Local

Apicultorul Marian Trifan, singurul vrâncean care deține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”

Ziarul de Vrancea
21 mai 2020 9418 vizualizări

Conform precizărilor făcute pentru Ziarul de Vrancea de consilierul superior al Oficiului de Dezvoltare Montană nr.32 Vintileasca al Agenției Naționale a Zinei Montane-MADR, Gerorge Sîrbu, în județul nostru avem momentan un singur producător ce a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”. Acesta este apicultorul din Vânători, Marian Trifan, ce merge în pastoral în zona de munte a județului. În urmă cu aproape o lună de zile, Ziarul de Vrancea a publicat despre acesta un articol.

Ce sunt produsele montane

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane. Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.  

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse și cu un singur click vor fi redați toți producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență.

Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

Până în prezent, există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.

Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții agenției după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”.

Potențialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calități deosebite legate de locul de origine, precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.

Informații despre Cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Consumând produse montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte.

Sursa:Comunicat de presă MADR

Despre singurul vrâncean care vă poate oferi la acest moment  produse ce au dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” aflați mai multe citind aricolul 

Galerie foto | Marian Trifan, apicultorul frizer din Focşani pubicat în urmă cu o lună în Ziarul de Vrancea

Marian Trifan, din Focşani, a lăsat acum câţiva ani meseria de frizer pentru apicultură, o îndeletnicire care cere multă răbdare, dragoste şi, cel puţin pentru început, o investiţie consistentă. Pasiune era, mai rămânea să facă rost şi de capitalul pe care urma să-l investească. A plecat la muncă departe de casă reuşind să strângă banii necesari pentru demararea afacerii. O afacere dulce, cum îi place să spună. Aşa a ajuns să deţină un număr de 200 stupi, de care s-a ocupat întotdeauna singur. Având stupina mult visată, a câştigat şi un proiect european, după care afacerea a început să meargă în linie dreaptă spre succes.

Bucuria n-a ţinut prea mult însă. Vremea capricioasă din ultimele ierni l-a cam dat peste cap. Gerul a fost un adversar periculos, dar nici temperaturile mai ridicate n-au fost de folos. Schimbările bruşte, într-un timp scurt, de la soare la nor şi imediat la frig, îngheţau albinele ieşite din stup, chiar în locul în care erau surprinse.

„De la fiecare stup s-a pierdut aproape jumătate, ne arată Marian. Am matcă, am puiet căpăcit pe o ramă, am larve, păstură... Şi miere este”.

Scoate o altă ramă şi ea cu puiet căpăcit, sunt şi ouă, păstură pe margine, miere, iar puiet... Marian este uimit.

„Nici nu mă aşteptam”, spune el, dar la fiecare stup câte 2-3 rame sunt goale.

Ca să-şi protejeze stupina a lăsat hrană suficientă, câte 16 kg de miere la fiecare stup şi câte 1/3 de turtă proteică, adăugată când au început să înflorească pomii. La mijlocul lunii martie în stup este miere, dar nu sunt prea multe albine...  În stup mierea este cristalizata, nu numai în borcan. Marian spune că oamenii preferă mierea lichidă, care curge din borcan, pentru că nu ştiu câte proprietăţi benefice are mierea cristalizată.

„Nu fugiţi de miere cristalizată, este cea mai bună. Mierea îşi conservă proprietăţile aşa cum o vedeţi, cristalizată”.

Apicultorul nostru nu poartă mănuşi când lucrează la stupi, iar masca o pune foarte rar. El spune că albina nu înţeapă când este la cules. Afirmaţia are şi o explicaţie.

„Albina are simţul culesului mai dezvoltat decât  simţul apărării şi nu mai e la fel de vigilentă”, spune Marian.

Iernile capricioase i-au produs pagube mari, dar n-a renunţat la pasiunea sa. Ca să-şi poată salva stupina, omul nostru s-a întors la meseria dintâi, frizeria, care-i place destul de mult şi care i-a asigurat şi partea materială necesară funcţionării celor 200 de stupi.

- Chiar? Ce aţi luat de la frizerie aţi investit în stupină? întreb.

„E adevărat. Au fost ani când am luat de la Frizerie şi i-am folosit la albine. De ce? Pentru că-mi sunt foarte dragi. Pot sta zile întregi printre ele şi nici nu ştiu cum trece timpul. La fel e şi când plec în pastorală..., simt că trăiesc cu adevărat”.

- V-a tentat să renunţaţi la meseria de frizer? întreb.

„Da, apoi m-am gândit, merg foarte bine îmbinate amândouă, de ce-aş renunţa? Iau mierea de aici şi o vând la Frizerie”, spune Marian râzând.

Vesel mereu şi pus pe glumă, Marian a câştigat clienţi şi la frizerie şi printre cei care consumă miere.

Unul dintre clienţi, Adrian, l-a cunoscut pe apicultorul nostru la un târg de produse naturiste. A gustat mierea, i-a plăcut şi de atunci cumpără numai de la Marian.

„Gustând, apoi trecând de la gustat la consumat regulat, am ajuns la nişte analize foarte bune în decurs de 3-4 luni. Şi colesterol şi ficat ...”

- Mierea dumnealui  v-a reglat totul în organism..., spun.

„Am folosit zilnic, mai ales acea comoară a stupului care se cheamă căpăceală, şi am ajuns la rezultate foarte bune.

Un alt client, care preferă să vină la Marian pentru tuns, spune că-i place şi cum tunde dar şi atmosfera din Frizerie unde a avut parte şi de prima lecţie de apicultură.

„Mi s-a părut o pasiune destul de frumoasă”.

- Ce apreciaţi mai mult, frizerul sau apicultorul? întreb.

„Vă daţi seama, mai mult frizerul.”

În timp Marian Trifan şi-a diversificat gama de produse şi, spune el, niciodată nu se întoarce de la târgurile de produse tradiţionale cu mierea nevândută.Num[rul de telefon la care poate fi contactat Marian Trifan este: 0785 563 458 ( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.