Local

VIDEO | Concluzii despre bilanțul activității Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în anul 2018

Ziarul de Vrancea
1 feb 2019 1141 vizualizări

Marți, 29 ianuarie 2019, a avut loc ședința de bilanț a activității Inspectoratului de Poliție Județean  Vrancea în anul 2018. Vă prezentăm în continuare o sinteză a documentului transmis redacției cu acest prilej, de către compartimentul de relații publice al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, prin intermediul buletinului de presă  nr. 21 din 1 februarie 2019. Explicații în legătură cu documentul prezentat în ședința de bilanț a oferit vineri, 01 Februarie 2019, într-o conferință de presă, ținută la sediul instituției, actuala conducere a IPJ Vrancea.

VIDEO Știrile Atlas TV Focșani despre acest subiect de la minutul 0 la minutul 4:50

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea este o structură a Inspectoratului General al Poliției Române care are ca principale atribuţii apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, apărarea proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum și respectarea ordinii şi liniştii publice, la nivelul județului nostru.

În anul 2018, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea s-a axat pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române și a vizat:

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;

Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

Principală caracteristică a acestui an, o constituie creşterea gradului de siguranţă publică, luând în considerare scăderea cu  1,12 % a infracţionalităţii sesizate.

REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENŢĂ

Activități desfășurate pentru deservirea comunității

În perioada analizată Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a organizat și desfășurat 673 de acțiuni de amploare, pe diferite linii de muncă și peste 11.000 de controale directe, în urma cărora au fost descoperite 2023 de infracțiuni, din care 1846 în flagrant.

În cadrul activităților zilnice desfășurate, polițiștii au aplanat 959 de stări conflictuale, dintre care 482 interfamiliale și 48 între grupuri.

Pentru deservirea comunității, au fost emise 31.639 de certificate de cazier judiciar, dintre acestea peste 90% fiind înmânate pe loc, prin intermediul punctelor de eliberare care funcționează în municipiile Focșani, Adjud și orașul Panciu.

Pe parcursul anului 2018 polițiștii au pus în aplicare 1252 de mandate de aducere, au acordat sprijin la 20 de executări silite și au verificat 695 deținători de arme.

Pe linia sistemelor de securitate, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul deţinătorilor de valori, au fost iniţiate și  organizate 18 acțiuni și 1763 de controale tematice și inopinate, în urma cărora au fost aplicate 409 sancțiuni contravenționale, dintre care 374 administratorilor de unități care nu și-au asigurat corespunzător obiectivele.

În privința infracţionalității contra patrimoniului, s-a înregistrat o diminuare a numărului de sesizări de această natură cu 5,28%, respectiv mai puțin  cu 181 de fapte .

Prevenirea criminalităţii

În cursul anului 2018 au fost implementate la nivel local patru programe prioritare de prevenire, respectiv:

• Programul de prevenire a infracţiunilor de tâlhărie ;

• Programul de prevenire a infracțiunilor de violență în familie;

• Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora;

• Programul local de prevenire a accidentelor de circulaţie „Alege viaţa!”.

Ordinea şi siguranţa publică

Pentru siguranța comunității, polițiștii vrânceni au desfășurat și organizat numeroase activităţi specifice, menite atât să prevină cât şi să combată fenomenul infracţional, concretizate în peste  16.000 de intervenții la evenimente,  12.437 de intervenţii de urgenţă la 112, 820 de acţiuni cu efective mărite, 12.138 de  controale directe, 5.921activități în unitățile școlare (patrulări, sedințe, acțiuni), 2.200 kg metale feroase indisponibilizate în vederea confiscării, 11.210 euro confiscați, 339,911 mii lei numerar în lei proveniți din operațiuni ilicite, 1.596,655 mii lei  fiind valoarea bunurilor și a mărfurilor ridicate în vederea confiscării.

Principalele misiuni desfășurate în domeniul ordinii și siguranței publice au fost cele prilejuite de sărbătorile religioase, manifestări comemorative, cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini.

Astfel, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au îndeplinit cu succes peste 230 de misiuni, dintre care: 83 la manifestații culturale/sportive, 71 la manifestări comemorative religioase, una la o manifestare de protest și 81 la alte genuri de manifestări.

În privința infracţionalității stradale, a fost înregistrată o diminuare cu 6% a numărului de sesizări de această natură.

Totodată, intervențiile desfășurate de către polițiști cu ocazia deblocării căilor de circulație ( în cazul înzăpezirilor, înghețului sau alunecărilor de teren) au condus la salvarea a 29 de persoane.

Siguranța rutieră și a transporturilor:

Pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv abaterile săvârșite de  pietoni, viteza neadaptată și abaterile bicicliștilor, poliţiştii rutieri au desfăşurat 144 de acţiuni, în cadrul cărora au fost constatate 863 de infracţiuni, au fost aplicate 68.276 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute 3.411 permise de conducere și retrase  1372 certificate de înmatriculare.

În cazul infracţiunilor grave, săvârşite pe linie rutieră, au fost luate 9 măsuri preventive (3 mandate de arestare şi 6 măsuri de control judiciar).

Siguranța în școli și poliţia de proximitate

Siguranţa elevilor reprezintă o prioritate pentru poliţiştii vrânceni, iar pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică au fost efectuate 2.200 de patrulări în zona unităților de învățământ, 40 de acţiuni pe linia prevenirii absenteismului şcolar şi 790 de activităţi preventive cu cadrele didactice şi elevii, fiind verificate cu această ocazie şi unităţile de alimentaţie publică adiacente şcolilor.Activitatea polițiștilor de proximitate a fost orientată îndeosebi în scopul prevenirii infracţionalităţii şi întăririi sentimentului de siguranţă publică în cadrul comunităţii.

Astfel: au fost desfășurate 4808 activităţi în comunitate, 266 de infracţiuni au fost constatate în flagrant și 4.400 de persoane au fost consiliate. Pe această linie, au fost înregistrate 700 sesizări şi reclamaţii, din care 693 au fost rezolvate nemijlocit, 261 de stări conflictuale fiind aplanate.

Silvicultură

Pentru protejarea fondului silvic și pentru verificarea respectării legislației de operatorii economici din domeniu au fost organizate 250 de acţiuni şi peste 5.822 de controale, multe dintre acestea în colaborare cu specialişti ai Gărzii Forestiere Focşani, Direcţiei Silvice Vrancea şi ai ocoalelor silvice private, în urma cărora, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 2.032 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.628.500 lei.

Peste 53% din totalul infracţiunilor înregistrate pe această linie au fost constatate de polițiști în flagrant.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, a fost confiscată/ridicată în vederea confiscării cantitatea de 4.486,91 m.c. material lemnos.

Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase

Pentru asigurarea respectării prevederilor legale la regimul armelor, materiilor explozive şi substanţelor periculoase, în perioada analizată polițiștii au organizat și efectuat 24 de acţiuni proprii și 153 de controale.

În urma controalelor, au fost constatate 105 infracţiuni la regimul armelor, explozivilor, substanțelor periculoase și braconajului cinegetic, din care 93 în flagrant.

Tot în cadrul activităţilor specifice, au fost scoase din circuitul civil şi indisponibilizate în vederea confiscării 25 arme, 701 cartuşe, 1797 kg articole pirotehnice, 5303 kg deşeuri periculoase și 29 litri substanţe periculoase. De asemenea, au fost retrase în vederea casării 87 arme şi 714 cartuşe.

  Criminalistică

Specialiștii criminaliști și-au adus contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice, efectuând peste 2900 deplasări în teren.

Activitățile desfășurate au dus la dezvoltarea calitativă a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.

În urma cercetării tehnico-științifice a locului faptei, peste 12.000 de urme au fost ridicate şi au  rămas în evidenţă, contribuind  la soluționarea  a 119 cauze.

Pe linia identificării judiciare, prin metode şi mijloace specifice, au fost descoperiţi 188 de autori. Au fost întocmite 131 de rapoarte criminalistice, fiind supuse examinării aproape 4500 de materiale în litigiu și  probe model de comparație, în vederea formulării concluziilor.

Polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative care pot afecta liniştea și siguranţa comunității.

Pentru atingerea acestor obiective acţiunile viitoare ale polițiștilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

Astfel, pentru anul 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea are printre obiective și priorități  următoarele :

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin: 

- prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, atât în unitățile de învățământ cât și în zona adiacentă acestora;

- prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului;

- reducerea numărului de accidente rutiere soldate cu victime prin intensificarea activităților  preventive pe linia principalelor cauze generatoare de producere a acestora;

Asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri prin:

 - combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor;

 - prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul corupției și achiziţiilor publice;

- prevenirea și combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul drepturilor de autor, de proprietate intelectuală și a contrafacerii de mărfuri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.