Local

VIDEO | Dezbatere publică: De ce a fost ratată finanțarea prin PNRR a noului Spital din Focșani. Ce mai este de făcut?

Ziarul de Vrancea
17 ian 2023 2683 vizualizări

Miercuri, 11 ianuarie 2023, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, într-o conferință de presă, cele 27 de spitale sau secții noi care vor fi construite prin finanțare asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform precizărilor făcute cu această ocazie, inițial, a existat o listă cu 49 de investiții, însă pe baza criteriilor stabilite prin hotărâre de guvern, au fost alese 27 de proiecte care să fie realizate. Printre acestea, așa cum se poate vedea în lista prezentată public și cum deja se știa încă din ultima  din 22 decembrie 2022, Spitalul Județean Focșani nu se numără printre cele care vor fi construite cu finanțare asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ziarul de Vrancea invită pe toți cei care prin natura funcțiilor pe care le dețin în județ au avut și au responsabilități în materializarea investiției, la o dezbatere nepoliticianistă, sinceră și transparentă în fața opiniei publice.În care cei menționați să explice deschis care au fost cauzele eșecului finanțării contrucției noului Spital Județean din Focșani prin finanțare asigurată din PNRR, dar și ce mai este de făcut în această situație.

Prezentăm în continuare în articol, pentru a avea un punct de plecare în dezbatere, opinia jurnalistului Ionel Sclavone, una așa cum sunt obișnuiți cititorii, tranșantă. Este de asemenea publicată, cum veți constata, o poziție în legătură cu acest subiect, din partea prefectului județului și președintelui PSD Vrancea, Nicușor Halici. Acesta „se spală pe mâini” de eșec și arată cu degetul, indicându-l drept unic vinovat pe președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma. Ca un comentariu, constatăm însă, că în alte cazuri din domeniul sanitar, precum numirea recentă a șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) sau pregătirea menținerii ori a schimbării conducerii actualului Spital Județean Focșani, același prefect Nicușor Halici nu mai este la fel de lipsit de putere politică. Așa cum s-a dovedit în cazul construirii cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a noului Spital Județean din Focșani. Repetăm, invitație noastră este la o dezbatere nepoliticianistă, sinceră și transparentă a tuturor celor responsabili sau care pot oferi explicații, dar și soluții de rezolvare pe subiectul în discuție.

Ce-a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în conferința de presă  de miercuri 11 ianuarie 2023

Povestea unui eșec anunțat:  Cum a ratat Cătălin Toma finanțarea pentru noul spital județean

Înainte de Crăciun, vrâncenii primeau o veste proastă. Proiectul noului spital județean, propus de Consiliul Județean și asumat de președintele Cătălin Toma, nu va beneficia de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta, în ciuda asigurărilor pe care ni le-a dat șeful administrației județene, așa cum îi place să se numească, de la începutul mandatului său, că spitalul va primi finanțare prin PNRR.

Ministerul Sănătății a respins proiectul Consiliului Județean deoarece valoarea investiției depășește cu mult limita stabilită prin regulile PNRR, conform HG 1237/2022, aprobate încă de la începutul lunii octombrie. Costurile pentru construcția și dotarea viitorului spital din Focșani au fost estimate la peste 600 de milioane de euro cu TVA inclus. Consiliul Județean a cerut o finanțare de 500.184.210,87 euro, fără TVA.

Pentru Cătălin Toma și colaboratorii săi, decizia ministerului era previzibilă (sau cel puțin așa trebuia).  Regulile PNRR au apărut încă din prima parte a lunii octombrie și se știa că proiectul propus de Consiliul Județean nu îndeplinește criteriile de eligibilitate. De altfel, în trecut, au existat semnale că construcția viitorului spital județean costă prea mult și că este aproape imposibil să obțină o finanțare.

Cu atât mai mult o astfel de investiție. un spital cu aproape 1.000 de paturi, spații de curs pentru studenți și tot felul de alte facilități mai mult sau mai puțin inutile, este exagerată. În județul Vrancea, unde mai locuiesc în jur de 335.000 de locuitori, este nevoie de un spital funcțional, de nivel mediu, care să necesite consturi de întreținere reduse. Ceea ce este important, mult mai mult decât o construcție, oricît de spectaculoasă, este ca serviciile medicale să fie de calitate, oferite de buni profesioniști.

Or, din punctul acesta de vedere proiectul propus de Consiliul Județean Vrancea, pentru noul spital, nu îndeplinea condițiile. O unitate de dimensiunile celei propuse poate fi funcționa într-un județ cu un număr mai mare de locuitori, cu mai multe resurse financiare, poate chiar un centru universitar.

De altfel, costurile pentru întreținerea și funcționarea acestui spital se ridică, conform estimărilor din studiul de fezabilitate la aproximativ 10 – 15 milioane de euro pe an. O sumă foarte mare pentru județul Vrancea.

Regulile PNRR au apărut de la începutul lui octombrie

Cătălin Toma știa, cel puțin din luna octombrie, când au fost adoptate regulile PNRR, că spitalul din Focșani este mult prea scump și nu va beneificia de finanțare. Aici ne-am aventura să spunem că această informație exista la nivelul Consiliului Județean chiar mult mai devreme. Poate chiar din primăvară. Aceasta deoarece criteriile de eligibilitate pentru proiectele PNRR nu s-au făcut de pe o zi pe alta.

Iar Cătălin Toma este nu doar președintele Consiliului Județean Vrancea, ci șeful organizației PNL, partid aflat la guvernare, care deține funcția de premier. Iar un astfel de personaj are informații din timp. Orice președinte de Consiliul Județean care își propune o investiție de asemenea importanță se asigură că a îndeplinit toate condițiile ca proiectul său să fie aprobat. Iar dacă nu le îndeplinește, face tot ce trebuie să le corecteze. Ca să nu fie luat pe nepregătite.

Cătălin Toma nu a făcut nimic concret pentru a corecta lucrurile din vreme ca să se asigure că proiectul spitalului din Focșani va primi finanțare prin PNRR. S-a limitat doar la declarații publice lipsite de valoare.

De la începutul lunii octombrie și până în decembrie, când a fost depusă cererea de finanțare, era tot timpul din lume pentru a corecta și actualiza proiectul în conformitate cu criteriile de eligibilitate.

În schimb, Cătălin Toma a stat cu mâinile încrucișate, așteptând, conform proverbului să-i pice para mălăiață - finanțarea PNRR - direct în gură. Iar acest lucru denotă incompetență și lipsă de interes față de nevoile județului și față de banii publici.

Liberalii au dat înainte deși știau că nu vor prinde finanțare

Și așa am ajuns pe 12 decembrie, când Consiliul Județean a fost convocat să aprobe depunerea unui proiect fără șanse de finanțare prin PNRR. Nu doar că nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situației, dar Cătălin Toma a ascuns adevărul până în ultima clipă. În plen, a făcut o declarație evazivă, spunând că va face toate eforturile pentru a obține banii necesari construirii spitalului. Doar că era prea târziu. Finanțarea din PNRR era pierdută, iar el știa.

Vom face toate demersurile pentru a depune acest proiect de anvergură pentru obținerea finanțării pe toate liniile care vor fi la dispoziția autorităților județene, prin accesarea de fonduri europene la nivel național. Astăzi facem demersurile pentru acest program, dar în perioada următoare, având în vedere că s-a aprobat și Programul Operațional pentru Sănătate, cu sume importante alocate, vom depune și vom solicita finanțare și pe acest program. Îi asigur pe toți vrâncenii că acest spital se va face“, a afirmat Toma.

Un comunicat cu iz de fake news

„Vrăjeala” a ținut câteva zile până pe 22 decembrie, când Ministerul Sănătății a anunțat lista spitalelor eligibile pentru finanțare PNRR, iar cel din Vrancea nu se afla printre cele admise, previzibil. Ar fi fost de așteptat o declarație publică a lui Cătălin Toma care să-și asume responsabilitatea. În locul acesteia, presa și vrâncenii au primit un comunicat impersonal, semnat „Biroul de presă”, ambiguu și cu iz de fake news:  

„(…)Oficialii Ministerului Sănătății au prezentat astăzi obiectivele eligibile, precizându-se că prin PNRR pot fi finanțate investiții de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Județean de la Focșani are o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitați prin PNRR. În aceeași situație cu Vrancea se află și proiectele spitalelor din Sibiu și Brașov.

Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul Etapei I prevăzută în cadrul H.G. 1237/2022 (…) vor putea fi finanţate din alte surse bugetare, se arată în finalul documentului făcut public astăzi de către Ministerul Sănătății.

Recent, Comisia Europeană a aprobat un Program de Sănătate (PS 2021 – 2027) în valoare de 5,88 miliarde de euro, prin care va putea fi finanțată construirea a 7 spitale fără limită de valoare.

Concluzionând, Consiliul Județean Vrancea va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finanțare care să facă posibilă construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrâncenii, dar și românii din zona de sud-est a țării”.

Analiză pe textul unui comunicat controversat

Comunicatul începe cu o banalitate spitalul județean poate fi construit și „din alte surse bugetare”. Logic. Nimeni nu se opune unei investiții, dacă există resurse. Doar că aici este problema, Consiliul Județean nu are fondurile necesare unei astfel de lucrări, motiv pentru care a și apelat la PNRR.

Apoi, Biroul de presă continuă cu o dezinformare, menită să acopere eșecul suferit. Se face referire la Programul de Sănătate „în valoare de 5,88 miliarde de euro, prin care va putea fi finanțată construirea a 7 spitale fără limită de valoare”. Făcând acordul gramatical între „valoare” și „finanțată”, autorul induce ideea că întreaga finanțare de 5,88 de miliarde de euro va fi folosită pentru finanțarea construcțiilor de spitale noi. Un fals grosolan.  

În realitate lucrurile stau cu totul altfel. Bugetul întregului program de sănătate este de 5,88 de miliarde de euro. Pe componenta de echipare, dotare, modernizare, reabilitare și construcție de clădiri noi valoarea alocată este de 1,6 miliarde de euro. Iar acești bani trebuie împărțiți la șapte spitale județene (cel puțin, conform declarațiilor ministrului Fondurilor europene, Marcel Boloș). Ar fi cam 230 de milioane de euro, în medie, pentru fiecare, mult sub ceea ce are nevoie Consiliul Județean Vrancea.

Cătălin Toma se ascunde de întrebări

Pentru ca această analiză să fie cât mai corectă, am cerut puncte de vedere și de la cei implicați direct. De la președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, și de la prefectul județului Nicușor Halici. Primul este șeful PNL Vrancea, iar cel de-al doilea este liderul PSD. Ambii conduc, la nivelul județului coaliția de guvernare și sunt responsabili pentru ceea ce se petrece.

Dat fiind că este și președinte de Consiliu Județean și, practic, responsabil pentru acest proiect, i-am pus lui Cătălin Toma o serie de întrebări specifice, legate de proiect:

Cum comentați, în calitate de președinte CJ, faptul că proiectul de spital județean propus nu a fost selectat spre finanțare prin PNRR? Îl vedeți ca pe un eșec personal, pe care ar trebui să vi-l asumați în fața alegătorilor, în condițiile în care ați promovat proiectul în forma actuală, la o valoare de peste 500 milioane de euro plus TVA?

Când ați aflat că proiectul spitalului județean din Focșani nu se încadrează în pragurile de finanțare prin PNRR și prin Programul Operațional Sănătate? HG prin care au fost stabilite pragurile de finanțare prin PNRR a fost adoptată în luna octombrie, dar un președinte de Consiliu Județean ce reprezintă coaliția de guvernare a avut, cu siguranță, informații mult mai din vreme.

Ce v-a convins să susțineți o „investiție mamut”, de peste 500 milioane de euro, mult peste posibilitățile financiare ale Consiliului Județean?

Studiul de fezabilitate pentru viitorul spital județean are la bază vreun studiu sau vreo analiză de specialitate din care să rezulte că o astfel de unitate ar putea deservi și pacienți din alte județe, așa cum susțineți? Puteți să îmi indicați un astfel de studiu sau analiză? 

De ce nu ați solicitat actualizarea documentației tehnice, în acord cu pragurile de finanțare propuse prin hotărârea de guvern din octombrie pentru PNRR? Cu atât mai mult cu cât au fost semnale încă din 2021, din timpul guvernării Cîțu, că spitalul din Focșani nu va primi o finanțare de 500 de milioane de euro plus TVA prin PNRR.

Ce veți face în continuare în legătură cu spitalul județean? Aveți în vedere alte surse de finanțare? Care ar fi acelea? Programul de Sănătate (PS 2021 – 2027) are un buget dedicat investițiilor în consolidare, echipare, construcție de noi clădiri pentru șapte spitale județene în valoare de 1,6 miliarde de euro (aproximativ 230 de milioane de euro pentru fiecare spital).

Nu am primit un răspuns clarificator. Deși, înainte, afirma că spitalul județean este proiectul său de suflet și, drept urmare, este implicat în toate aspectele care privesc această investiție. În loc de răspuns, Cătălin Toma ne-a trimis la Biroul de Presă, același care a emis comunicatul cu iz de fake-news pe care l-am analizat mai sus.

Prefectul Nicușor Halici acuză lipsa de colaborare cu Toma

În schimb, prefectul județului și președintele PSD, Nicușor Halici a acceptat să ne dea o declarație pe acest subiect.

Din păcate este un eșec ale cărui consecințe le vor resimți toți vrâncenii privați de servicii medicale de sănătate într-un spital modern. Din păcate, domnul președinte Cătălin Toma și cei din PNL au refuzat mâna pe care le-am întins-o în mai multe rânduri. Dacă ne-ar fi acceptat ajutorul, împreună cu specialiștii din PSD am fi identificat soluții din timp, iar în Vrancea s-ar fi construit un spital finanțat prin PNRR. Într-o coaliție de guvernare, pe investiții de asemenea importanță, colaborarea nu este doar necesară, ci și obligatorie.

Din păcate, domnul Cătălin Toma a refuzat colaborarea, probabil ca să păstreze toată gloria (între ghilimele spus) doar pentru el. Iar acum, cinstit ar fi să-și asume și eșecul, Să spună vrâncenilor ce s-a întâmplat în realitate. Chiar și așa, noi cei din PSD, ne menținem oferta de colaborare pentru a identifica împreună soluții de finanțare. Depinde doar de Cătălin Toma dacă o acceptă sau nu”, ne-a transmis Nicușor Halici. (Ionel Sclavone) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.