Local

VIDEO | Tânărul de 30 de ani din Cârligele, care a avut nunta pe 2 septembrie, printre cei patru decedați în tragedia de la Călimănești

Ziarul de Vrancea
28 sep 2023 10318 vizualizări

Comunitatea din Cârligele, județul Vrancea este în aceste ore înmărmurită de durere. În urmă cu puțin timp s-a aflat că Marius Chiriac, un tânăr de 30 de ani din comună care a avut nunta pe 2 septembrie 2023, se numără din nefericire printre cei patru decedați în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2023 în tragedia de la Călimănești. Marius este fiul unui angajat al Primăriei Cârligele iar trista veste a fost făcută publică prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook al instituției.Și parcă totul fiind pus la punct ca tragedia să fie și mai devastatoare, potrivit primarului, Ștefan Moscu tânărul din comuna Cârligele nu ar fi trebuit să se afle pe șantier în noaptea de miercuri spre joi, 20 spre 21 septembrie 2023. El ar fi ținut locul unui coleg. ”Am auzit că nu trebuia să fie de serviciu( n.r. tânârul decedat în tragedie Marius Chiriac), a făcut în locul altcuiva, un coleg. Am sunat părinții și le-am dat vestea teribilă. Am chemat Salvarea, deoarece soția este însărcinată. A fost groaznic, nu am cuvinte... o dramă”, a povestit primarul citat de adevarul.ro.

Dumnezeu să te ierte, Marius, suflet bun și blând!!!

Întreaga comunitate din comuna Cârligele este șocată de ceea ce ți s-a putut întâmpla.

Marius Chiriac, fiul de doar 30 de ani a colegului nostru Săndel Chiriac a plecat dintre noi, mult prea devreme, în urma exploziei care a avut loc azi noapte la Călimănești.

Dacă acum mai puțin de 3 săptămâni am petrecut cu toții la nunta ta cu Mădălina, acum suntem cu inimile în doliu și refuzăm să acceptăm că ai avut parte de o soartă atât de crudă! Că nu o să mai poți să îți ții în brațe copilul nenăscut încă și să te împlinești ca soț și tată!

Întregul colectiv din Primăria Cârligele și întreaga comunitate locală este alături de familia greu încercată.

Bunul Dumnezeu cu mare mila sa să vă întărească pentru a putea trece peste această tragedie!” se precizează în conținutul postării activată joi 21 septembrie 2023 în jurul orelor 15:00

Ziarul de Vrancea transmite condoleanțe familiei și apropiaților lui Marius Chiriac, tânărul din comuna Cârligele, decedat în tragedia de la Călimănești, în noaptea de miercuri spre joi, 20 spre 21 septembrie 2023. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

VIDEO | Cum s-a produs explozia conductei magistrale de gaz din Călimănești, județul  Vrancea

O explozie puternică s-a produs în noaptea de miercuri spre joi pe șantier, în dreptul localității Călimănești din Vrancea, după ce un utilaj a făcut lucrări deasupra unei conducte magistrale de gaz.

Patru muncitori au murit carbonizați, iar cinci au suferit arsuri. Reprezentanții societății naționale „TRANSGAZ” au transmis că executantul lucrării nu a respectat condițiile pe care i le-a impus pentru realizarea construcției. Conducta care a explodat trebuia mutată. Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.

Era ora 1 și 11 minute când explozia conductei magistrale de gaz, surprinsă de o cameră de supraveghere, amplasată la sute de metri distanță, a declanșat iadul pe șantierul viitoarei autostrăzi a Moldovei și a carbonizat trupurile a patru muncitori, a aruncat la zeci de metri un utilaj greu și a transformat în fier ars două camioane și o cisternă.

Marius Chiriac era în acel moment în schimbul de noapte, șofer pe un camion. Bărbatul de 29 de ani, care abia se căsătorise la începutul lunii și se pregătea să devină tatăl unui băiețel, a pierit ars de viu.

Valentin Alexandroaia, nașul lui Marius Chiriac: Avea planuri să își facă o casă, fina este însărcinată în luna a 6-a.”

Ștefan Moscu, primar în localitatea în care locuia Marius Chiriac: „Nu era de serviciu și a înlocuit, dar ghinionul a fost să fie el acolo, și tragedia s-a întâmplat. Iar la trei săptămâni după bucuria nunții apare acum să căutăm locuri de veci, să îl înmormântăm.

Pe șantierul devenit mormânt pentru Marius, gazul aprins, care în conducta magistrală era ținut la o presiune de 35 de bari, a aruncat un jet uriaș de foc, care a a luminat cerul.

Explozia s-a văzut de la peste 30 de kilometri, din Focșani.

Oamenii din satul din apropiere, care au casele la 500 de metri de locul deflagrației, au perceput explozia ca pe un cutremur. Stațiile de infrasunete ale Institutului pentru Fizica Pământului din Ploștina, Vrancea, și din Bucovina au înregistrat bubuitura.

Localnic: „Vibra tot în casă, au venit mașini de pompieri, ne-au spus să ieșim din case, să fim pregătiți să plecăm.”

Urmările deflagrației, un crater cu diametrul de câţiva metri a apărut în locul în care conducta a explodat.

Totul s-a întâmplat în momentul în care utilajul identificat cu numărul 2 pe această reprezentare grafică pregătea pământul pentru a fi tasat, dar ar fi trecut peste instalația de transport a gazului.

Acesta a fost proiectat apoi lângă două camioane. Într-unul dintre ele era Marius Chiriac. În celălalt, Emil Țepeș. Familia l-a căutat pe șantierul pârjolit de foc.

Bărbat: „Îl căutăm pe Țepeș Emil, am văzut mașina, am recunoscut-o că-i a lui.”

Fiul lui Emil Țepeș: „A venit la încărcat. Trebuia să fie aici la 2 noaptea. Și de atunci nu mai știm nimic de el.”

Emil - spun autoritățile - s-ar afla pe lista celor decedați.

Alina Țepeș, soția lui Emil Țepeș: „El a fost stâlpul familiei.”

Pe șantierul unde s-a produs explozia, reprezentanți de la mai multe instituții ale statului au început anchete. Primul care a făcut declarații despre cauzele tragediei a fost prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici.

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: „Clar este o eroare umană.” Eroarea despre care vorbește prefectul nu a fost încă dovedită de anchetă.

Și tot prefectul și-a dat cu părerea despre adâncimea la care era îngropată conducta magistrală de gaz. La fel, fără să facă prea multe cercetări.

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: „Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Adică ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. Cel puțin la ce văd, până într-un metru are adâncime. Trebuia să fie la un metru optzeci.”

Transgaz: lucrarea nu avea aviz

Conducta care a explodat aparține Transgaz, care a transmis că firma care construia autostrada nu avea un aviz să facă lucrări în zonă. Înainte ar fi trebuit să mute conducta.

Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E.Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei, iar lucrările propriu-zise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei” arată documentele Transgaz.

Operațiunea se putea face doar în baza unui proiect tehnic, care trebuie aprobat într-un consiliu al TRANSGAZ. Constructorul a depus documentația, dar nu primise încă aprobare.

Din informațiile pe care le avem până la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”, a transmis CNAIR într-un comunicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis că, în noaptea de miercuri spre joi constructorul nu muta conducta, ci făcea doar lucrări de îmbunătățire a terenului.

Chiar și în aceste condiții, în zona de protecție a conductei de gaze, la 6 metri, de o parte și de alta, lucrările de săpătură și de umplutură trebuiau executate cu atenție sporită, evitându-se lovirea conductei. În plus, în acel loc era interzisă depozitarea materialelor, a pământului și staționarea mașinilor și a utilajelor de construcție.

Reporter: Utilajul, ce lucra în momentul respectiv? Săpa la baza conductei?

Nicolae Pârcălăbescu, procuror Parchetul de pe lângă tribunalul Vrancea: Pregătea terenul pentru a fi tasat, din câte am înțeles noi”

Reporter: Și dinții frezei au atins conducta...

Nicolae Pârcălăbescu, procuror: Nu putem emite concluzia asta.”

Lucrările la autostradă erau supervizate de o echipă de angajați ai DRDP Iași, care să asigure respectarea acestor reguli. Ei trebuie să întocmească acum un raport asupra evenimentului.

Firma care deține șantierul unde s-a produs explozia aparține omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Nu a răspuns la telefon ca să își exprime un punct de vedere referitor la cele întâmplare.

La sediul societății lui din Adjud ni s-a transmis că nimeni nu poate da detalii despre explozie, atât timp câte este o anchetă în curs.

În explozie, pe lângă cei 4 muncitori care și-au pierdut vieți, alți 5 au suferit arsuri.

Doi dintre muncitorii răniți, care au arsuri grave, au fost transportați cu elicoptere SMURD la spitalele Bagdasar-Arseni și Floreasca, din București.

Text informații + VIDEO:stirileprotv.ro

Citiți și:VIDEO | Cel mai tânăr dintre muncitorii care au murit în explozia de la Călimănești avea doar 30 de ani. Se căsătorise în urmă cu două săptămâni și urma să devina tată 

Patru oameni au murit în explozia de la Călimănești în noaptea de miercuri spre joi 20 spre 21 septembrie 2023, iar cinci au fost răniţi. Victimele sunt angajaţi ai companiei care execută lucrări pe şantier şi munceau în schimbul de noapte. Rudele celor morți se întreabă cum le vor identifica trupurile, toate carbonizate.

VIDEO:Stirile TVR Online

 

Era puțin peste ora 1 miercuri noapte când a fost primit primul apel la 112 care anunța o explozie pe șantierul viitoarei autostrăzi A7, în apropierea localității Călimăneşti. Flăcările se vedeau de la mare distanță, iar șoferii care circulau în zonă, pe Drumul European 85, s-au oprit speriați.


Mai mulți muncitori cu utilaje de la firma constructoare lucrau în schimbul de noapte pe șantier. Suflul exploziei i-a aruncat pe câmp pe patru dintre ei. Au murit pe loc. Alți cinci muncitori au fost răniți și transportați de urgență la spitalul din Adjud. Doi dintre ei au arsuri grave și au fost transferați cu elicopterul la spitale din București.


Florin Olaru, purtător de cuvânt ISU Vrancea: Au rezultat 5 victime rănite care au ajuns la Spitalul Adjud. Din nefericire, patru persoane au fost găsite carbonizate.


Abia când întregul perimetru a fost pus în siguranță, anchetatorii au putut intra să facă verificări și au stabilit cauza exploziei.

Florin Olaru, purtător de cuvânt ISU Vrancea: În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7.

Ceea ce se ştie sigur, așadar, este că muncitorii au lovit cu unul dintre utilaje conducta de gaz care se afla foarte aproape de autostradă. Magistrala a fost, pur și simplu, secționată. La lumina zilei s-a văzut amploarea dezastrului - camioane carbonizate, întregul șantier răvășit de explozie și flăcări. În Călimănești, aflată la numai câteva sute de metri distanță, oamenii au trecut prin clipe de groază.


Rudele au venit să îi identifice pe cei patru muncitori care și-au pierdut viața în explozie. Dar asta este aproape imposibil. Trupurile sunt de nerecunoscut. Cel mai tânăr avea doar 30 de ani. Se căsătorise în urmă cu două săptămâni și urma să devină tată.


Cei doi muncitori răniți care au fost transferați la spitalele Floreasca și Bagdasar Arseni din București au arsuri pe aproape jumătate din corp și sunt intubați. În schimb, ceilalți trei au fost îngrijiți la spitalul din Adjud și au fost externați în cursul zilei. Rănile lor nu erau grave.

Text informații:stiri.tvr.ro

Vizionați și:VIDEO | ANIMAŢIE. Explozia din Călimăneşti, provocată de un utilaj. "Te duci să câştigi un ban şi mori aşa"

VIDEO:Observator News

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.