Local

Patronii de magazine riscă amenzi usturătoare dacă încalcă această regulă. Puțini vrânceni o cunosc

Ionel Sclavone
20 aug 2023 2371 vizualizări

Încălcarea unei reguli, despre care mulți vrânceni care dețin magazine nici nu știu că există, poate avea drept consecință amenzi uriașe. Reglementarea datează de mai bine de 20 de ani, dar puțini s-au aplecat asupra ei ca să o citească. Cu toate acestea, este obligatorie, iar încălcarea ei se sancționează cu sume de până la 4.000 de lei.

Magazinele de vânzare cu amănuntul sau unitățile de prestări servicii trebuie să afișeze orarul de funcționare zilnic și, mai ales, trebuie să-l respecte. OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, stabilește cadrul general de desfășurare a activității comerciale. Iar una dintre prevederile sale stabilește regulile după care se elaborează programul de funcționare.

Concret, comercianții își pot stabili singuri orarul de funcționare, fără nici un fel de restricții. Pot avea deschis oricâte ore doresc pe zi, cu condiția să afișeze programul la un loc vizibil, la intrarea în magazin.

Singurele restricții sunt legate de respectarea normelor privind liniștea și ordinea publică sau, potrivit normelor metodologice, dacă orarele de funcționare sunt stabilite și de consiliile locale, prin regulamente de comerț.

Pe de altă parte, legea obligă pe comerciant să respecte orarul afișat, așa cum este el elaborate. În caz contrar, potrivit actului normativ, organele de control ale ANPC și ale primăriilor pot aplica amenzi cuprinse între 200 și 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice sau cuprinse între 400 și 4.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

„Orarul de funcţionare se afişează la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior, comerciantul fiind obligat să asigure respectarea acestuia”, prevede actul normativ citat mai sus.

Cu alte cuvinte amenda poate fi aplicată atât pentru neafișarea orarului de funcționare cât și pentru încălcarea acestuia.

Excepția prevăzută de lege

Actul normativ stabilește o excepție în cazul unităților de alimentație public, restaurante, pub-uri, cafenele etc. ce pot funcționa și după sfârșitul programului. Există o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească, unitățile respective, într-o astfel de situație:

Dacă în acea unitate se desfășoară un eveniment organizat în prealabil;

Dacă depășirea orarului de funcționare a fost solicitată de către clienți;

În ambele cazuri, trebuie să fie respectate prevederile legale privind liniștea și ordinea publică.

Magazinele alimentare nu pot fi închise decât două zile la rând

Legea mai stabilește că magazinele specializate în comercializare produseloe alimentare nu au voie să țină închis mai mult de două zile consecutive, „cu excepția unor cauze obiective de nefuncționare”.

Între cazurile excepționale sunt prevăzute decesul asociatului unic, al administratorului, al managerului, al șefului de magazin ori a altui angajat. Magazinele mai pot fi închise pentru mai mult de două zile atunci când personalul intră în concendiu, când este programat un inventar sau când au loc lucrări de igienizare, reparaţii, reamenajări. Mai pot dispune suspendarea activității pentru mai mult de două zile consecutive, autoritățile de control (ANPC de exemplu).

Potrivit normei metodologice, comercianții au obligația să anunțe consumatorii referitor la motivul și perioada în care magazinul este închis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.