Local

„Revoluția culturală” a lui Misăilă face o nouă victimă: Dirijorul Orchestrei de Cameră „Unirea” a aflat că-i dat afară de ziua lui!

Ziarul de Vrancea
3 dec 2019 4765 vizualizări

După ce Valentin Gheorghiță a fost schimbat de la conducerea Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani pe motiv că „iar n-are șapcă”, „revoluția culturală” declanșată în oraș la puțin timp după ce Cristi Valentin Misăilă a ajuns primar provoacă, iată, o nouă victimă.

De această dată, este vorba despre dirijorul german Vincent Grüger, care a fost pus în situația să afle chiar de ziua lui de naștere (n.r. luni, 2 decembrie 2019) că nu mai este dirijorul Orchestrei de Cameră „Unirea”.

Așadar, una dintre "Surprizele de Crăciun ale Orchestrei de Cameră Unirea" - așa cum este intitulat, neinspirat, evenimentul din 15 decembrie - este că, după un deceniu de funcționare, orchestra care anul trecut lega printr-un turneu orașele unirii rămâne fără bani și fără dirijor permanent, ca urmare a deciziei puterii administrative locale. 

Vincent Grüger s-a născut în 1962 la Wuppertal, Germania, într-o familie de muzicieni. Este dirijorul care, la propunerea lui Valentin Gheorghiță - pe atunci directorul Ateneului Popular -  făcea să se audă, pe 26 aprilie 2009, după o absență de 46 de ani, noua Filarmonică în sala Ateneului din Focșani. 

A studiat compoziţia, pianul şi cornul la Universităţile de Muzică din Essen şi Frankfurt pe Main. Din 1997, lucrează predominant în România, colaborând la operele din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara cu cântăreţi şi instrumentişti precum Felicia Filip, Marin Cazacu sau Hector Lopez. A predat la Braşov, a dirijat la Teatrul Muzical din Galaţi, iar în 2009 a devenit dirijorul permanent al Orchestrei „Unirea".

Directorul Ateneului Popular renunță la dirijorul permanent al Orchestrei de Cameră „Unirea”

Marilena Şerbănuţ, actualul director al Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, nu a fost deloc încântată de prestaţia dirijorului german Vincent Grüger (fără să precizeze public de ce!), iar pentru concertul din 15 decembrie 2019, conform adevarul.ro, a găsit disponibil un alt nume, Juan Cantarell.

„Juan Cantarell este unul dintre cei mai titraţi dirijori posibili. Va ateriza în ţară pe 14 decembrie şi pe 15 decembrie este la noi pentru a dirija Orchestra, cu aceiaşi instrumentişti. Vom avea şi câţiva solişti. Mi-aş dori să fac o schimbare în sensul de a aduce lumea la sală”, a precizat, pentru adevarul.ro, Marilena Şerbănuţ.

Cu această ocazie, se va discuta şi de o posibilă colaborare de viitor cu dirijorul spaniol, implicat în mai multe proiecte. Juan Cantarell s-a născut în Spania, la Barcelona şi în ultimii ani a avut mai multe colaborări cu câteva filarmonici din România, la Bacău, Hunedoara, Sibiu şi Arad.

Pentru luna decembrie, Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" Focsani anunță următoarele evenimente, cu mențiunea sumară: „Detalii...în curând”:

Orchestra de Cameră „Unirea”. Scurt istoric al unui brand de oraș

Vincent Grüger şi Orchestra de Cameră „Unirea” au încântat în ultimii 10 ani și jumătate publicul focşănean iubitor de muzică simfonică.

Orchestra de cameră, înfiinţată în urmă cu 72 de ani, beneficiind de acustica specială a sălii de concerte a Ateneului Maior Gh Pastia, a încântat ani la rând publicul focşănean iubitor de muzică, fiind totodată şi un prilej de mândrie pentru vrânceni, căci nu erau multe oraşe în ţară care să beneficieze de o asemenea armonie.

Ea a fost desfiinţară abuziv în 1962 cu complicitatea politrucilor vremii care au transferat la Galaţi, centrul administrativ de atunci al regiunii, “în interes de serviciu” nu doar instrumentele, dirijorul şi mare parte din instrumentişti, ci şi biblioteca, partiturile, arhiva şi chiar cortina sălii de spectacole,

Reînfiinţată în 2009, după 47 de ani de la desfiinţarea sa, reunind de fiecare dată în jur de 30 de instrumentişti, Orchestra "Unirea" a continuat tradiţia muzicii simfonice la Focşani sub bagheta dirijorului german Vincent Grüger, şcolit la Frankfurt.

De la reînfiiţarea sa, petrecută în urmă cu peste zece ani, graţie unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de fostul director, Valentin Gheorghiţă, spre încântarea publicului iubitor de muzică de cameră, anul acesta tradiţionalul concert de 1 Decembrie susţinut timp de nouă ani de Orchestra de cameră Unirea nu s-a mai desfăşurat.

(Sub) Finanţat de la Consiliul local, Ateneului Popular „Mr Gh Pastia” sub noua sa conducere a ajuns la concluzia că nu mai poate susţine acest brand al oraşului.

Aşa se face că, după ce a fost înfiinţat în urmă cu zece ani de fosta conducere a Ateneului Popular „Mr Gh Pastia”, proiectul orchestrei de cameră „Unirea” din Focșani este pus sub semnul întrebării de actualul director al instituției de cultură menționate, cunoscut ca fiind omul primarului Cristi Valentin Misăilă 

Citiţi şi

Orchestra Unirea din Focşani-victoria unei pasiuni;

Ziarul de Vrancea împlineşte un vis: un israelian şi un german vor dirija împreună Orchestra Unirea;

Mai există Orchestra Unirea?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.