Local

VIDEO | Povestea de dragoste dintre o lupoaică și un câine mioritic, monitorizată în Parcul Natural Putna

Ziarul de Vrancea
22 mar 2022 5159 vizualizări

Formarea unor perechi între lupi solitari și câini, un fenomen rar întâlnit în natură, a fost observat de cel puțin două ori în cadrul unui program de monitorizare a faunei sălbatice derulat de ACDB și Parcul Natural Putna Vrancea. Rezultatul acestui proces denumit hibridizare a început să fie analizat de cercetători la nivel european în anul 2000, conform detaliilor oferite de WOLFLIFE

Ce au transmis cu privire la acest fenomen observat în Parcul Natural Putna Vrancea reprezentanții proiectului WOLFLIFE și specialiștii ACDB:

„Unde e iubire, nu mai contează culoarea! În cadrul unui program de monitorizare a faunei sălbatice derulat de colegii nostri de la ACDB și Parcul Natural Putna Vrancea, a fost înregistrat, de cel puțin două ori un fenomen mai rar întâlnit. E vorba de formarea unor perechi între lupi solitari și câini, rezultatul acestui proces fiind apariția unor indivizi hibrizi.

Hibridizarea dintre lupi și câini este din ce în ce mai raportată în Europa. Cu toate acestea, nici un sondaj sistematic nu a fost încercat vreodată la scară continentală și cu atât mai puțin în România.

În anul 2000, un grup de cercetători europeni au realizat prima evaluare a hibridizării câine-lup (WDH) în Europa (https://doi.org/10.1016/j.biocon.2020.108525) și au analizat modul în care fenomenul este abordat de legislația internațională și gestionat la nivel de țări membre UE. Au descoperit că WDH este raportat în toate cele nouă populații de lup europeni existente și în 21 din din 28 de țări pentru care s-au primit informații.”-WOLFLIFE

Ce au transmis reprezentanții ACDB pe Facebook cu privire la acest subiect:

”Nu e încă 1 Aprilie, dar vă relatăm povestea reală de dragoste dintre o femelă de lup și un câine mioritic și înflorat!

Dacă până acum am consemnat în studiile noastre pe dietă că lupii mănâncă câinii, azi suntem surprinși să constatăm că dragostea nu trece mai tot timpul prin stomac!”-ACDB

VIDEO:WOLFLIFE

Citiți și :10 lucruri despre Wolflife

  1. WOLFLIFE are ca scop principal menținerea unei populații viabile de lup în Munții Carpați.
  2. Proiectul este derulat de APM Vrancea, în parteneriat cu ACDB, APM Covasna și APM Harghita în perioada 01.07.2014 – 30.04.2018.
  3. Zona vizată de proiect constă în partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri Natura 2000, răspândite pe arealul a 6 județe: Vrancea, Harghita, Covasna, Neamț, Bacău și Mureș.
  4. În cadrul proiectului va fi evaluată starea de conservare a speciei și mărimea reală a populației de lup de pe teritoriul celor 6 județe.
  5. WOLFLIFE își propune să abordeze problema prezenței haitelor de câini hoinari în habitatele forestiere populate de lupi.
  6. Vor fi implementare măsuri concrete de conservare pentru a menține statutul favorabil al speciei.
  7. WOLFLIFE își propune să reducă și să prevină conflictele dintre lupi și oameni. De exemplu, în cadrul proiectului vor fi instalate sisteme de protecție a fermelor de animale (ex: garduri electrice în jurul stânelor) și va fi creată o canisa pentru creșterea de câini specializați în paza stânelor.
  8. Datele obținute în cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru realizarea planului național de acțiune pentru conservarea lupului.
  9. Prin intermediului proiectului se dorește schimbarea imaginii negative a speciei și conștientizarea publicului cu privire la rolul important pe care lupul îl are în natură.
  10. În cadrul WOLFLIFE vor fi implementate acțiuni pentru reducerea braconajului.-Text informații:wolflife.eu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.