Local

(Update) VIDEO | La spitalul județean Focșani, sănătatea de stat a fost deja „privatizată prin Conservare”!

Ziarul de Vrancea
6 feb 2020 3358 vizualizări

Începe să devină clară strategia susținătorilor directorului Mîndrilă de la Spitalul Județean Focșani: tergiversarea în Instanță a păstrării actualei stări de lucruri; adică  acapararea de către grupul lor de interese a unității sanitare finanțată din fonduri publice, aflată în subordinea Ministerului Sănătății: Spitalul Județean ”Sfântul Pantelimon” din Focșani.  

Așa cum Ziarul de Vrancea a publicat , miercuri 05 februarie 2020 s-a derulat o nouă rundă a  disputei dintre PSD și PNL pe subiectul păstrării actualei stări de lucruri privind conducerea  Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani. După o convocare pe care-au inițiat-o cei trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație (medicul stomatolog Dragoş Cătălin Cozma, vicepreședinte PNL Focșani, consilierul judeţean PNL Alexandru Ciprian Epure şi consilierul local PNL Focșani Ana-Maria Dimitriu) au organizat o ședință a respectivului organism de conducere a unității sanitare menționate. La această ședință nu a luat parte reprezentantul Consiliului Județean Vrancea în CA, medicul stomatolog Mihai Nedelcu singurul cu drept de vot în afara celor trei. Nu a fost prezent nici Constantin Mîndtrilă, cel pus și menținut politic, timp de șapte ani, de șefii PSD Vrancea în fotoliul bănos și influent de director general al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, deși fusese condamnat penal cu acuzația că a furat din alimentele sinistraților după inundațiile din 2005. Au absentat de la ședința CA  al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani și reprezentanții Colegiului Medicilor și sindicatului Sanitas. Într-o declarație de presă susținută pe holurile spitalului, cei trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății în CA au acuzat faptul că nu avut asigurat secretariatul ședinței, așa cum este stabilit în regulament. În cadrul ședinței care s-a desfășurat miercuri în condițiile menționate, cei trei membri CA prezenți au făcut cunoscut presei faptul că ei au stabilit alegerea unui nou președinte al consiliului, în persoana consilierului local PNL Focșani Ana-Maria Dimitriu. De asemenea, ei au făcut publică și informația că au convocat o nouă ședință a Consiliului de Administrație al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani pentru luni, 10 februarie 2020. S-a solicitat conducerii Spitalului Județean Focșani ca până la data următoarei ședințe să fie puse la dispoziția CA  mai multe documente. Printre aceste se regăsesc rapoarte de control și de activitate, execuția bugetară pe anul trecut, situația investițiilor proprii, contractele de achiziții etc.

Ce au spus cei cei trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de urgențe ”Sfântul Pantelimon” Focșani (medicul stomatolog Dragoş Cătălin Cozma, vicepreședinte PNL Focșani, consilierul judeţean PNL Alexandru Ciprian Epure şi consilierul local PNL Focșani Ana-Maria Dimitriu)    

”Bine v-am regăsit la o nouă ședință a CA al Spitalului Județean de urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani! Astăzi, la această ședință, prezenți am fost doar noi cei de față. Managerul a absentat cu desăvârșire, motivând la secretariat că ar fi plecat. Evident, secretariatul Consiliului nu ne-a fost asigurat de către manager iar invitații nu au fost nici ei prezenți (reprezentantul colegiului medicilor și al sindicatului SANITAS). Noi mai departe ne-am ținut ședința conform ordinului de numire al nostru în CA și am revocat vechiul ordin 381/2017. Am purces la  alegerea unui nou președinte al Consiliului de Administrație și am cerut o serie de documente pentru ședința următoare pe care am scris-o în procesul verbal ca fiind convocată pe 10 .02.2020, lunea viitoare la ora 11:00. Documentele pe care le-am solicitat sunt următoarele: raportul Curții de conturi 2018, 2019, raportul DSP al ultimului control, raportul corpului de control al Ministerului Sănătății, hotărârile Consiliului de Administrație în perioada 2014-2020, procesele verbale ale ședințelor Consiliului de Administrație din perioada 2016-2020, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020, execuția bugetului pe 2019, foile de observații generale pe secțiile urologie, ortopedie, hematologie pe lunile ianuarie februarie, la zi din anul 2020, situația investițiilor proprii aflate în derulare, contractele de achiziții pe 2019, rapoartele de activitate pe 2019 ale membrilor comitetului director și al managerului. Neavând ștampila, aceeași problemeă ca și data trecută, a CA pentru că probabil se află în buzunarul privat, am luat numărul de înregistrare pe procesul verbal de la secretariat (atașate și cu buletinele de vot în spate), urmând ca dumnealor mai departe să le înmâneze secretarului desemnat de manager (care o fi acela!)”

Președintele CA al Spitalului Județean de urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani a fost aleasă în ședința de miercuri 05 februarie 2020, Ana-Maria Dimitriu.

Referitor la faptul că atât medicul stomatolog Mihai Nedelcu, reprezentantul Consiliului Județean Vrancea în CA al spitalului cât și directorul Constantin Mîndrilă au cerut unul într-o scrisoare trimisă ministrului celălalt printr-o acțiune în justiție revocarea ordinului de numire a celor trei s-au comunicat următoarele:

”Există și un proces pe rol la Curtea de Apel București în care Spitalul Județean avându-l ca reprezentant pe managerul Mîndrilă a dat în judecată Ministerul Sănătății cerând anularea ordinului nostru de numire. Ei bine, trebuie să știe domnul manager ”Conservă” că acest ordin este al Ministerului Sănătății! Până la anularea în instanță sau orice altă hotărâre pe care-o să o dea instanța în cauză noi, drept dovadă, ne ținem ședințele Consiliului de Administrație. Din punct de vedere administrativ nimeni, dar absolut nimeni nu poate obstrucționa activitatea acestui Consiliu de Administrație. Și să nu uităm: ținerea cu dinții a acestor lucruri, nerenunțarea la funcția de președinte a Consiliului de Administrație, toate aceste demersuri pe care le-au făcut arată disperarea dumnealor. Pentru că nu stau pe baza îndemnizației de 1% din salariul managerului. Care probabil este 50 -100 de lei! Deci clar că mai departe în subsidiar sunt  contractele de 90000 euro cu mănuși, de 70000 euro cu mănuși și multe , multe achiziții despre care am aflat și noi din alte surse, c-ar fi la niște sume nu chiar normale. Dar o să vedem toate aceste lucruri în baza documentelor pe care sunt obligați să ni le pună la dispoziție.”

”Suntem efectiv șocați de atitudinea sfidătoare a acestor domni, care au luat spitalul pe persoană fizică. Am impresia că ei nu vor decât să sfideze populația acestui județ. Noi am fost numiți de către Ministerul Sănătății pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Dar se pare că nu se dorește acest lucru! După cum am văzut, managerul a obligat într-un fel sau altul angajații spitalului să-i facă reclamă ”președintelui iubit” ceea ce nu cred că este chiar așa! Am zilnic, sau mă rog periodic, pacienți care vin la cabinetul propriu, care vin și se plâng de activitatea în spitalului județean de condițiile insalubre, de atitudinea sfidătoare a unor angajați din spital. Cerem și opiniei publice să ia atitudine față de aceste abuzuri. Și dumneavoastră ca ziariști să investigați de ce țin cu dinții de aceste funcții. Și de ce sfidează efectiv niște ordine ale Ministrului și a Statul Român!”, a susținut dr. Dragoș Cozma, membru CA.

”Cred că ai mei colegi au prezentat foarte clar situația nemaiântâlnită din punctul meu de vedere! Vizează multe lucruri, chiar din propriul regulament de organizare, legislație cât și normalitatea. Un spital județean care rămâne cantonat în anumite interese, iar noi cerem să revină pe făgașul normal pentru că lucrurile devin din ce în ce mai greu de administrat. Fac și eu un apel la cei care doresc să mențină această situație să revină la făgașul normal pentru că nu fac lucrurile așa cum ar trebui! ”, a spus și Alexandru Ciprian Epure, cel de-al treilea membru CA din partea Ministerului Sănătății.

Ana-Maria Dimitriu. noul președinte al CA al spitalului județean de urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani 

Vreau să menționez în încheiere că vom depune plângere penală împotriva doamnei secretar al Consiliului de Administrație, doamna Munteanu. Pentru că a refuzat în nenumărate rânduri să ne ofere ștampila CA pe procesle verbale și să asigure secretariatul. Iar managerului de asemenea i se va face plângere penală pentru că dumnealui este răspunzător de asigurarea secretariatului și a punerii la dispoziție a sălii de ședință. Și să nu uităm că 31.01.2020 au fost date pe site-ul spitalului niște rezultate a unor angajați din spital care au luat cu note foarte bune posturi pe care le ocupă ca șefi de servicii printre care am zis să vă enumerăm și dumneavoastră niște nume. Ca să vedeți de ce se țin cu dinții să păstreze în spital actuala stare de lucruri. Este vorba de domnul Păcuraru care este fiul primarului de la Vulturu, care este nașul managerului Conservă. Doamna Dragomir Simona care este verișoara soției managerulu Conservă și doamna Munteanu Vasilica care este secretarul acestui Consiliu. Care-i șefa de personal, resurse umane de fapt, care i-a aranjat indicatorii trimiși către minister cum și-a dorit managerul Conservă  Așa că dragi vrânceni, dragi focșăneni, vă rog să vă alăturați nouă în demersurile pe care le vom face mai departe către toate organele abilitate. Inclusiv Ministerul Sănătății, Parchetul, plângeri penale și toate instituțiile abilitate care pot veni în sprijinul nostru al tuturor, fiind fiecare dintre noi la un moment dat pacient  în acest spital în care mori cu zile  

Strategia susținătorilor lui Mîndrilă:Tergiversarea în instanță a păstrării actualei stări de lucruri.La Focșani sănătatea de stat a fost iată deja ”privatizată prin Conservare”

Așa cum Ziarul de Vrancea a anticipat suținătorii păstrării actualei strări de lucruri în Spitalul Județean Focșani care presupune rămânrea cu orice preț a lui Constain Mîndrilă în postul de director general al unității sanitare menționate, și-au pus deja în plicare strategia pentru a-și atinge scopurile. Ceea ce vedem în aceste zile exact aceasta denotă. Primul pas este nerecunoaștera ordinului ministrului sănătății de numire a noilor membri ai Consiliului de Administrație al spitalului. Ce înseamnă nerecunoașterea unui ordin al ministrulu? Punrea sub semnul întrebării a chiar Statului Român! Dar pentru susținătorii lui Mîmdrilă care n-au avut nici o problemă să facă managerul Spitalului Județean Focșani dintr-un condamnat penal pentru furt de conserve din alimentele destinate sinistraților, acest lucru e neînsemnat! Ei au probabil de apărat interese economico-financiare proprii mari. În continuare prin recurgerea la instanța de judecată Spitalul Județean a dat în judecată ministerul pentru că acesta îndrăznește să-l deranjeze pe domnul magaer Mîndrilă - se urmărește prelungirea cât mai mult  a stării de lucruri actuale. În justiție rezolvările necesită timp de ordinul anilor. Exact de ce au nevoie acum Mîndrilă și susținătorii săi ca să-și apere interesele de la spital. În dauna vrâncenilor care finanțează prin taxele și impizitele pe care le plătesc unitatea sanitară administrată de Ministerul Sănătății, devenită ”Republica Conservă”. Ieri în Parlamentul României s-a vorbit cu prilejul discutării și votării moțiunii de cenzură despre privatizarea sănătății, expimându-se păreri pro și contra așa cum se îmtâmplă de regulă în acest for. În paralel cu aceste discuții, sănătatea la Focșani a fost, iată, deja privatizată prin ”Conservare”

Știrea actualizată:  Deși până acum a tăcut precum peștii din acvariu, miercuri seară la ora 18:10  Spitalul  Județean de Urgență ,,Sfântul Pantelimon’’ Focşani ne-a transmis următorul comunicat de presă

Având în vedere întrunirea de la sediul Spitalului Județean de Urgență Focșani,  a celor trei membri PNL, numiți ca reprezentanți ai Ministerului Sănătății prin Ordin de Ministru (nu ordin al ministerului!) facem o serie de precizări:

• Persoanele împuternicite de ministrul sănătății să reprezinte ministerul în CA al Spitalului județean au fost convocate în scris, în data de 29 ianuarie 2020, conform prevederilor legale și statutare, la ședința ordinară din 11.02.2020.

• Fără a fi în posesia procesului verbal vehiculat în spațiul public, dorim să îi aducem la cunoștință drei. Dimitriu, că nu am reușit să identificam în Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, temeiul legal în baza căruia a solicitat documentele enumerate public.

• Aducem la cunostința celor interesați, că activitatea de evaluare a conducerii spitalului este un atribut exclusiv al Ministerului sănătății prin comisiile special organizate în acest scop în baza unei metodologii.

• De asemenea, accesul la documentele medicale (foi de observații -care sunt individuale și nu generale- emise pe secțiile spitalului), este supus unei legislații restrictive, neputând fi comunicate sau înaintate niciunei persoane cu excepția organelor specializate și abilitate prin lege.

• Specificăm faptul că toate rapoartele organelor de control, inclusiv bugetul de venituri și cheltuieli, lunar, trimestrial și anual se regăsesc la Ministerul Sănătății.

În concluzie, ne dorim să se înțeleagă cât mai clar cum funcționează din punct de vedere instituțional un spital public iar ceea ce se întamplă la acest moment, consideram a fi o ingerință politica nelegală și neavenită, cu efecte de nedorit asupra activității spitalului. Precizăm că personalul medical (resursa umană a acestei instituții) este indignat și respinge atragerea în jocuri politice a unui domeniu în care trebuie să primeze grija față de pacienți și nu față de interesele politice.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.