Local

VIDEO | Peste o tonă de articole pirotehnice au fost confiscate în ultimele 48 de ore de poliţiştii vrânceni

Ziarul de Vrancea
31 dec 2021 1166 vizualizări

 Peste 1300 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţişti, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”.

Polițiștii acționează pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, organizând și desfășurând activităţi de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice.       

În urma activităților desfășurate în cursul lunii decembrie a.c., polițiști vrânceni au constatat mai multe nereguli privind regimul materiilor explozive, context în care au întocmit 16 dosare penale, au confiscat articolele pirotehnice descoperite și au aplicat sancțiuni contravenționale, cu amenzi, față de persoanele care nu au înțeles să respecte legislația în domeniu.

Astfel, numai în ultimele 48 h, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la domiciliul unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, articole pe care ar fi urmat să le comercializeze persoanelor fizice.

În locațiile respective, polițiștii au descoperit cantitatea de aproximativ 1030 kg de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4, în valoare totală de aproximativ 16000 lei, pe care au indisponibilizat-o, în vederea continuării cercetărilor.

ATENȚIE! CU PETARDELE NU TE JOCI!! ÎȚI POT PUNE ÎN PERICOL SĂNĂTATEA ȘI LIBERTATEA!

Polițiștii vrânceni vă reamintesc :

Când achiziţionați articole pirotehnice trebuie să vă asigurați că ele sunt etichetate și inscripționate ca făcând parte din categoriile F1 sau P1. Celelalte categorii, din cauza riscului de utilizare a acestora, sunt destinate a fi folosite de către personal specializat, și anume, pirotehnicieni.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să comercializeze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Prin excepţie de la prevederile legale mai sus menționate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria 1/F1 iar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile P1 și/sau T1.

În conformitate cu prevederile art. 11 alin.1 din HG nr 536/2002 „articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean (...) şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.”

Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o perioadă determinată cu posibilitate de prelungire. Îndeplinirea activităţilor prevăzute în autorizaţie, prin intermediari neautorizaţi  este interzisă.

Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor, cu destinaţia de locuit, în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor  de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1/F1 pot fi deţinute şi utilizate și de către persoane care au împlinit vârsta de 16 ani. Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața din România, nu sunt destinate a fi utilizate în scop de divertisment, folosirea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animale agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate, în limba română, denumirea, categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege.

INFRACŢIUNI

În conformitate cu prevederile Legii 126/1995, republicată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă următoarele fapte:

a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

CONTRAVENŢII

Constituie contravenţii, printre altele, următoarele fapte care se sancţionează cu amendă de la 1000 la 7500 lei :

comercializarea articolelor pirotehnice în alte locuri decât cele autorizate;

– neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română a denumirii, categoriei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, a termenului de garanţie, precum şi a pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, în cazul comercializării acestora de către persoane juridice autorizate;

– tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1.

Sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

PETARDELE ȘI ARTIFICIILE NU SUNT JUCĂRII PENTRU COPII!

Pentru unii este o simplă distracție, însă pentru animale este un coșmar.

Protejați-vă, dar protejați și animalele!

DACĂ UTILIZAȚI ILEGAL MATERIALE PIROTEHNICE RISCAȚI VĂTĂMĂRI CORPORALE GRAVE (INCLUSIV INFIRMITĂȚI PE VIAȚĂ) ȘI SANCȚIUNI PENALE SAU CONTRAVENȚIONALE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.