Local

Raportul „Moldova accesibilă”:Despre cele mai eficiente căi rutiere ale moldovenilor către vest

Ziarul de Vrancea
17 iul 2020 1103 vizualizări

În deschiderea evenimentului, Dan Radu, managerul de proiect, a evidențiat că „Adoptă un Drum în Moldova” a fost inițiat, în ianuarie 2020, plecând de la faptul că este nevoie de mai multă angajare civică pentru a pune presiune pe autoritățile responsabile de infrastructura rutieră, dar și ca urmare a necesitățiiunei comunicări adecvate din partea decidenților.

”Ideea a fost de a crea o hartă interactivă a drumurilor în lucru din regiunea Moldovei pentru a acoperi, astfel, proasta comunicare a autorităților în această privință. Iar scopulmajor al proiectului a fost să informeze publicul despre ceea ce se întâmplă cu banii publici alocați pentru drumuri. Cu ajutorul voluntarilor din cele opt județe ale Moldovei am reușit să monitorizăm aproape 100 de obiective. Voluntarii au mers pe teren, au făcut fotografii și filme care pot fi accesate în harta interactivă care se găsește pe site-ul adoptadrummoldova.ro”, a spus Dan Radu, care a subliniat că asociația intenționează să continue acest proiect, obiectivul următor fiind crearea de presiune publică pentru a se realiza asfaltarea a cât mai multe drumuri din Moldova.

Pe lângă harta interactivă a drumurilor în lucru, proiectul are ca rezultat și documentul „Moldova accesibilă. Analiza fluxurilor de persoane și de trafic rutier din regiune”, realizat de George Țurcănașu, doctor în geografie, în colaborare cu Lucian Roșu, Mihai Eva și Adrian Covăsnianu. Raportul folosește date științifice riguroase și analizează accesibilitatea rutieră și competitivitatea regională, accesabilitatea rutieră și coeziunea teritorială, sistemul rutier regional și cea mai eficientă cale rutieră rapidă a moldovenilor către vest.

„Ne-am propus o analiză a modului în care deficiențele infrastructurii de transport se reflectă în creșterea diferențelor de dezvoltare dintre zonele mai accesibile din partea occidentală a României și ceea ce întâmplă, din păcate, în Moldova, dar și în alte zone din România extracarpatică”, a spus George Țurcănașu, autorul lucrării, care poate fi găsită integral la adresa https://adoptadrummoldova.ro/raport-prioritati-dezvoltare/.

Raportul va ajunge la toți factorii de decizie care sunt responsabili de infrastructura rutieră a regiunii pentru că, potrivit realizatorilor proiectului, este un document care ar trebui să stea la baza strategiei de dezvoltare a Moldovei din următorii ani.

Proiectul „Adoptă un Drum în Moldova” (adoptadrummoldova.ro) a fost derulat de asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.