Local

Poșta Telegraf Telefon Radio (P. T. T. R) Vrancea - schiță istorică 

Florin Marian Dîrdală
23 feb 2020 3358 vizualizări

Și aici, în actualul județ Vrancea, din vremuri străvechi oamenii au dorit să circule sau să-și trimită vești. La fel și autoritățile care aveau nevoie să-și comunice în mare viteză ordinele.

Așa că s -au organizat, cel puțin la noi, în spațiul carpato-danubiano-pontic , după cum scrie în Enciclopedia României, așa zise-servicii poștale, încă de pe vremea dacilor și romanilor, care au cunoscut o oarecare rigurozitate abia în timpul Evului Mediu. Epoca Modernă a fost perioada de aur,în care pentru prima dată în istoria omenirii, s-au transformat și s-au îmbunătățit aceste servicii. Însă au apărut și s au înmulțit căile ferate așa că Poșta s-a separat de transporturi. S -a introdus de către austrieci telegraful în Moldova și Țara Românească,  pe la anul 1855, Ardealul fiind deja conectat,  știrile de maximă importanță au început să circule cu mare viteză pe teritoriul românesc și în cel al Europei. Aceasta era deja conectată cu Lumea Nouă (America) așa că toată lumea civilizată reușea astfel să-și transmită, în scris, cele mai importante evenimente. Apare noua invenție, telefonul, după 1870,  la care oamenii se puteau și auzi. Minunea pătrunde  în Vechiul Regat al României și o folosesc la început ministerele și  prefecturile, apoi primăriile mai importante și chesturile de poliție .

Județul nostru numit azi Vrancea, în trecut Putna, și Râmnicu Sărat și mai ales Focșaniul se adaptează  la noile  descoperiri.  Cele două stații de poștă, moldovenească și valahă sunt amenajate și bine întreținute la marginea celor doua orășele de graniță, după cum apare pe hărțile alăturate, din 1855, ale  cartografilor austrieci  .

  La fel și telegraful care se conectează în acest punct al Focșaniului, acela venit de la București și cel de la Brăila..Dupa construirea primei căi ferate din zona noastră, pe ruta Mărășești-Tecuci-Râmnicu Sărat, pe la 1871, telegraful este montat chiar de- a lungul ei și întreținut mai usor. La fel și telefonia cade tot în sarcina poștei care preia, la  începutul secolului al XX lea, o altă descoperire fascinantă, radiofonia si radotelegrafia .

Cu atâtea sarcini noi, Poșta din Focșani se instalează din 1912 într- un sediu propriu, cel care azi adăpostește Muzeul Unirii, dar nu-i este de ajuns și în perioada interbelică ridică în fața Prefecturii vechi o impozantă clădire cu etaj.  Din Statele Unite se anunță o nouă invenți , televiziunea, care începe să  se extindă în micul nostru spațiu de la Curbura Carpatilor abia după anul 1970. Semnalul trebuia receptat de la Bucuresti si amplificat peste tot în noul județ Vrancea, înființat în 1968 ,așa că tot Poșta, transformată în Direcția de Telecomunicații, este cea însărcinată cu această misiune. 

Astfel  că în 1973 se ridica spațiul cel nou de pe strada Republicii cu antena masiva  de telecomunicatii (Palatul Telefoanelor inaugurat în 1974) de unde cei cu receptoare tv își puteau prelua semnalul, până la construirea releului de pe Măgura Odobeștilor. După anul 1990 Poșta se desparte de Direcția de Telecomunicații și mersul treburilor acestora se știu în mare cam de toată lumea .Fostele spații de pe strada Republicii sunt puse la vânzare sau spre închiriere, Romtelecomul s a tranformat în Telekom și împreună cu  Poșta își au sediile principale, față în față, pe strada Mare a Unirii.

In ceea ce priveste numeroșii angajați  care și au desfasurat activitatea înainte  în cadrul acestei instituții pot încerca să și reconstituie vechimea, salariile și sporurile , dacă este cazul, la Unitatea din Galați , după cum a confirmat specialistul de suport d l Tanase Poeana într o adresă  din anul 2012 .


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.