Local

VIDEO | Misăilă a lansat un proiect finanțat din fonduri europene început în 2016. Cum a fost ironizat

Ziarul de Vrancea
27 aug 2020 1581 vizualizări

Marți, 25 august 2020, la Primăria Focşani a fost lansat proiectul „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focşani în vederea creşterii atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta şi pietonale”. Deși primarul Misăilă a pretins că evenimentul organizat de el nu are nicio legătură cu precampania electorală din acest moment, ci a fost prevăzut prin calendarul obligatoriu al proiectului, unul din contracandidații săi, expert în domeniu, îl contrazice. 

Ce spune Corina Atanasiu despre proiectul lansat de Misăilă marți 25 august 2020:

„«Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale», proiect pe care (n.r. primarul Misăilă) l-a relansat azi, deși e început din 2016. Să fie primit! Mai bine două lansări decât două țepe!

Proiectul este finanțat tot din Axa POR 4/4.1, iar pentru cei care vor să aprofundeze subiectul, pot cere informații suplimentare pe Legea 544 despre proiectul cu cod SMIS 126533 direct la Agenția de Dezvoltare Regională SE, la Brăila.

Și acum să facem o trecere în revistă a declarațiilor din conferința de presă organizată astăzi de primarul Misăilă:

 Dezinformarea 1:

Valoarea nerambursabilă din fonduri europene NU este 62,411, 617.76 lei (sursa: Ziarul de Vrancea).

Este 48,969,744 lei.

Celelalte costuri sunt acoperite astfel:

Din bugetul național: 7,489,490 lei

Din bugetul local: 16,966,199 lei

 Dezinformarea 2:

Contractul de finanțare NU a fost semnat acum.

Contractul de finanțare a fost semnat în 1 aprilie 2016. Și ca la tot ce se întâmplă pe 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, focșănenii au râs în hohote la marea păcăleală a resistematizării infrastructurii de transport.

Termenul de finalizare a lucrărilor este: 30 septembrie 2021.

 Dezinformarea 3:

Alocarea multianuală a fondurilor europene se consumă în n+3. Adică banii UE din 2014 – 2020 se pot cheltui până în 2023 (2020 + 3 ani = 2023)

Nu Primarul Misăilă a obținut derogare de cheltuit de la Comisia Europeană de n+3, pe când la celelalte state membre perioada era n+2, ci Băsescu. Da, chiar el.

Cheltuit nu înseamnă că eu, Primarul Misăilă, am semnat ultima plată pe 31 decembrie 2023, înseamnă că la acea dată România închide conturile, adică eu, Primarul Misăilă am aprobat plata, am recepționat serviciul, am raportat, mi s-au aprobat plățile, am închis proiectul, ministerul de resort a raportat tot la Comisia Europeană, face baletul de dat și luat banii înapoi cu Comisia și se închid conturile. Pe țară, pentru acest program operational.

Deci banii ar trebui să fie cheltuiți curat ca lacrima și raportați iar recepția lucrărilor ar trebui să se petreacă cel mai târziu în 2022 prin noiembrie.

Misiune imposibilă II!”

Revenind la prezentarea de marți, 25 august 2020, de la Primăria Focșani, la care au participat autoritățile locale, dar și consultantul din partea finanţatorului, conform precizărilor făcute, este vorba de o schimbare majoră în traficul din municipiu reședință a județului Vrancea. Astfel, se vor realiza sensuri unice pe Bd. Unirii, Bd. Independenţei (dus), Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi (întors).

Conform precizărilor făcute în prezentarea de marți de la Primăria Focșan, vor fi de asemenea benzi dedicate transportului public pe Bd. Unirii, Bd. Independenţei, Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi, Str. 1 Decembrie 1918 şi Str. Anghel Saligny. În același cotext, se vor introduce sensuri giratorii în intersecţiile: Bd. Bucureşti – Calea Munteniei şi Str. Revoluţiei – Calea Munteniei şi vor fi create de piste pentru biciclişti pe arterele menționate mai sus. Se vor mai realiza conform proiectului și 59 de staţii de transport public inteligente, panouri fotovoltaice pentru susţinerea sistemelor de iluminat, încărcare USB, afişaj publicitar şi informare călători, precum şi piloni antiparcare şi piloni retractabili, care vor fi instalaţi pe Bd. Unirii, pentru a oferi posibilitatea restricţionării temporare a traficului auto pe un anumit tronson al arterei. Sunt prevăzute și staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Totodată, este luată în calcul și reabilitarea trotuarelor şi amenajarea spațiilor verzi, pregătirea infrastructurii de comunicaţii pentru sistemele inteligente de transport a căror implementare este avută în vedere prin alte proiecte, cum sunt cele privind managementul traficului, informare călători, supraveghere video, bike-sharing, ticketing.

Din informațiile prezentate marți, rezultă că Primăria Focşani se află în stadiul de evaluare a ofertelor privind achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor. La licitaţie s-au înscris trei asocieri, respectiv E.M. PRIME CONSTRUCT S.R.L. (Leader), CAPITAL VISION; HIDRO SALT B 92 S.R.L. (Leader), Trace Group Hold,SC DINENG DEV SRL şi SC TROIA PREMIUM CONSTRUCT S.R.L. (Leader), cu URBAN SCOPE, S.C. TROIA PREMIUM CONSTRUCT S.R.L.

Primarul Misăilă estimează că în situaţia în care nu vor fi contestaţii, se va semna contractul cu ofertantul câştigător la începutul lunii octombrie, urmând ca în primăvara anului viitor să se dea ordinul de începere a lucrărilor. Execuţia propriu-zisă va dura un an şi jumătate, astfel că cel mai optimist termen de finalizare a proiectului este toamna anului 2022.


Sursa:adevarul.ro


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.