Local

Săptămâna siguranței pe internet - susținută de I. P. J. Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

Ziarul de Vrancea
11 feb 2020 1592 vizualizări

La nivel international, în data de 11 februarie 2020 este celebrată ziua siguranței pe internet, “Safer internet day”.  Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea susține în perioada 10-14 februarie Săptămâna siguranței pe internet”

În săptămâna 10-14 februarie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității susține  o serie de activități preventive cu elevi și cadre didactice, cu scopul prevenirii victimizării minorilor în mediul on-line. Prin aceste activități dorim să atragem atenția asupra riscurilor asociate utilizării internetului, cu precădere asupra fenomenului de cyberbullying.

Indiferent de vârsta utilizatorului de internet, pe lângă beneficii, acesta este expus și unor riscuri, ce vin din utilizarea defectuoasă sau lipsa de informare, precum: utilizarea de informaţii eronate, infectarea sistemului cu programe de tip malware, încălcarea drepturilor de autor, pornografie infantilă, trafic de persoane, fraude, furt de identitate, dependență, abuz, şantaj online, hărţuire sau cyberbullying. Accesul la tehnologie este în multe situații mai facil copiilor decât părinților.

Din discuțiile cu copiii reies următoarele informații îngrijorătoare : mai mult de un sfert nu au vorbit cu părinții despre ceea ce fac pe internet, o pătrime susțin că părinții doar cred că știu cu ce se ocupă ei pe net, dar în realitate nu cunosc chiar tot, iar alții declară că părinții nu știu mai nimic din ceea ce fac copiii când sunt online. Cei mai mulți părinți nu verifică niciodată ce site-uri accesează copiii, nu verifică niciodată conținutul conversațiilor purtate de aceștia cu alte persoane pe rețelele sociale, nu verifică niciodată ce descarcă copiii lor de pe internet.

Semne prin care părinții pot recunoaște probleme în rândul copiilor:

Sfaturi pentru părinți

Folosiți internetul împreună cu copiii, căutați împreună cu ei informații care să-i intereseze!

Folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare, ca măsuri suplimentare de supraveghere!

Arătați copilului cum să folosească setările de siguranță!

Învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează on-line!

Explicați-le copiilor că nu este bine să stabilească fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar pe internet! Discutați deschis despre riscurile la care se pot expune!

Încurajați-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!

Învățați-vă copilul ce înseamnă autoprotecția pe internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conținutul acelui program, ajutați-l să-și găsească un nume fictiv!

Încurajați-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă, inclusiv în mediul virtual, să nu transmită vulgarități, amenințări sau injurii!

În cazul în care sesizați schimbări negative în comportamentul copiilor, discutați cu aceștia și încercați să aflați cauzele care au generat aceste modificări. Discutați cu cadrele didactice și apelați la specialiști care vă pot oferi sprijin în gestionarea situației

Atenție! Internetul poate crea dependență!

Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a dispozitivelor electronice și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!

Nu folosiți aceste dispozitive ca alternative la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu  copiii dumneavoastră!

Internetul NU poate înlocui afecțiunea, conversația și educația pe care le pot oferi numai părinții în timpul petrecut împreună cu copiii.

  B.P. Nr.42 din 11 februarie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.