Local

VIDEO | Precizările IPJ Vrancea despre desfășurarea alegerilor parlamentare în județ

Ziarul de Vrancea
6 dec 2020 1200 vizualizări

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat în județul Vrancea peste 1100 de angajați pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral: aproximativ 300 de angajați MAI vor asigura ordinea publică la nivel județean, 40 vor verifica și soluționa sesizările de posibile incidente electorale, iar peste 350 de angajați vor asigura protecția celor 361 de secții de votare, în 321 de locații.

 

VIDEO:Comunicat 2 IPJ Vrancea -06.12.2020 ora 19:30

Știre actualizată 06.12.2020 ora 19:30, IPJ Vrancea: Buletin presă nr. 480 din 06 decembrie 2020​

De  la începerea procesului de votare și până în acest moment, nu au fost semnalate probleme din punct de vedere al ordinii publice.             

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor, atât ieri cât și în cursul zilei de astăzi serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program de lucru cu publicul. Astfel, la nivelul județului Vrancea, în cele două zile, au fost eliberate peste 146 de cărți de identitate și cărți de identitate provizorii.

De asemenea, începând cu ora 16.00, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu 53 de polițiști și jandarmi.

Reamintim faptul că pentru ziua de astăzi, în județul Vrancea, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 1100 de angajați pentru misiunile specifice procesului electoral.

Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se va desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului, efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Birourile Electorale Județene a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.

Subliniem faptul că, din punct de vedere al ordinii publice, pe parcursul votului, nu au fost înregistrate incidente, fapt pentru care dorim să mulțumim atât cetățenilor și competitorilor electorali, cât și colegilor noștri care au vegheat la respectarea legii.

Știre actualizată - 06.12.2020 ora 13:17, IPJ Vrancea: Până la această oră, pe raza județului Vrancea nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică care să afecteze desfășurarea procesului electoral. 

Au fost înregistrate 2 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Ca urmare a verificărilor efectuate până la acest moment, acestea nu se confirmă. 

Astfel, prin apel 112 a fost înregistrată o sesizare referitoare la o posibilă faptă care are legătură cu procesul electoral pe raza comunei Dumitrești în sensul că un bărbat s-ar fi aflat în proximitatea unei secții de votare și ar fi încercat să influențeze alegătorii. 

Totodată. polițiștii vrânceni au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că trei persoane transportă cu  autoturisme, oameni la vot. La fața locului au constatat însă că cele semnalate nu se confirmă, întrucât în două dintre autoturisme se aflau doar conducătorii auto iar în al treilea conducătorul auto transporta 2 persoane în vârstă, care îi erau și rude, la solicitarea acestora, fără a le influența opțiunea de vot.

Până la această oră, nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale. 

Dorim să subliniem faptul că toate sesizările de incidente electorale au fost și vor fi verificate cu celeritate și echidistanță. 

Structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral.

VIDEO:Comunicat 2 IPJ Vrancea -06.12.2020 ora 13:44

Știrea inițială 06.12.2020 ora 11:42, IPJ Vrancea: Prin intermediul unui comunicat de presă  IPJ Vrancea face precizări referitoare la desfășurarea alegerilor parlamentare de astăzi 6 decembrie 2020

VIDEO 1:IPJ Vrancea

ÎN JUDEȚUL VRANCEA, PROCESUL DE VOTARE A ÎNCEPUT FĂRĂ PROBLEME, NU AU FOST SESIZATE INCIDENTE, CARE SĂ AFECTEZE DESFĂȘURAREA VOTULUI.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat în județul Vrancea peste 1100 de angajați pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral: aproximativ 300 de angajați MAI vor asigura ordinea publică la nivel județean, 40 vor verifica și soluționa sesizările de posibile incidente electorale, iar peste 350 de angajați vor asigura protecția celor 361 de secții de votare, în 321 de locații.

Alți aproape 330 de angajați au asigurat paza secțiilor de votare de ieri de la ora 18.00 până în această dimineață, când le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare cu sigiliile intacte.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Precizăm că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secțiilor de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei 634 care împlinesc chiar astăzi această vârstă. 

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.

Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.

Alegătorul care nu se află în localitatea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiași circumscripții electorale, ca și localitatea de domiciliu sau de reședință.

În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deține o dovadă de reședință al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie

– 6 decembrie 2020, își poate exercita totuși dreptul de vot în circumscripția electorală unde și-a stabilit reședința.

Vă reamintim că în cadrul acestui proces electoral se utilizează sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic. Elevii din școlile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor teritoriale de evidență a persoanelor să-și adapteze și să-și extindă programul de lucru astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.

Pentru ziua de astăzi recomandarea DEPABD a fost să se asigure program de lucru cu publicul în intervalul 7.00 – 21.00. Pentru a cunoaște programul exact al serviciului local de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, rugăm cetățenii să consulte paginile de internet ale serviciilor respective.

Vă reamintim că potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuși să își exercite dreptul de vot în baza acestuia.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

Preşedintele secției de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Reamintim că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.

De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 - de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară - pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Precizăm că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

Pe parcursul întregii zile, vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate în contextul procesului electoral și cu modul de soluționare a sesizărilor de contravenții și infracțiuni care sunt în competența MAI.

Pentru că astăzi este Sfântul Nicolae,  în numele reprezentanților  conducerii structurilor teritoriale ale M.A.I, urăm La Mulți Ani celor peste 800 de mii de sărbătoriți, precum și celor 643 de tineri din toată țara, care împlinesc 18 ani.

Text informații:Buletin de presă nr. 476 din 06 decembrie 2020 editat de compartimentul de relații publice al IPJ Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.