Local

Un alt apicultor vrâncean a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan”

Ziarul de Vrancea
9 iul 2020 6812 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:Honey-Land.net
Foto:arhiva ZdV credit foto:Honey-Land.net

Conform precizărilor făcute pentru Ziarul de Vrancea de consilierul superior al Oficiului de Dezvoltare Montană nr. 32 Vintileasca al Agenției Naționale a Zonei Montane-MADR, George Sîrbu, în județul nostru a apărut un al treilea producător ce a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan”.

 Acesta este PFA CĂLDĂRESCU GAVRILĂ RALUCA LUMINIȚA, apicultor din Focșani, cu o gamă divesificată de produse apicole, ce a fost în pastoral în comuna Vizantea-Livezi și deține din data de 30.06.2020 dreptul de utilizare a mențiunii facultative  de calitate, produs montan pentru produsul miere salcâm, înregistrat în Registrul național al produselor montane la nr. 839. Produsele stupinei pot fi cumpărate din Piața Moldovei, iar pe Raluca o găsiți la numărul de telefon 0744399175.

Reamintim că în afară de PFA CĂLDĂRESCU GAVRILĂ RALUCA LUMINIȚA ,în acest moment, avem în Vrancea, alți doi producători ce au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă produs montan și anume: II Trifan Marian și  SC NEC PROD PREST SRL.

În urmă cu aproximativ două luni, consilierul superior al Oficiului de Dezvoltare Montană nr. 32 Vintileasca al Agenției Naționale a Zonei Montane-MADR, George Sîrbu, anunța în Ziarul de Vrancea că în județul nostru avem un producător ce a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”. Acesta este apicultorul din Vânători, Marian Trifan, ce merge în pastoral în zona de munte a județului. În luna aprilie 2020, Ziarul de Vrancea a publicat despre acesta un articol ce poate fi citit accesând titlul alăturat:Galerie foto | Marian Trifan, apicultorul frizer din Focşani 

De asemenea în ultima săptămână a lunii trecute consilierul superior al Oficiului de Dezvoltare Montană nr. 32 Vintileasca al Agenției Naționale a Zonei Montane-MADR, George Sîrbu preciza pentru Ziarul de Vrancea:”Am plăcerea de a vă anunța că Vrancea are încă doua produse montane, afine și prune, rezultate din agricultura ecologică. Fructele se pârguiesc pe un platou în com. Vizantea-Livezi, sat Vizantea Mănăstirească. Ferma este gestionată de  SC NEC PROD PREST SRL și vă așteaptă din a doua jumătate a lunii iulie să gustați fructele ecologice”. Din informațiile Ziarului de Vrancea firma are legătură în privința acționaritului, cu fostul viceprimar al municipiului Focșani, Gabriel Necula.

Citiți și:O firmă care produce afine și prune la Vizantea-Livezi a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan”

Ce sunt produsele montane

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane. Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.  

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse și cu un singur click vor fi redați toți producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență.

Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

Până în prezent, există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.

Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții agenției după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”.

Potențialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calități deosebite legate de locul de origine, precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.

Informații despre Cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Consumând produse montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte.

Sursa:Comunicat de presă MADR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.