Local

Pe parcursul anului 2022 s-au aflat peste 50.000 de dosare pe rolul instanțelor judecătorești din Vrancea

Ziarul de Vrancea
23 feb 2023 1001 vizualizări

Informația a fost făcută publică recent în cadrul adunării generale a judecătorilor, desfășurată pe 17 februarie 2023, prilej cu care a fot prezentat bilanțul activității pe 2022.Conform sursei citate în perioada în care a fost analizată activitatea pe rolul celor patru instanțe judecătorești din județul Vrancea, respectiv Tribunalul Vrancea, Judecătoria Focșani, Judecătoria Adjud și Judecătoria Panciu, s-au aflat 50.004 de dosare, dintre care au fost soluționate 30.779. Evident, cele mai multe dosare s-au aflat pe rolul Judecătoriei Focșani, care a avut de soluționat anul trecut aproximativ 35.000 de dosare.

Pe parcursul anului 2022, pe rolul celor patru instanţe din judeţul Vrancea, respectiv Tribunalul Vrancea, Judecătoria Focşani, Judecătoria Adjud şi Judecătoria Panciu, s-au aflat 50.004 de dosare, dintre care au fost soluţionate 30.779. Cele mai multe dosare s-au aflat pe rolul Judecătoriei Focşani, care a avut de soluţionat anul trecut aproximativ 35.000 de dosare. În ceea ce priveşte Tribunalul Vrancea, în perioada de referinţă au fost pe rol 7.094 de dosare, dosare nou intrate + dosare aflate în stoc la finalul anului 2021, din care au fost soluţionate 4.967 de cauze. Operativitatea generală a instanţei s-a ridicat la 98,5%. Volumul de activitate a înregistrat însă o uşoară scădere (cu 8,85%), comparativ cu anul 2021, când au fost de soluţionat 7.782 de dosare”, se precizează într-un comunicat de presă făcut public luni 20 februarie 2023 de către Biroul de Informare și Relații Publice al Tribunalului Vrancea.

Conform sursei menționate şi numărul dosarelor nou înregistrate în 2022 a fost mai mic decât cel din anul 2021, diferenţa ridicându-se la 9,71%.

Cele mai multe dosare de soluţionat au fost pe rolul Secţiei a II-a de contencios administrativ şi fiscal, respectiv 3.727 dosare, în timp ce pe rolul Secţiei I Civile s-au aflat 1.827 dosare, iar pe rolul Secţiei Penale au fost de soluţionat 1.540 cauze. Operativitatea cea mai ridicată a fost înregistrată la Secţia Penală, respectiv 106,4%, care a reuşit să soluţioneze un număr mai mare de dosare decât al celor nou intrate pe rolul secţiei.

Încărcătura efectivă pe judecător a fost pe parcursul anului 2022 de 667 cauze, durata medie de soluţionare a cauzelor din materiile non-penale fiind de 6,8 luni. În materie penală, durata medie de soluţionare a cauzelor a fost de 2,1 luni.

În ceea ce priveşte indicele de atacabilitate a hotărârilor pronunţate, acesta a fost de 18,7% la toate cele trei secţii, înregistrându-se o uşoară creştere a numărului hotărârilor supuse controlului judiciar, prin exercitarea căilor de atac.

 La începutul anului 2022, în schema de personal a Tribunalului Vrancea erau cuprinse 88 de posturi aprobate (inclusiv funcțiile de conducere), din care 83 posturi erau ocupate. La finele anului de referință, numărul posturilor vacante se ridica la 6, dar cu perspectiva ameliorării încă de la începutul anului 2023. Cu referire la infrastructura Tribunalului Vrancea și a judecătoriilor din circumscripția sa, în anul precedent a fost continuat obiectivul de investiţii ,,Construirea Palatului de Justiție” – finanțat și realizat de către CNI, și au fost efectuate reparaţii curente după cum urmează:

– reparații curente la instalația de canalizare interioară Judecătoria Panciu;

– reparații curente centrala termică la Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ și Fiscal;

– reparații curente la instalația termică (înlocuire calorifere) la sediul Tribunalului Vrancea;

– reparații curente privind înlocuirea rețelei de canalizare din subsolul imobilului în care îsi desfășoară activitatea Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ și Fiscal.

Au fost realizate, totodată, expertize tehnice, studii geotehnice și DALI pentru alte 2 obiective de investiții la sedii ale inanțelor vrâncene. Între obiectivele stabilite pentru anul 2023 se numără și următoarele: îmbunătățirea activității generale a instanței; suplimentarea şi ocuparea schemei de personal la Judecătoria Focşani; continuarea demersurilor pentru informatizarea şi dotarea instanţelor cu echipamente IT (care este o altă direcţie de natură să asigure îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru personalul din cadrul instanţelor, dar şi creşterea transparenţei actului de justiţie); continuarea măsurilor de punere în practică și, nu în ultimul rând, de mediatizare a avantajelor oferite de proiectele de arhivare electronică a dosarelor prin intermediul sistemului informatic ,,InfoDosar”, și a celui de comunicare electronică a documentelor către părți prin intermediul sistemului informatic Transmitere Documente Securizat (TDS), în special pentru jusițiabili; continuarea procedurilor în vederea construirii Palatului de Justiție Vrancea; reparaţii capitale și consolidarea sediului Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Vrancea și la Judecătoria Adjud.

Informații transmise prin intermediul comunicatului de presă al Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul Tribunalului Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.