Local

PSD vrea să lase în responsabilitatea autorităților din Vrancea plata unor cheltuieli sociale de peste 20 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
5 feb 2019 1422 vizualizări
Foto Cifrele din noul buget nu arată atât de bine pe cât se lăudau Liviu Dragnea și apropiații lui
Foto Cifrele din noul buget nu arată atât de bine pe cât se lăudau Liviu Dragnea și apropiații lui

Toate costurile cu protecția copiilor și a persoanelor cu handicap ar putea fi trecute la Consiliul Județean și primării, potrivit proiectului noii legi a bugetului. Sumele repartizate anul trecut județului s-au ridicat la peste 20 de milioane de euro. Proiectul bugetului a provocat mari nemulțumiri și Guvernul a amânat până vineri discutarea lui.

Proiectul noului buget pentru Vrancea arată, la prima vedere, că PSD a făcut un fel de ”alba – neagra” cu banii destinați autorităților județene și locale. Pe o parte, dispar sumele pentru cheltuielile sociale, pe de altă parte apar mai mulți bani la TVA.

Efectele unei asemenea măsuri încă nu se pot cuantifica, dar ceea se știe sigur este că Guvernul vrea să treacă în sarcina Consiliului Județean și a primăriilor tot ceea ce înseamnă cheltuieli pentru sistemul de protecție a copiilor și persoanelor cu handicap, dacă bugetul va fi aprobat în această formă. La nivel de județ, sumele depășesc 95 de milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro, calculate la nivelul sumelor repartizate anul trecut.

Modul în care s-a împărțit bugetul a provocat nemulțumirea unor primari PSD, printre care Robert Negoiță, primarul sectorului 3 din București și președintele Asociațiilor Municipiilor din România și Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, aflată în conflict cu Liviu Dragnea, președintele PSD. Cei doi au susținut că autoritățile locale pierd bani, deoarece cheltuielile de protecție socială au crescut de la an la an.

Guvernul a fost de acord să mărească fondurile autorităților locale, dar cu condiția ca acestea să preia cheltuielile de  asistență socială, care sunt foarte mari. În urma declarațiilor făcute de Robert Negoiță, printre cei care au sărit în sus a fost Marian Oprișan, președintele PSD și al Consiliului Județean Vrancea, care a spus că va cere excluderea din partid a primarului Sectorului 3 dacă va mai prejudicia imaginea partidului prin declarațiile făcute.

Situația în județul baronului Oprișan arată, aparent, că sumele primite sunt mai mari decât cele luate. Primarii nemulțumiți au susținut că de la an la an costurile cu asistența socială, astfel încât mutarea făcută de Guvern ar putea fi în final o afacere în pierdere pentru autoritățile județene și locale. Potrivit datelor din proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, Vrancea nu mai primește fonduri pentru cheltuieli pentru care anul trecut a primit peste 20 milioane de euro. Ținând însă cont de creșterile care au intervenit în 2018, probabil că sumele necesare pentru 2019 ar fi trebuit să fie mult mai mari.

Anul trecut, județul nostru a primit 16,892 milioane lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, precum și 66,065 milioane lei pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizații lunare. Pentru aceste cheltuieli, dar și pentru altele, mai mici ca valoare, Guvernul nu vrea să mai acorde fonduri în acest an. Pe de altă parte, în proiectul de buget se propune creșterea sumelor repartizate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Pentru Vrancea, suma prevăzută este de 320,394 milioane lei, din care 311,484 milioane lei pentru asigurarea bugetului de funcționare și 8,910 milioane lei pentru acoperirea diferențelor de buget față de anul trecut. În 2018, sumele repartizate din  TVA au  fost de 107,955 milioane lei. Deocamdată, pe site-ul Ministerul Finanțelor nu apar informații cu privire la sumele care provin din impozitul pe venit, despre care guvernanții spun că vor fi mai mari decât în 2018.

Bani mai puțini și pentru drumuri

Sumele propuse pentru drumurile județene și comunale sunt mai mici decât anul trecut. În 2018, fondurile au fost 11,808 milioane lei, iar în acest an suma pusă în discuție este de 8,189 milioane lei. Aici, probabil, reprezentanții PSD vor veni cu justificarea că sunt multe proiecte în infrastructură finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Forma actuală a bugetului s-ar putea modifica, din cauza nemulțumirilor primarilor și președinților de consilii județene, care nu sunt de acord să acopere în  întregime aceste costuri. (Mihai BOICU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.