Local

VIDEO | Bugetul Focșaniului pe anul 2021 propus de primarul Misăilă, modificat radical de amendamentele majorității PNL-USR-PLUS din CL

Ziarul de Vrancea
12 mai 2021 2693 vizualizări

Așa cum nu era greu de estimat că se va întâmpla, bugetul Focșaniului pe anul 2021, propus de primarul Cristi Valentin Misăilă, a fost modificat radical de amendamentele propuse și votate de majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local al municipiului reședință de județ. S-a întâmplat acest lucru în ședința ordinară de luni, 10 mai 2021, a respectivului for.

Concret, prin amendamentele votate de majoritatea PNL-USR-PLUS în bugetul pe 2021 al municipiului Focșani, s-a redus fondul de salarii la Primărie cu 30%; s-a redus fondul de salarii la capitolul Ordine Publică cu 50% deoarece restul de realizat reprezintă cheltuielile cu salariile pe 6 luni; s-a redus cofinanțarea proiectelor unităților de cult cu suma de 1.700,00 mii lei; s-a redus cu suma de 2.000,00 mii lei, din care 1.000,00 mii lei reprezentând diminuarea sumelor alocate de la instituțiile de cultură și diferența de 1.000,00 mii lei reprezentând diminuarea sumelor alocate către unitățile sportive; s-a redus fondul de salarii la DDSP cu 1.860,00 mii lei din totalul de 6.200,00 mii lei (cheltuieli personal ).

La finalul ședinței Consiliului Local Focșani de luni, proiectul de buget a fost votat în integralitatea sa în unanimitate, inclusiv și de către consilierii PSD.

Citiți mai jos, sintetizat într-un tabel, din ce capitole au fost diminuate prin amendamente, sumele din proiectul propus de primarul Misăilă, de către majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani și către ce alte domenii au fost valorile amintite din buget, redirecționate prin votul acelorași aleși locali focșăneni.

Așadar, propunem ca suma de 20.123,00 mii lei conform situației prezentate, să fie îmscrisă în bugetul local pe anul 2021, astfel:

2.000,00 mii lei, să fie înscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții ( ducumentații tehnico-economice ) așa cum reiese din din amendamentele inregistrate prin adresele nr. 43472/2021 și 43474/2021 pe care le anexăm la prezenta;

1.000,00 mii lei, să fie inscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții, la sănatate capitolul 66.02; 

741,42 mii lei, să fie înscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții la capitolul de învățământ – cod 65.02;

16.381,58 mii lei, să fie înscrise in fondul de rezervă, aflat la dispoziția autorităților locale deliberative - cod 50.04.

Consilieri P.N.L. și U.S.R. PLUS

Bîrsan Costel 

Costea Ionel

Dimitriu Ana Maria

Dumitru Victor

Drumea Alina Ramona

Gheoca Corneliu Dumitru Macovei Liviu George

Marcu Livia Silvia

Răduță Nicolae

Stroie Mirela

Tătaru Alexandra

Zîrnă Cristian  

Cum au decurs lucrurile în ședința CL Focșani de luni 10 mai 2021

În ședința ordinară a Consiliului Local de luni, bugetul Focșaniului a fost aprobat după câteva ore de discuții în contradictoriu. O primă observație ar fi că după ce consilierii PNL au ridicat problema finanțării clubului municipal CSM Focșani, primarul Cristi Valentin Misăilă nu a mai participat la dezbateri.

Consilierii PNL au propus mai multe amendamente, prin care au redus din unele cheltuieli. Astfel, s-au redus sumele din fondul de salarii al Primăriei, din fondul de salarii de la Poliția Locală Focșani. S-a mai votat, de asemenea, reducerea cofinanțării proiectelor unităților de cult, diminuarea finanțării Teatrului Municipal, Ansamblului Țara Vrancei, Ateneului Popular și clubului sportiv CSM Focșani. Sumele reduse din capitolele mențíonate s-au alocat la alte capitole, cum ar fi învățământ sau sănătate.

Discuții aprinse despre sumele netransparente alocate clubului CSM Focșani 2007

Discuțiile din Consiliul Local Focșani cu privire la bugetul municipiului s-au „aprins” când s-a ajuns la subiectul dezbaterii bugetului propus pentru CSM Focșani 2007, clubul municipalității. Astfel, în intervențiile lor, liberalii au susținut că nu există niciun fel de transparență în cheltuirea sumelor la acest club, care sunt foarte mari, în timp ce primarul Cristi Misăilă a susținut că s-au obținut performanțe mari cu bugete mici.

Consilierii PNL au spus că CSM Focșani 2007 a avut un buget de 11,3 milioane de lei, cu care se află în top între cluburile municipale la nivel național. Pentru acest an, bugetul propus este de 18,6 milioane lei.

Aspectele sesizate ca nefiind în regulă au fost legate de alocarea unor sume foarte mari pentru fotbal și handbal și mai ales a faptului că nu se oferă niciun fel de informații cu privire la cheltuirea lor. În acest context, consilierul PNL Costel Bîrsan, care a cerut clubului municipal informații cu privire la salariile jucătorilor, a solicitat în cadrul ședinței de luni a CL Focșani demisia directorului clubului CSM Focșani 2007, Viorel Ciubotaru, pentru netransparența manifestată atunci când i s-a cerut justificarea cheltuielilor efectuate din bugetul public.    

Propuneri de suplimentare a proiectelor cuprinse în Programul Național de Relansare și Reziliență  (P.N.R.R.)

 În conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice private locale, secțiunea a III-a – prevederi referitoare la investițiile publice, art. 41, 42, 44 și 45 și a O.U.G. nr. 57/2019, art. 129, alin. 2, lit. b) și alin. 4, lit. e), consilierii majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani au solicitat suplimentarea proiectelor cuprinse în Programul Național de Relansare și Reziliență  (P.N.R.R.), cu următoarele obiective:

1. Realizarea Parcului Unirii (Central Park), prin unirea celor două parcuri, respectiv Schuman cu Parcul Piața Unirii.

2. Construirea unui complex social, care să cuprindă centre pentru persoane vârstnice și pentru îngrijirea persoanelor cu probleme sociale (copii, femei, vârstnici).

3. Reabilitarea pasajului subteran și a peroanelor din Gara Focșani, introducerea unui sistem centralizat de acces, precum amplasarea de panouri fotoizolante.

4. Sală multifuncțională de sport și teren de sport multifuncțional cu tribune.

5. Înființarea unui centru pentru copii cu nevoi speciale (autism, Down, Patau, Edwards, Turner etc.).

6. Realizarea unei grădini botanice și zoologice.

7. Realizarea unui complex de locuințe sociale.

8. Realizarea de acoperișuri verzi și pereți verticali verzi, la toate blocurile.

Majoritatea PNL-USR-PLUS nu a avut probleme la vot, deoarece s-a bazat pe 12 voturi din 21. La final, proiectul de buget a fost votat în integralitatea sa și de consilierii PSD.

Citiți și Comunicatul de presă făcut public de majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani după adoptarea bugetului municipiului pe anul 2021

Comunicat de presă PNL- USR- PLUS Focșani

Propuneri și amendamente la bugetul municipiului Focșani

Luni, 10 mai, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Focșani, principalul punct pe ordinea de zi fiind aprobarea bugetului general de venituri și cheltuieli pe anul 2021, estimat anul acesta la valoarea de 370.520 mii lei.

Consilierii locali PNL- USR- PLUS au venit cu o serie de propuneri și amendamente, care vizează în principal reducerea fondului de salarii la Primărie și la capitolul Ordine Publică și redirecționarea acestor sume pentru finanțarea unor obiective de investiții și către fondul de rezervă, aflat la dispoziția autorităților.

Redăm mai jos propunerile noastre:

1. Reducerea fondului de salarii la Primărie cu 30%;

2. Reducerea fondului de salarii la capitolul Ordine Publică cu 50% deoarece restul de realizat reprezintă cheltuielile cu salariile pe 6 luni;

3. Reducerea cofiinanțării proiectelor unităților de cult cu suma de 1.700,00 mii lei;

4. Reducerea cu suma de 2.000,00 mii lei, din care 1.000,00 mii lei reprezentând diminuarea sumelor alocate de la instituțiile de cultură și diferența de 1.000,00 mii lei reprezentând diminuarea sumelor alocate către unitățile sportive.

5. Reducerea fondului de salarii la DDSP cu 1.860,00 mii lei din totalul de 6.200,00 mii lei ( cheltuieli personal ).

Propunem ca suma de 20.123,00 mii lei rezultată din aceste economii, să fie înscrisă în bugetul local pe anul 2021, astfel:

- 2.000,00 mii lei, să fie înscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții ( documentații tehnico-economice );

- 1.000,00 mii lei, să fie înscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții, la sănătate capitolul 66.02;

- 741,42 mii lei, să fie înscrise în secțiunea dezvoltare pentru finanțarea unor obiective de investiții la capitolul de învățământ – cod 65.02;

- 16.381,58 mii lei, să fie înscrise în fondul de rezervă, aflat la dispoziția autorităților locale.”

Citiți și postarea activată pe contul de facebook de viceprimarul Ana Maria Dimitriu după adoptarea bugetului municipiului Focșani, luni 10 mai 2021

”De foarte mulți ani, bugetul municipiului Focșani nu a fost tratat cu responsabilitate de către decidenții locali.

Grupul consilierilor municipali PNL- USR- PLUS a demonstrat, astăzi, că prin implicare și asumare se poate, iar proiectul de buget al anului 2021 a putut fi adoptat respectându-se câteva lucruri elementare și de bun-simț: transparență, obiectivitate, grijă pentru banii focșănenilor.”

Urmăriți în VIDEO de mai jos desfășurarea integrală a ședinței Consiliului Local Focșani de luni 10 mai 2021


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.