Local

VIDEO | Prefectul Gheorghiță Berbece și-ar putea pierde curând postul, în favoarea unui înlocuitor agreat de PSD

Ziarul de Vrancea
13 nov 2021 5772 vizualizări
Se vehiculează, pe surse, informația că actualul prefect de Vrancea, Gheorghiță Berbece și-ar putea pierde curând  postul.
Se vehiculează, pe surse, informația că actualul prefect de Vrancea, Gheorghiță Berbece și-ar putea pierde curând postul.

Informația vehiculată pe surse în județ a fost amintită ca posibilitate de reporterul Focus TV în Vrancea, Claudia Toader, în ediția de miercuri seară, 10 noiembrie 2021, a emisiunii Focus News, realizată de redactorul Cătălina Jingoiu și difuzată de postul de televiziune regional amintit.

Înlocuirea din funcția de prefect de Vrancea a lui Gheorghiță Berbece cu o persoană agreată de PSD ar urma să se producă după materializarea noii alianțe guvernamentale PSD-PNL-UDMR. Ea s-ar datora și ca urmare a faptului că actualul reprezentant al Guvernului în județul nostru este perceput în cercurile propriului partid ca făcând parte din tabăra susținătorilor lui Ludovic Orban.

Claudia Toader, reporter Focus TV în Vrancea: „Există informații, apărute pe surse, că prefectul de Vrancea ar putea avea ceva probleme în perioada următoare. Ar putea fi debarcat. Dar nu atât din cauza acestei potențiale alianțe cu PSD, cât pentru faptul că tocmai organizația vrânceană nu-l susține pe Florin Cîțu, ci îl susține pe Ludovic Orban. Această informație a apărut imediat după alegerile care au avut loc în PNL, în luna septembrie, și sursele spun că e doar o chestiune de timp până când va fi înlocuit prefectul. Tot pe surse se pare că, dacă într-adevăr această alianță între PNL și PSD va fi parafată, s-ar putea ca PSD să vină cu un prefect la noi în județ.”           

Ce alte consecințe ar mai putea apărea în Vrancea după ce alianța de guvernare PSD-PNL-UDMR va deveni realitate, urmăriți în VIDEO de mai jos începând de la minutul 1:46:00 sau citiți textul poziționat sub spațiul înregistrării VIDEO

VIDEO:Focus TV

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Mergem și în Vrancea, unde lucrurile sunt și ar putea deveni și mai complicate, din momentul în care social-democrații și liberalii ar aleg să guverneze împreună. Ce s-ar putea schimba în județul Vrancea, asta o să încercăm să analizăm împreună cu colega mea, Claudia Toader, care ni se alătură în momentul acesta prin Skype și foarte repede vom stabili legătura telefonică și cu domnul Corneliu Condurache, director al Ziarului de Vrancea. O să vă întrebați de ce discutăm lucrurile acestea cu doi oameni din câmpul jurnalismului. Răspunsul este: pentru că în Vrancea, cel puțin deocamdată, liderii politici sunt extrem de reținuți. I-au contactat colegii mei, au încercat să-i contacteze pe parcursul zilei. Cu siguranță mesajele și invitațiile au ajuns la ei, dar poziția deocamdată adoptată de reprezentanții ambelor formațiuni este "no comment”. ”No comment” pentru că lucrurile sunt foarte greu de comentat într-un județ în care cele două formațiuni au dus o bătălie cruntă în ultimii ani. Bună seara, domnule Condurache! Bună seara, Claudia Toader! Claudia Toader, hai să vedem. Întâi de toate, spune-mi de ce nu vor să vorbească liberalii și social democrații despre chestiunea aceasta, aflată în negociere zilele acestea?

Claudia Toader, reporter Focus TV în Vrancea: E liniște deocamdată și pentru că războaiele au fost foarte intense, cel puțin în județul Vrancea. PNL este, dacă pot să spune așa, la putere la noi în județ, o premieră înregistrată anul trecut. Liberalii au câștigat, pentru prima oară în istoria acestui județ, un mandat de președinte de Consiliu Județean. Au câștigat alegerile, începând chiar cu europarlamentarele de acum 2 ani, și mesajul cu care au câștigat liberalii în Vrancea a fost unul profund anti-PSD. De fapt aici a fost un vot dat împotriva PSD care s-a dus către liberali.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: O să revenim la Claudia Toader. Domnule Condurache, pot acum liberalii și social-democrații, dacă la centru se vor înțelege cele 2 formațiuni, pot ei să îngroape securea războiului? Și ce ar însemna acest lucru? Ce ar însemna în mod concret ca și efect să îngroape securea aceasta a războiului? Adică ce? Să meargă așa, la braț, și să uite tot războiul acesta pe care l-au dus în ultimii ani?

Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea: Acum noi, de la politicieni, în perioada aceasta de 32 de ani, zic că suntem obișnuiți să vedem multe surprize. Cam orice! Problema eu zic că se pune din punct de vedere al electoratului celor 2 partide. Și aici cred că, în final, ambele formațiuni politice care sunt acum pe cale să constituie alianța guvernamentală, dar în special Partidul Național Liberal (PNL), ar trebui să fie conștiente că vor veni și costurile atunci când vor fi următoarele alegeri. Față de alte județe, părerea mea e că în Vrancea lucrurile puțin diferite. În sensul în care spunea și colega mea, PNL a fost, să ne reamintim, singurul partid din Moldova care a câștigat alegerile parlamentare. Și le-a câștigat pe un mesaj anti-PSD, total anti-PSD. Or acum, mulți din cei care i-au votat sunt desigur bulversați când aud de o asemenea alianță. Și așa cum spuneam, aceasta va presupune costuri pe care le vom monitoriza la viitoarele alegeri.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Deci dilema liberalilor vrânceni, domnule Condurache, este cum să faci să ieși la braț cu PSD-ul dar să-ți conservi voturile câștigate pe un mesaj anti-PSD. Da?

Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea: Păi aceasta, zic eu, este aproape imposibil. Trebuie să fie conștienți cei care gândesc acum o asemenea alianță că vor avea costuri electorale. Dar cum până la alegeri mai sunt 3 ani de zile, probabil că prioritare în strategia lor sunt alte puncte.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Haideți să vedem care ar fi efectele previzibile ale acestei guvernări pentru PNL și PSD. Claudia Toader, la ce să ne așteptăm așa, imediat, dacă liberalii și social-democrații se înțeleg și intră la guvernare? Ce o să vedem ca prime efecte în Vrancea? Ce am putea avea?

Claudia Toader, reporter Focus TV în Vrancea: Mari schimbări, cel puțin la nivel administrativ, nu ar trebui să fie. Pentru că PNL Vrancea a dat un vot negativ în ședința de luni seara (n.r. 8 noiembrie 2021), în ceea ce privește această alianță cu PSD. Organizația județeană a PNL îl susține pe Ludovic Orban, care are la rândul său un mesaj împotriva acestei alianțe. De altfel, și 2 din cei 3 parlamentari pe care-i au liberalii vrânceni, mă refer la deputații Ion Ștefan și Ionel Dancă, au fost printre primii parlamentari liberali care au părăsit grupul parlamentar PNL și acum sunt neafiliați politic, iar oamenii din teritoriu îi susțin. Dacă ne uităm la Consiliul Județean Vrancea, aici schimbările nu ar trebui să fie vizibile. De ce spun aceasta? Pentru că, deși nu există o alianță evidentă între PNL și PSD, totuși încă de la începutul mandatului președintelui Consiliului Județean, liberalul Cătălin Toma, domnește o stare de concordie. S-a votat strict pe proiecte, s-a votat pentru dezvoltare. S-a votat strict pe administrație, nu prea s-a făcut politică. Nu au existat tensiunile care erau înainte în Consiliul Județean. De partea cealaltă, dacă ne uităm la războaiele care se duc în Consiliul Local Focșani, nici aici nu cred că se va schimba mare lucru. Pe de altă parte, există informații apărute pe surse, că prefectul de Vrancea ar putea avea ceva probleme în perioada următoare. Ar putea fi debarcat. Dar nu atât din cauza acestei potențiale alianțe cu PSD, cât pentru faptul că tocmai organizația vrânceană nu-l susține pe Florin Cîțu, ci îl susține pe Ludovic Orban. Această informație a apărut încă imediat după alegerile care au avut loc în PNL, în luna septembrie și sursele spun că e doar o cehstiune de timp până când va fi înlocuit prefectul. Tot pe surse se pare că, dacă într-adevăr această alianță între PNL și PSD va fi parafată, s-ar putea PSD să vină cu un prefect la noi în județ.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Bun! Privim cu interes către Prefectură, dar privim cu interes și către Consiliul Local al Municipiului Focșani, domnule Condurache. Acolo unde avem de mai bine de un an un blocaj care se perpetuează. Ar putea fi momentul acesta al intrării PSD la guvernare și momentul deblocării situației din Consiliul Local al Municipiului Focșani?

Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea: Da. Eu nu exclud deloc o asemenea întorsătură a lucrurilor. La fel și eu cred că vor apărea cumulate două efecte. Unul ar fi acela al apariției noii alianțe guvernamentale PNL-PSD, care într-adevăr, ar putea să ducă la schimbări, la schimbarea prefectului, la schimbarea unor șefi de instituții deconcentrate din județ. Celălalt efect ar fi cel al susținerii organizației Vrancea a PNL pentru Ludovic Orban. Tot așa, din ultimele informații care circulă, se pare că Ludovic Orban va fi exclus din PNL în zilele următoare. Și dacă așa cum au dat semnale publice până acum, parlamentarii de Vrancea Ion Ștefan și Ionel Dancă îl vor urma, atunci cu siguranță trebuie să ne așteptăm la efecte și asupra consilierilor locali din Consiliul Local al Municipiului Focșani. 

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Ce fel de efecte? Adică își vor schimba ei poziția?

Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea: Nu trebuie să omitem că așa cum sunt prevederile legislației în vigoare, PNL poate schimba(n.r. din Consiliul Local al Municipiului Focșani) consilierii care nu se aliniază la politica partidului. Deci eu nu exclud nici o asemenea variantă la un moment dat, repet, dacă alianța guvernamentală PNL-PSD se realizează.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Adică consilierii care au fost cei mai înverșunați în lupta aceasta cu PSD și cu primarul Misăilă să fie înlocuiți din       Consiliul Local al Municipiului Focșani spuneți?

Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea: Cel puțin o parte din ei. Repet, ca efect al celor două chestiuni care se vor materializa. Mă refer la alianța PNL-PSD și la faptul că organizația PNL Vrancea l-a susținut pe Ludovic Orban și o parte dintre cei care l-au susținut îl vor urma în continuare, se pare, într-o nouă formațiune politică.

Realizator emisiunii Focus News, redactorul Cătălina Jingoiu: Am reținut! Interesant scenariu! Este de urmărit dacă se va transpune în practică. Vă mulțumesc, Claudia Toader, domnule Condurache pentru aceste observații și această analiză a momentului. Doamnelor, domnilor suntem la finalul întâlnirii noastre. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.