Local

Vești noi pentru elevii din Vrancea: Bursele școlare se vor acorda după alte reguli

Ionel Sclavone
19 iul 2023 4791 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto: Freepik
Foto:arhiva ZdV.Credit foto: Freepik

Bursele școlare sunt plătite de statul român elevilor și studențior care îndeplinesc anumite criterii. Ele sunt împărțite în mai multe categorii și se acordă fie celor care provin din familii vulnerabile, cu probleme financiare, fie elevilor sau studenților care obțin rezultate deosebite în activitatea școlară, fie pentru a-i încuraja pe cei care urmează o anumită formă de educație.

Elevii vrânceni care primesc burse școlare trebuie să știe că începând din această toamnă se schimbă regulile de acordare a acestora. Cadrul de reglementare a fost stabilit prin noile legi ale Educației și va intra în vigoare din 3 septembrie.

După noile reguli, o parte din burse vor fi redenumite, iar în cazul altora vor fi modificate procedurile de acordare și categoriile de beneficiari. Valoarea minimă pentru aceste stimulente financiare va fi stabilită de ministrul Educației, printr-un ordin, iar nu prin hotărâre de guvern, ca până în prezent.

De altfel, aceasta este prima schimbare ce intervine prin legile educației, în mecanismul de acordare a burselor pentru elevi, începând cu luna septembrie 2023. Valoarea minimă va fi stabilită prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, iar nu printr-o hotărâre de Guvern. Ca excepție, în anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit chiar de Legea 198/2023, a învățământului preuniversitar.

Noi reguli pentru bursele școlare

Prin noua lege, bursele școlare au fost reorganizate după alte categorii. Astfel, vor exista burse de merit, burse sociale, burse tehnologice, dar și burse de excelență olimpică de gradul I sau II. Bursa de merit se acordă, de stat, ca formă de stimulare și recompensare a performanței elevilor cu rezultate bune la învățătură.

Pe de altă parte, conform regulilor, bursa socială reprezintă o formă de susținere a elevilor care provin din medii dezavantajate socioeconomic, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale. Stimulentele sunt plătite pentru a preveni abandonul școlar în caul acestor categorii de elevi.

Al treilea tip de bursă, cea tehnologică, reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează anumite forme de învățământ tehnologic.

Prin lege, așa cum spuneam mai sus, au fost stabilite valorile aferente anului școlar 2023-2024 în cazul celor trei tipuri de bursă. Astfel, bursa de merit va avea un cuantum de 450 lei pe lună, iar bursa socială și bursa tehnologică de câte 300 lei pe lună.

Conform legii, bursele sociale și/ sau tehnologice se pot cumula cu orice alt tip de bursă, de merit sau de excelență olimpică.

Bursele de excelență olimpică

Prin reglementările adoptate în această vară au fost introduse două tipuri noi de burse de excelență.

Pe de-o parte este vorba despre bursa de excelență olimpică I care se acordă elevilor ce obțin premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Pe de altă parte, avem bursa de excelență olimpică II care se acordă elevilor ce obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Aceste tipuri de bursă se plătesc lunar, elevilor, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. În cazul elevilor din ultimul an de liceu, nu se acordă o bursă lunară. Ei vor fi recompensați cu o sumă în cuantum total cu valoarea cumulate a bursei pentru un an.

Valoarea lunară a burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/ națională este diferențiată în funcție de premiile obținute, după cum urmează:

Prin noile legi, s-a introdus posibilitatea ca și elevii din școlile particulare ori confesionale să beneficize de anumite tipuri de burse de stat. Ei pot primi burse de excelență olimpică I și II, burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe sau burse tehnologice, dacă urmează specializări stabilite prin metodologia-cadru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.