Misăilă

· Citiți și Comunicat de presă al Sindicatul SINTAX 2010  din Primăria Focșani-luni 14 iunie 2021 ora 17:48

Opriți jocurile politice! Vrem să muncim în liniște și predictibilitate!


Faptul

că nu și-au încasat salariile timp de mai bine de o săptămână, ceea ce

determină incapacitatea de a-și plăti facturile și ratele curente, i-a

forțat pe funcționarii publici din Primăria Municipiului Focșani să

apeleze la o măsură extremă și să iasă în stradă!

Drepturile

salariale ale oricărui angajat sunt obținute prin muncă și garantate de

legislația în vigoare, iar funcționarii nu au făcut altceva decât să își

ceară drepturile, așa cum este firesc într-o societate liberă și

democratică.

Din păcate, PNL și USR Vrancea, prin intermediul unor

comunicate de presă, s-au arătat deranjate de faptul că funcționarii

și-au ”permis” să  își ceară public, în stradă, drepturile, în cadrul

unui protest spontan.

Pentru o informare corectă a opinie publice, dorim să facem câteva precizări:

-

Salariul mediu NET în Primăria Municipiului Focșani este de 4.422 lei,

nu de 10.000 lei, așa cum în mod mincinos s-a afirmat de către PNL

Focșani.

- Un consilier local, care participă la o ședință de

Consiliu Local și o ședință de Comisie, primește 1095 lei/lună. Practic,

un consilier local primește pentru 8 ore de “muncă” mai mult decât

câștigă sute de mii de români într-o săptămână sau chiar două. Asta este

dreptatea și justiția socială cerută de PNL și USR!

- Indemnizația

unui viceprimar este de 12.168 lei NET, de aproape 3 ori mai mare decât

salariul unui angajat din Primărie. Și toată lumea știe că pentru acești

bani, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu a refuzat TOATE atribuțiile

de serviciu delegate. Cu alte cuvinte, deși nu are atribuții,

viceprimarul PNL are pretenția să încaseze 12.168 lei/lună în mână!

Aceasta este dreptatea și justiția social, cu care defilează în fața

noastră PNL și USR!

- Prin comparație, Primarul Municipiului Focșani,

VOTAT de 14.509 focșăneni are un salariu cu doar 1.500 lei mai mare

decât un viceprimar ales de 12 colegi de partid!

- Nu în ultimul

rând, salariul mediu din Primăria Municipiului Focșani este cu mult

inferior salariilor din Consiliul Județean Vrancea (PNL), Primăria Adjud

(PNL) sau Prefectura Vrancea (PNL). Nu am auzit nici un liberal să aibă

vreo problemă cu salariile angajaților din cele trei instituții mai sus

menționate.

- Mai mult decât atât, deși liberalii focșăneni clamează

austeritate, la Consiliul Județean Vrancea (PNL) se fac angajări pe

bandă rulantă. Și întâmplător sau NU, toți cei care au fost angajați în

ultima vreme la Consiliul Județean Vrancea (PNL) se regăsesc în pozele

de campanie de pe conturile de socializare ale PNL Vrancea.

Aceasta

este imaginea corectă a realităților salariale din Primăria Municipiului

Focșani în comparație cu veniturile consilierilor, viceprimarilor și a

colegilor din alte administrații locale!

Colectivul Primăriei Municipiului Focșani”

Citiți și:Angajaţii Primăriei Focşani au refuzat luni să intre în birouri, din cauză că nu şi-au primit salariile FOTO VIDEO

VIDEO:Stefan Borcea 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.