Local

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a înscris în cursa pentru CSM

Gabriel Sava
19 mai 2022 6865 vizualizări

Nicolae Pîrcălăbescu este unul dintre procurorii etalon și decizia de a merge către cel mai înalt for al magistraților a venit ca o provocare. Șapte candidați au intrat în competiție pentru unul dintre cele două posturi de reprezentanți ai parchetelor de pe lângă tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Nicolae Pîrcălăbescu are o experiență de 16  ani în magistratură și a ocupat funcții cheie în cadrul Ministerului Public. Magistratul a soluționat dosare „grele” printre care se numără cel al fostului prefect din Galați, Emanoil Bocăneanu, retrocedarea ilegală a unei importante suprafețe din Crângul Petrești în dosarul Bobocea dar și trimiterea în judecată a edililor de la Panciu și de la Fitionești în dosare cu importante prejudicii.

Vrancea ar putea avea un reprezentant în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre un procuror al cărui nume a apărut în mai multe rânduri în mass media ca urmare a implicării în mai multe dosare complexe.

Absolvent de drept în anul 1996,  Nicolae Pîrcălăbescu și-a început cariera juridică în calitate de avocat, a intrat apoi în corpul magistraților în anul 2006 unde activează și în prezent. A ocupat pe rând funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciului Teritorial Galaţi, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar în prezent ocupă funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.  

Despre decizia de a candida pentru unul dintre cele două locuri în calitate de reprezentant al colegilor săi procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale, Nicoale Pîrcălăbescu a preferat să nu facă nicio declarație publică în afară de discuțiile pe care le-a avut și le va avea în continuare cu ai săi colegi.

Din perioada cât a activat în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi provin și dosarele în care fostul prefect de Galați, Emanoil Bocăneanu, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, șantaj, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals în declaraţii și instigare la fals intelectual. Într-un al doilea dosar, fostul prefect a fost trimis în judecată privind finanțarea ilegală a clubului de fotbal FCM Dunărea, iar în 2018, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea lui Emanoil Cătălin Bocăneanu la opt ani de închisoare în principalul dosar unde rechizitoriul a fost semnat de procurorul Nicolae Pîrcălăbescu.

Doi primari și un inspector școlar, trimiși în judecată de Pîrcălăbescu

Fostul primar al orașului Panciu, Iulian Nica, a fost trimis în judecată într-un dosar penal întocmit de prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu, funcție pe care procurorul Nicolae Pîrcălăbescu a ocupat-o timp de doi ani, din decembrie 2018 până în decembrie 2020. Fostul primar din Panciu este învinuit de delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la delapidare, instigare la fals intelectual, uz de fals. În acest dosar, anchetatorii au stabilit și un prejudiciu de aproximativ 300.000 de euro. Arestat preventiv în 2020, fostul primar a fost ulterior pus în arest la domiciliu și apoi cercetat în stare de libertate.  Dosarul său penal a fost trimis instanței de judecată în luna martie 2021, fiind apoi strămutat pe rolul Judecătoriei Liești, care a constatat ”legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 659/P/2020 din data de 22.03.2021, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu (…) a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpatul N. I., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, după cum se arată în încheierea instanței de la Liești din septembrie 2021. Un al doilea edil trimis în judecată de procurorul Nicolae Pîrcălăbescu este Iordache Cazacu de la Fitionești. În 2019, sediul primăriei din localitate a fost cuprinsă de foc iar arhiva instituției a fost complet mistuită de flăcări. După o anchetă minuțioasă, în care au fost strânse probe concludente, primarul a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă. Și acest dosar se află în prezent pe rolul instanței, după ce judecătorii au constatat ”legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. (…)  al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, a administrării probelor cât şi a efectuării actelor de urmărire penală” și au dispus începerea judecății. Fost inspector școlar în cadrul IȘJ Vrancea, Amalia Daniela Chirtoc era trimisă în judecată în 2018 sub acuzațiile de de fals material în înscrisuri oficiale și participaţie improprie la abuz în serviciu. În luna martie a acestui an, Curtea de Apel Galați a dispus condamnarea definitivă a fostului inspector pentru învățământ preșcolar din cadrul IȘJ Vrancea la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi penale de 1800 lei.

Dosarul retrocedării ilegale a Crângului Petrești- prejudiciu de 4 milioane de euro

Unul dintre cele mai mari „tunuri imobiliare” din Vrancea din perioada post revoluționară a fost cel prin care, folosind documente falsificate, Marian Bobocea solicita și obținea, în numele mamei sale, retrocedarea ilegală a unei suprafețe de 135 ha de pădure din Crângul Petrești. Valoarea estimativă a prejudiciului astfel creat se cifra la acea dată la circa 4 milioane de euro. În 2016, Marian Bobocea era trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de uz de fals (25 fapte materiale) şi participaţie improprie la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (7 fapte materiale). Concret, anchetatorii au reţinut că, “în calitate de mandatar al mamei sale, Tinca Bobocea, Marian Bobocea, în perioada 7 aprilie 2008- 8 februarie 2016, a folosit mai multe înscrisuri sub semnătură privată, înscrisuri oficiale falsificate, copii ale acestor înscrisuri (atât sub semnătură privată cât şi oficiale) la Judecătoria Focşani, Tribunalul Vrancea, Judecătoria sector 3 Bucureşti, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Piteşti cu scopul de a induce în eroare judecătorii care formau completele de judecată ale acestor instanţe, creându-le acestora convingerea că mama sa este titulară a drepturilor de proprietate invocate, respectiv 135 ha pădure în Crângul Petreşti, comuna Vînători, 294 ha pădure la Dumbrăviţa, comuna Răstoaca şi alte 50 ha arabil pe administrativul municipiului Focşani”, după cum s-a precizat în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea la data trimiterii în judecată. Ca urmare a trimiterii sale în judecată și a dovezilor aduse cu privire la falsificarea documentelor privind pretinsul drept de proprietate, instanța a decis ca suprafața de pădure ilegal retrocedată să revină în proprietatea statului, Crângul Petrești fiind în acest moment cel mai mare parc din apropierea municipiului Focșani și cel mai cunoscut loc de promenadă din zonă.

Dosarul Electrica- afacere pe banii statului destructurată de procurorii vrânceni

Sub coordonarea procurorului Nicolae Pîrcălăbescu a fost soluționat un alt dosar penal cu implicații profunde și cu prejudicii importante. Cinci angajați ai societății Electrica Distribuție Muntenia Nord și doi patroni ai unor afaceri din Focșani erau trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de corupție în martie 2017 într-un dosar penal deschis în octombrie 2014. Cu un prejudiciu initial de peste un million de lei, procurorii au reținut că mai mulți angajați ai distribuitorului de energie electrică interveneau pentru a ”aranja” consumul real de energie electrică pentru anumite persoane din cercul lor de cunoștințe, contra unor sume de bani. După mai bine de cinci ani, dosarul se află în continuare în stare de judecată la fond, pe rolul Tribunalului Vrancea. Procurorul de caz, Nicolae Pîrcălăbescu, a fost cel care a demarat cercetările după ce s-a autosesizat chiar în urma unor comentarii postate pe site-ul Ziarului de Vrancea ca urmare a mai multor articole scrise despre „combinațiile” cu energie electrică. În prezent, plecat din poziția de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Nicolae Pârcălăbescu are șansa reală de a deveni reprezentantul colegilor săi din întreaga țară în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. (Gabriel Sava)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.