Local

Prin aproape, aproape! Interviu cu Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani

Elizia și Vasile Lefter
5 feb 2023 2233 vizualizări

Ziarul de Vrancea publică astăzi al paisprezecelea interviu din seria celor realizate pentru cotidianul nostru de profesorii Elizia și Vasile Lefter, „mai altfel”, cu vrânceni aflați în țară. Interviurile sunt publicate sub genericul „Prin aproape, aproape. Ei sunt ai Vrancei și ai Țării!”. Interviul de astăzi este realizat cu Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani

 Prin aproape, aproape!Interviu cu domnul Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani, realizat de profesorii Elizia și Vasile Lefter

Fiecare persoană este atât produsul întregii suferințe și a tragediei personale, cât și a succesului și bucuriei care a purtat-o în locul în care trăiește scurtul moment temporal.”(Gregg Braden)

Întrebarea nr. 1 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Pornind de la aceste cuvinte de spirit, prezentați-ne câteva date despre dumneavoastră și familia Domniei Voastre.

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Sunt născut în orașul Tulcea, poarta de intrare a Deltei Dunarii. Școala generală, liceul, le-am facut în Tulcea, fiind prima promoție a Liceului Metalurgic. După terminarea armatei am ajuns la Brașov unde am lucrat la Uzina de Autocamioane. În anul 1981 am ajuns la Odobești, Vrancea când m-am căsătorit cu soția mea, originară din acel oraș. Avem un băiat Andy, 2 nepoți superbi care locuiesc la București

Întrebarea nr. 2 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Domnule Mircea Rond, ce reprezintă orașul Unirii pentru dumneavoastră?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Întâlnirea cu orașul Focșani a fost când am venit în vizită la Comunitate cu ocazia unei activități. Am lucrat câteva luni la Focșani,când am avut posibilitatea ca după program să vizitez orașul, să cunosc oameni, pulsul pieții, parcul. Din anul 2000 când am început activitatea la Comunitate, am deschis ușile Sinagogii ca toata lumea să poată veni să fie alături de membrii comunității, ca o mare familie.

Întrebarea nr. 3 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Sinagoga pe care o manageriați cu eleganță, rafinament și pasiune este nu numai un spațiu ezoteric, ci și unul cultural, bine centrat în viața orașului de pe Milcov. De unde această dorință de a magnetiza energiile culturale în jurul Sinagogii?

La Comunitatea evreilor Brașov de unde am venit, fostul președinte Leibovici Sami a insuflat tinerilor o dragoste mare pentru  tot ce este frumos. Cor, concerte, expozitii, excursii, lansări de carte, sărbători, întâlniri cu personalități. Când am venit la Comunitate am încercat să plantez în inimile celor ce vizitau sinagoga din Focșani, aceleași lucruri pe care le-am văzut și în alte locuri pe care le-am vizitat. Și pentru că la Râmnicu Sărat și Odobești mai sunt sinagogi, le-am reparat cât a fost posibil financiar și am organizat multe evenimente cu elevi, profesori, lansări de carte, expoziții.

Întrebarea nr. 4 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Adresați invitații și primiți oaspeții cu zîmbete și căldură, cu empatie, înțelegere și acceptare a valorilor celorlalți fără granițe și bariere fizice, sau de altă natură. Cum reușiți să faceți față situațiilor complexe apărute?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: M-am bucurat de fiecare dată, atunci când sinagoga este plină de oameni, când copiii urcă sau coboară pe scări, strigă sau cântă, ascultă poveștile despre evreii care au locuit în oraș, despre prieteniile legate de-a lungul anilor, despre dorința tinerilor, despre istoria, tradiția comunității noastre, despre personalități.

Întrebarea nr. 5 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Dumneavoastră și distinsa doamnă Harieta sunteți o prezență activă la acțiunile elevilor din școlile vrâncene,  împărtășind bucuroși din tradiția iudaică, în proiecte interculturale. Relatați vă rugăm pârghiile acestei colaborări de succes

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Copiii, elevii, profesorii și oamenii au un loc important în proiectele pe care le desfășurăm împreună. Nu am dorit ca proiectele să fie scrise, citite ca simple obligații, ci să vină din inima fiecăruia. Am văzut de-a lungul anilor, copii care spuneau poezii, povești, cântau, citeau din cărți, desenau, cu zambetul pe buze și obrajii roșii. Am văzut desene, făcute de elevi despre sărbătorile evreiești, Holocaust cu idei izvorâte din inima fiecăruia. Profesori și personalități care povesteau cu mândrie despre evreii pe care i-au cunoscut și locurile unde au locuit

Întrebarea nr. 6 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Sunteți un liant între comunitatea evreilor din Focșani și celelalte comunități din țară, facilitând vizitele unor grupuri de elevi în schimburi de experiență. Cum este apreciat efortul președintelui Mircea Rond la nivelul comunității evreiești?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: De fiecare dată am spus că fiecare comunitate din țară are locul și meritul ei. Sunt comunități din țară în care numărul evreilor este mai mare: București, Iași, Oradea,Timișoara, Brașov și comunități mai mici. Comunitatea din Focșani este formată din: Focșani, Râmnicu Sărat, Odobești, Buzău, Adjud. Activitățile pe care le desfășurăm sunt facute împreună cu minoritățile, prietenii sau partenerii de proiecte, elevi sau profesori. Se fac vizite și schimburi de experiență cu membrii din comunitățile apropiate (Brăila,Galați,Tecuci,Bacău). În cadrul unor programe membrii comunităților evreiești din țară s-au întâlnit și au dezvoltat prietenii pentru o viață.

Întrebarea nr. 7 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter:

Vorbiți-ne despre revista pe care o patronați, cu difuzare națională și internațională.

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: De când am venit la Comunitatea din Focșani mi-am dorit să scriu despre evreii din Focșani, despre poveștile lor de viață. Alături de noi a sosit d/l Profesor Neagu Ștefan, care ne-a indrumat pe parcursul anilor. Așa au apărut și primele cărți despre istoria evreilor din Focșani, Râmnicu Sărat, despre personalități, despre tradiția lor. Atunci a apărut și ideea unui miniziar, care să cuprindă mai multe teme, folositoare celor care citeau. În timp s-au alăturat și d/l Atarcicov, d/l Cherciu, d/l Bogdan Dogaru, d/na Corina Mihail, Ionel Mony Constantin, Fam.Selegian, Daniel Mușat Mureșanu și alții care au îmbogățit salba de cărți despre participarea evreilor la prosperitatea orașelor de unde erau: Evreii din Odobești, Evreii din Panciu, File din istoria comerțului-Focșani, Odobești din sufletul meu, Evreii din judetul Putna-Vrancea, Focșani și Ținutul Putnei-Leagan al Iudaismului Românesc. Acum Revista MENORA este distribuită pe Messenger, internet, mail  

Întrebarea nr. 8 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Aparțineți unui popor mult încercat de vitregiile istoriei. Cum vedeți evoluția societății evreiești?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Se pare că lucrurile merg pe un făgaş bun

Întrebarea nr.9 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter

: Ce reprezintă familia pentru dumneavoastră?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Pentru mine familia reprezintă totul, este universul meu, lângă familia mea mă simt în siguranță, deoarece ea îmi va fi aproape în momentele grele ale vieții.

Întrebarea nr. 10 a profesorilor Elizia și Vasile Lefter: Ca Președinte al Comunității  Evreiești din Focșani, cum veți acționa în viitor de la această onorantă funcție?

Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani: Îmi doresc ca această Comunitatea a Evreilor să fie un punct important în peisajul de instituții a orașului Focșani, un punct de cultură, un punct istoric al evreilor etc.

 

Foto:“Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” marcată la Râmnicu Sărat prin lansarea cărții “Comunitatea Evreilor Ramnicu Sărat, fond documentar 1889-1986”

 

Foto:Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani a organizat în data de 24 ianuarie 2023, un tur ghidat denumit ”Focșaniul multicultural din perioada interbelică, orașul în care au conviețuit români, armeni și evrei”, cu ocazia aniversării a 164 ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Foto:Momente din timpul evenimentului cultural-artistic dedicat Unirii Principatelor la Sinagoga din Focșani. Elevi la clasa Canto-Muzica Ușoară, Antonia Iordache, Luca Iordache, Bernice Vasiliu îndrumați de Profesor expert Melania Stroia, au susținut un microrecital de muzică iar pe simeze au expus picturi, elevii clasei Pictură, îndrumați de expert Liviu Nedelcu: Mioara Andronache, Daniela Bercea, Elena Briazu, Cristina Calota, Silviu Dima, Monica Hărăbor, Traian Lățcan, Florentina Mihalache, Valentin Tucan

 

Foto:Fundația Social-Culturală „Miorița”, Liga Scriitorilor – Filiala Vrancea (1998), Revista și Editura „Salonul Literar” au oferit premiile „Omul Anului – 2022”

 

Foto:Sinagoga ,,Avram Sehter '' din Râmnicu Sărat

Prof. Dr. Felicia-Elena Boşcodeală împreună cu elevii și colegii de istorie, profesor Coman Constantin, profesor Viorel Gheorghe de la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret '' Buzău și cu sprijinul d/lui Stefan Torcărescu, directorul Casei Corpului Didactic Buzău, au vizitat  Sinagoga ,,Avram Șehter'' din Râmnicu Sărat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.