Local

(Update) VIDEO | Enet Focșani va primi peste 5 milioane de lei de la Guvern pentru compensarea facturilor abonaților

Ziarul de Vrancea
17 feb 2022 975 vizualizări

Știre actualizată, 16 februarie 2022, ora 12:43: „Guvernul României a anunțat faptul că Municipiul Focșani va primi suplimentar 3,4 milioane lei pentru compensarea facturilor la sistemul centralizat de încălzire. Ministrul Dezvoltării a mai precizat, totodată, că autorităţile publice locale vor putea utiliza excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022. Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigure funcţionarea sistemelor de termoficare ale UAT-urilor din România, în sezonul rece, conform solicitărilor trimise de primăriile reședință de județ.” - a transmis pe Facebook Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Municipiul Focșani va primi de la Guvern pentru compensarea facturilor la sistemul centralizat de încălzire, suplimentar, 3,4 milioane lei pe lângă compensarea de 1,7 milioane lei pentru luna ianuarie, conform procedurii stabilite anul trecut.

Noile reglementări pe baza cărora Ministerul Dezvoltării va oferi autorităţilor publice locale subvenţile pentru plata facturilor de termoficare apar într-un proiect de Ordonanță de Urgență aprobat în ședința de Guvern de luni, 14 februarie 2022. Ce a precizat pe acest subiect în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației:

Cseke Attila: Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență pe care l-am propus astăzi, cu avizele necesare Guvernului, care vine să propună o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru a depăși dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022. Este vorba despre faptul că, complementar față de sistemul de compensare care astăzi există prin Legea 259/2021 și care se desfășoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării și în care au fost făcute deja plăți, am să mă refer imediat la ele, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenționare; astfel încât, pe lângă această subvenționarea care există astăzi, și anume, subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, deci, acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această Ordonanță de Urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării.

Pe mecanismul actual, cel înainte de această ordonanță de urgență, pot să vă spun că am plătit, pentru 16 UAT-uri și din întreaga țară, 61 de milioane de lei pentru compensarea celor 50% din diferența de preț și săptămâna aceasta preconizăm, miercuri, joi cel târziu, să plătim încă 32 de milioane. Sistemul se desfășoară pe baza facturilor prezentate de către primării și asumării de către autoritățile locale a sumei care necesită a fi compensată, acea 50%.

Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe ianuarie și februarie, pe lângă acest sistem clasic, ca să zic așa, să acordăm sume în plus pentru UAT-uri pentru a depăși aceste dificultăți. Foarte important este că ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziție. Avem, prin Legea bugetului de stat, 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei. Vom analiza, periodic, cum stăm cu aceste sume, astfel încât, în primul rând, să asigurăm compensarea de 50%, ceea ce ne-am obligat cu toții și ceea ce este în legea votată de Parlament, dar dacă există spațiu financiar, și preconizăm că va exista spațiu financiar, atunci să acordăm această posibilitate de suplimentare de sumă pentru UAT-uri. Ca să încerc să dau câteva exemple, să fie mai simplu, astăzi în minister avem, pentru compensarea pentru luna ianuarie, de la municipiul Arad, o sumă de compensat care reprezintă 50% din acea diferență de 6,19 milioane lei. Prin acest nou mecanism există posibilitatea alocării, pe lângă acești 6,19 milioane de lei, a încă 12,38 de milioane lei. Deci, încă o dată, dublul sumei. Municipiul Focșani - 1,7 milioane, mai există posibilitatea alocării de încă 3,4 milioane de lei. Aceleași exemple pot continua, dacă vreți, cu Ploiești, Constanța și așa mai departe.

Ceea ce credem noi că este important, din această nouă formă de sprijin guvernamental, este aceea că, pe lângă sprijinul de compensare cu 50%, această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor. Ei sunt beneficiarii acestor măsuri. Sigur că noi dăm aceste compensări și aceste forme de sprijin UAT-urilor, dar aceste forme de sprijin, aceste milioane de lei, dacă vreți, trebuie să se regăsească, până la urmă, în factura beneficiarului, adică, trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetățeanului, pentru că atât UAT-ul, cât și guvernul pentru ei trebuie să lucreze. Dacă sunt întrebări, vă rog.

Reporter: Bună ziua! În proiectul de lege propus se arată că UAT-urile care au un excedent în decembrie 2021, al bugetului, banii, practic, care au rămas în 2021 din decembrie, nu vor primi această compensare. A mai rămas acea prevedere, pentru că au fost critici din partea primarilor care spuneau că pot avea un excedent și în cazul în care au bani alocați pentru proiecte, practic, pentru investiții, și de acolo nu pot lua bani și apar cu excedent, dar, de fapt, ei nu au bani să-și plătească căldura?

Cseke Attila: Acea sintagmă nu a rămas în forma finală prezentată Guvernului. Mai mult decât atât, am dat posibilitatea Unităților Administrativ Teritoriale, temei legal care astăzi nu exista, dar prin această ordonanță de urgență există, ca din acel excedent bugetar să plătească și să intervină, practic, pe aceste subvenționări de energie termică. Deci, mai mult decât atât, am dat această posibilitate și, evident, așteptăm ca UAT-urile să se implice și să acorde și ei, nu numai guvernul să vină cu compensări, dar și UAT-urile, acolo unde excedentul permite să vină cu alocări de sume.

Reporter: Deci, ca să înțelegem clar, inclusiv dacă este un excedent care este alocat pentru proiecte, pentru investiții, se pot lua bani în această perioadă pentru căldură.

Cseke Attila: Acum nu pot să vă răspund la o speță anume, însă excedentul este de două feluri: pe cheltuielile de funcționare ale UAT-ului, respectiv, pe cheltuielile de dezvoltare. În principal, de pe cheltuielile de dezvoltare, banii nu se pot aloca pentru altceva. Aceasta este în Legea finanțelor publice, inclusiv Legea finanțelor publice locale, exact pentru a asigura dezvoltarea comunităților locale, acei bani nu se pot aloca pentru altceva. În schimb, sunt UAT-uri care au excedent și pe cheltuielile de funcționare; și astăzi guvernul a creat temeiul legat ca, de pe cheltuielile de funcționare unde ai excedent, să poți să îi folosești în subvenționarea prețului pe energie termică, ca o nouă formă de sprijin, încă o dată, care să vină și din partea UAT-ului, nu numai din partea guvernamentală.

Reporter: Și o ultimă întrebare: când vor fi alocate primele fonduri?

Cseke Attila: Pe acest nou mecanism, imediat după ce apare Ordonanța de Urgență și vin solicitări în acest sens, vom putea aloca fondul prin ordin al ministrului dezvoltării. Mulțumesc frumos!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.