Local

VIDEO | Primarul Misăilă: CNI are un buget prea mic în 2021 ca să poată finanța investiții aflate în derulare în Focșani

Ziarul de Vrancea
14 apr 2021 1719 vizualizări

A susținut primarul Misăilă într-o conferință de presă desfășurată luni, 12 aprilie 2021, la sediul primăriei Focșani.

Tema conferinței de presă anunțată de primarul Cristi Valentin Misăilă a fost aducerea în discuție a obiectivelor de investiții aflate în derulare în municipiul Focșani, dar care „din motive știute de numeroși focșăneni, multe dintre ele sunt blocate prin deciziile hei-rupiste luate de majoritatea PNL-USR-PLUS”, a precizat primarul.

Multe șantiere sunt în conservare în acest moment, deși ele ar fi putut să funcționeze și să fie în plină activitate. Conform primarului municipiului Focșani, deși pentru acestea există sumele necesare pentru a fi în activitate, dacă s-ar fi aprobat în Consiliul Local Focșani proiectele de hotărâri propuse, ele n-ar mai fi la această oră blocate.

Iluzia „pe care-o vând” consilierii locali din majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani privind sumele importante ce vor veni de la Compania Națională de Investiții (CNI)

Conform precizărilor primarului Cristi Valentin Misăilă din conferința de presă de luni, 12 aprilie 2021, în acest moment CNI, chiar dacă și-ar dori, nu ar avea posibilitatea să finanțeze toate proiectele pe care Primăria Focșani le-a transmis sau pe care municipalitatea le are în acest moment în derulare în municipiu.

Pe lângă faptul că funcționarii Primăriei Focșani au derulat o întreagă corespondență cu reprezentanții CNI (nu așa cum s-a afirmat în ultima ședință a CL Focșani, că Primăria Focșani n-ar fi transmis nici un document), primarul Misăilă a prezentat în cadrul conferinței de presă o sinteză a acestor corespondențe.

CNI, din punctul de vedere al primarului Misăilă, „se vrea a fi o centralizare a unui program care a funcționat, dar descentralizat (lansat de guvernarea PSD), Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)”. Acel program a funcționat pentru că se alocau anumite sume pentru diverse teme de proiecte ale fiecărei primării în parte, iar primăria respectivă se ocupa de tot ce înseamnă proceduri de achiziție și de derulare a investiției”, a subliniat Misăilă. 

„Or, ceea ce a vrut să facă guvernul Orban, cu d-l fost ministru din Focșani, Ion Ștefan, la Ministerul Dezvoltării a fost o centralizare masivă a tot ceea ce înseamnă investiții. Practic, să se creeze din această CNI un mastodont”. Ceea ce, din punctul de vedere al primarului Misăilă, dar și al celor de la CNI (numai că aceștia refuză să spună, pretinde primarul Miaăilă), i-a pus pe cei de a CNI într-o mare dificultate.

Cum justifică primarul Misăilă cele afirmate în legătură cu CNI

Dacă ne uităm și citim cu atenție legea Bugetului de stat pe anul 2021, constatăm că această CNI are alocată suma de aprox 200 milioane de euro. În acest moment, conform datelor de pe site-ul oficial al CNI, a precizat primarul Misăilă, au în derulare nu mai puțin de 583 de proiecte, în valoare de 1 miliard 131 milioane de euro. Iar în achiziție au 447 proiecte cu sume și 48 de proiecte fără sume, în valoare de aprox. 23 de miliarde 695 de milioane de lei, adică undeva la 4 miliarde 835 mii de euro. „Este lesne de înțeles în aceste condiții că din cei 200 de milioane alocați în anul 2021 nici nu au capacitatea să-și achite obligațiile pentru proiectele aflate în derulare”, a concluzionat Misăilă.

Primăria Focșani a transmis către CNI, începând cu luna martie 2020, mai multe proiecte. Unele dintre ele se află pe lista sinteză .E vorba de aproximativ 50 de proiecte în această situație, a mai explicat primarul Misăilă despre relația Primăria Focșani-CNI.

În data de 16 martie, cu adresa 27712 a Primăriei municipiului Focșani, a fost întrebată CNI: „Care este stadiul de implementare a celor 50 de proiecte?” pentru ca Primăria să-și poată elabora proiectul de buget pe 2021. Primăria Focșani, conform precizărilor primarului Misăilă, a primit un răspuns de la CNI (drept dovadă că au o întreagă corespondență pe fiecare proiect în parte) în care s-a comunicat stadiul proiectelor. Fără a da prea multe detalii, concluzia finală din răspuns este următoarea: „Finanțarea obiectivelor de investiții se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare, respectiv creditele bugetare sau de angajament disponibile prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru programul național de construcții de interes public sau social derulat de CNI SA în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.”

Cu alte cuvinte, ceea ce au spus în întâlnirea din 5 aprilie (o întâlnire de lucru la care a participat primarul Cristi Valentin Misăilă alături de Bogdan Bratu directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei municipiului Focșani). Au spus-o foarte clar: „Avem 200 milioane de euro și avem lucrări în derulare de 1 miliard 131 milioane de euro. De unde speranțe să mai puteți beneficia de anumite investiții?”

Primarul Misăilă a luat apoi pe rând câteva dintre investițiile discutate:

Primăria Focșani a transmis proiectul de reabilitare pentru Parcul Bălcescu (transmițând toate documentele). Răspunsul CNI: „Se află pe lista sinteză, pe lista de priorități”. Și atât. Nu spun că se vor aloca, nu se vor aloca bani.

Primăria Focșani a transmis proiectul de reabilitare și modernizare Piațeta Teatru și Milcovul din municipiul Focșani, pentru care s-a alocat doar o parte din suma solicitată prin Hotărârea de Consiliu Local de săptămâna trecută. CNI răspunde:„S-au transmis documentele, se află în analiză”.

”Nu se spune când, cum în ce fel se va aloca suma necesară pentru finalizarea acestui obiectiv”, a menționat primarul Misăilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.