Local

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Nicolae Pîrcălăbescu în dialog cu colegi din întreaga țară

Gabriel Sava
6 iun 2022 3429 vizualizări

Procurorul vrâncean s-a înscris în cursa pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe unul dintre cele două posturi de reprezentanți ai parchetelor de pe lângă tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Nicolae Pîrcălăbescu a stat de vorbă în această perioadă cu procurori din întreaga țară.  

Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Nicolae Pîrcălăbescu a decis după cei 16 ani de magistratură pe care i-a împlinit de curând să facă mai mult pentru sistemul de justiție din România. Acela a fost momentul în care a hotărât să intre în cursa pentru unul dintre cele două locuri care să-i permită să-i reprezinte pe colegii săi procurori din partea parchetelor de pe lângă tribunale în cel mai înalt for al magistraților din România. Încă de luna trecută, procurorul vrâncean a organizat mai multe întâlniri cu colegii săi pentru a discuta despre principalele probleme pe care aceștia le întâmpină, despre problemele întâlnite în actvitatea curentă, despre necesitatea unor schimbări legislative dar și probleme locale punctuale. ”Am decis să port discuții cu cât mai mulți colegi din țară pentru a le afla în primul rând opinia și problemele pe care le întâmpină în activitatea curentă dar și pentru a propune identificarea unor soluții. Până acum, am avut întâlniri în circa 30 de județe și am în intenție să ajung la toți colegii din țară”, a declarat pentru Ziarul de Vrancea prim procurorul adjunct al PT Vrancea, Nicolae Pîrcălăbescu.

Independența justiției și statutul magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii este instituția care garantează independenței justiției. Fie că este vorba de judecători sau de procurori, doar un act de justiție imparțial își va putea atinge scopul comun pe cate îl au atât Ministerul Public cât și cel de Justiție. Independența magistratului este prevăzută chiar în statutul său și ar trebui să-i permită acestuia să aplice dispoziţiile legale în orice împrejurări fără nicio reţinere, sau temerea că va fi nevoit să suporte anumite repercursiuni că şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate. Unele schimbări aduse în Legea 303/2004 privind statutul magistratului au ajuns să pună presiune pe independența magistraţilor. Una dintre cele mai controversate abateri disciplinare este cea prevăzută de art 99 alin. 1 lit. a din Legea nr. 303/ și privește „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. Ori, în lipsa unor criterii minime, detalieri sau precizări, în scopul stabilirii, în mod transparent şi întemeiat, a manifestărilor magistraţilor prin care aceştia încalcă onoarea şi probitatea profesională şi, implicit, prestigiul justiţiei, textul de lege lasă loc unor interpretări subiective. Abrogarea unora dintre dispozițiile privitoare la faptele care constituie abateri disciplinare, propuneri concrete în acest sens și discuții cu privire la severitatea aplicării unor sancțiuni magistraților au constituit subiecte de discuție pe agenda procurorului vrâncean Nicolae Pîrcălăbescu. Nici aspectul unei salarizări corespunzătoare nu lipsește de pe agenda discuțiilor pe care le are în continuare procurorul Nicolae Pîrcălăbescu la întâlnirile din țară cu ai săi colegi. Independenţa magistratului presupune şi o componentă financiară, atât în timpul exercitării profesiei cât şi după încetarea activităţii, astfel că trebuie avută în vedere o salarizare corespunzătoare precum şi acordarea unei pensii de serviciu corespunzătoare statutului de magistrat, care să ţină cont de importanţa socială a funcţiei, riscurile inerente exercitării acesteia şi regimul incompatibilităţilor la care sunt supuşi magistraţii.

Unu din patru posturi de procuror este vacant în întreaga țară

Nicolae Pîrcălăbescu știe din propria experiență ce înseamnă lipsa de personal în cadrul unităților de parchet după ce s-a confruntat cu acest fenomen în perioadele cât a ocupat funcțiile de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud și de pe lângă Judecătoria Panciu. Au fost perioade când aceste unități de parchet au funcționat cu un singur procuror. În aceste condiţii,foarte multe cauze au fost preluate şi soluţionate de parchetul judeţean. Nu este nici pe departe singura situație din țară așa că lipsa personalului a fost o altă problemă abordată în discuțiile purtate alături de alți colegi procurori din țară de Nicolae Pîrcălăbescu. Conform Consiliului Superior al Magistraturii, până la data de 01.12.2021 inclusiv, au fost eliberate din funcţia de procuror, prin decrete ale Preşedintelui României, 152 persoane, (127 persoane, ca urmare a pensionării; 3 persoane, ca urmare a demisiei; 21 de procurori care au fost numiți în funcția de judecător și un post de procuror vacantat ca urmare a decesului). Potrivit raportului privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii în anul 2021, la data de 01 decembrie 2021, la nivelul parchetelor, din totalul de 3044 posturi de procuror erau ocupate 2387 posturi şi vacante 712 posturi.  În aceeași perioadă de referință, în baza rezultatelor examenului de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, promoţia 2020, s-a dispus numirea în funcţia de procuror stagiar, începând cu data de 01.01.2021, a 86 de absolvenţi ai Institutului Național al Magistraturii. Legat de același subiect, în cadrul discuțiilor purtate, procurorul Nicolae Pîrcălăbescu a atins și un alt subiect sensibil pentru colegii procurori: promovarea în funcții de execuție la parchetele de pe lângă curţile de apel şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precum și promovarea în funcții de conducere. Formarea profesională a magistraților, evaluarea activității lor precum și aspecte administrative care țin de funcționarea unităților de parchet și a Consiliului Superior al Magistraturii au fost atinse în discuțiile purtate la întâlnirile avute cu procurorii din țară de Nicolae Pîrcălăbescu. În concluzie, o mai mare implicare a tuturor procurorilor care fac parte din Ministerul Public va duce în mod sigur la îmbunătăţirea considerabilă a activităţii tuturor parchetelor, la realizarea în condiţii mai bune a actului de justiţie şi în final la  consolidarea Statului de drept. Conform calendarului stabilit de CSM, pe 22 iunie vor avea loc Adunările Generale pentru alegerea judecătorilor și procurorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca până pe 5 iulie să fie centralizate rezultatelor voturilor exprimate în întreaga țară. (Gabriel SAVA)

Citiți și :Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a înscris în cursa pentru CSM


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.