Local

Se schimbă regulile pentru izolarea termică Vrâncenii își vor putea anvelopa casele doar cu materiale rezistente la foc

Ionel Sclavone
5 mar 2024 2139 vizualizări

Vrâncenii vor trebui să-și izoleze termic locuințele doar cu materiale ignifuge, cu un grad ridicat de reistență la foc. Este o măsură propusă spre adoptare, menită să reducă riscul de incendii.

Multe locuințe, case sau apartamente, sunt izolate, de regulă, cu polistiren, un material de construcții care ia foc repede și care provoacă un fum înecăcios. Folosirea unor asemenea materiale crește riscul de incendiu și, implicit, de deces în cazul ocupanților unei locuințe.

În acest context, pentru a reduce riscul de incediu, la lucrările de anelopare termică se vor putea folosi doar materiale care au proprietăți ignifuge, cu un grad ridicate de rezistență la incendii.

„Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenţie la acţiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale ușor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenţie asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieți”, arată autorii proiectului de reglementare.

În fapt se dorește modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, astfel încât siguranța locuințelor să crească. Propunerea de reglementare va introduce un nou paragraf, în lege, care va stabili că „materialele şi elementele de construcţie utilizate pentru asigurarea protecţiei împotriva zgomotului şi a izolaţiei termice a construcţiilor trebuie să aibă proprietăţi ignifuge şi un grad ridicat de rezistenţă la foc”.

„România și-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar naţional în clădiri rezidenţiale și nerezidenţiale, atât publice, cât și private, cu un nivel ridicat de eficienţă energetică și decarbonat până în 2050, conform Strategiei naţionale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034/2020”, susțin autorii proiectului de act normativ.

Potrivit acestora, statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în fiecare an se produc în jur de 6.000 de incendii de locuințe. Iar în urma acestora, aproximativ 70.000 de persoane sunt rănite, asfixierea cu fum fiind una dintre principalele cauze. De altfel, tot asfixierea cu fum reprezintă și una dintre principalele cauze ale decesurilor în caz de incendii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.