Local

Misăilă e hotărât să demoleze tot ce este neautorizat

Alexandra TĂTARU
10 oct 2017 4276 vizualizări

La sediul Primăriei Municipiului Focşani a avut loc o ȋntâlnire ȋntre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi reprezentanţi din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny" al Judeţului Vrancea, Primăria Municipiului Focşani - Serviciul de Urbanism, Poliţia Locală - Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Tema ȋntâlnirii a fost prevenirea pe viitor a unor dezastre provocate de incendii, cutremure și alte riscuri cauzate de construcţiile etajate, din cauza unor modificări neautorizate, prin care se încalcă prevederile art. 31 - 33 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, dar a avut loc și o sesiune de informare, cu distribuire de materiale informative, privind asigurarea obligatorie a locuinţei. Reprezentanții asociațiilor de proprietari au primit lămuriri despre asigurarea de tip PAD, dar și sugestii din partea primarului Misăilă ca aceștia să transmită proprietarilor de locuințe că este necesar să se înțeleagă foarte clar faptul că orice nerespectare a unor reguli poate conduce la efecte nedorite.

 

Orice construcție are nevoie de autorizație și certificat de urbanism

Primarul Misăilă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la haosul instalat în oraș de apariția unor construcții fără niciun standard sau arhitectură. A vorbit despre riscurile determinate de aceste construcții neautorizate, mai ales în ce privește acoperișurile în ale căror poduri au fost descoperite tot felul de materiale depozitate, materiale ce constituie factori de risc, nu doar la incendii, ci determină și alte efecte secundare la fel de periculoase. ”Fac un apel la dumneavoastră în ceea ce privește construcțiile neautorizate. Am primit foarte multe cereri pentru autorizații, dar tot atâtea lucrări se fac fără a avea un certificat de urbanism și fără autorizație din partea Serviciului Urbanism. Fără aceste lucruri, din păcate, ne determină pe noi să intrăm în situații divergente, adică între administrația publică locală și proprietari. Am constatat construcții făcute haotic, construcții neautorizate, garaje improvizate ș.a. În unele poduri am descoperit depozite de cherestea, vopseluri și diluați. Riscul la incendiu este foarte mare. Vom fi nevoiți, în această situație, să luăm măsuri impuse de lege și dacă nu se răspunde solicitării noastre, va trebui chiar să le demolăm”, a precizat primarul Misăilă. Edilul șef a atras atenția reprezentanților asociațiilor de proprietari să informeze pe toți locatarii blocurilor să fie atenți, mai ales că se apropie perioada de iarnă, să ia măsuri și să anunțe imediat autoritățile dacă unele apartamente nelocuite sunt ocupate de oameni ai străzii. ”Există riscul ca aceștia să facă și focul și nu e deloc un factor pe care să nu-l luăm în serios. Noi avem pregătite adăposturi pentru noapte pentru oameni ai străzii, astfel încât nu e nevoie ca aceștia să creeze neplăceri în apartamentele nelocuite”, a mai spus edilul.

Primarul este dezamăgit că nu sunt suficiente cereri pentru reabilitarea energetică a blocurilor

Edilul Cristi Valentin Misăilă și-a exprimat și dezamăgirea că proprietarii nu au înțeles foarte bine intenția administrației publice de a schimba aspectul blocurilor prin programul de reabilitare energetică. Foarte multe blocuri pestrițe există în oraș, a spus edilul, iar prin intermediul unei finanțări europene aspectul urban ar putea deveni estetic dacă proprietarii ar înțelege că programul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor proprietate privată” este unul care încurajează această schimbare fără costuri mari. Fiecare proprietar va avea de plătit o cotă eșalonată cuprinsă între 3,5 și maxim 25% din valoarea lucrării, timp de 10 ani, valoarea integrală fiind plătită în avans de la bugetul local, prin aportul finanțării obținute de la Uniunea Europenă. ”Mai mare ajutor de atât nici că se poate. Este trist să constat că, din cele 1800 de blocuri existente în oraș, doar 20 de blocuri sunt înscrise în program. Poate nu ne-am făcut bine înțeleși”, a constatat primarul Misăilă. Unii reprezentanți de asociații au reclamat faptul că, în urmă cu câțiva ani, s-au depus dosare de reabilitare termică, dar că acestea au fost pierdute, cel puțin așa a ar fi spus Cristina Costin, și nu s-a dat niciun răspuns. ”E foarte greu acum să mai convingem proprietarii de apartamente să semneze și să facem din nou documentația. Oamenii nu mai cred în astfel de programe pentru că, între timp, și-au făcut și singuri termoizolația văzând că din partea Primăriei nu se ia nicio măsură. Ar trebui să se refolosească documentația veche”, s-a plâns primarului Misăilă președinta unei asociații din strada Bucegi.

Primarul a promis că va dispune căutarea cererilor și dosarelor mai vechi, dar a răspuns că trebuie refăcută oricum documentația după noile norme, astfel încât finanțarea să fie aprobată. ”Prin acest program ni se impune să folosim un anumit tip de izolație, să fie ignifugă, se știe că polistirenul nu este. Dacă ni se impun standarde, trebuie să le respectăm, iar dacă proprietarul și-a pus deja termopan și nu vrea să le schimbe, atunci i se va scădea din cota pe care o avea de plătit. Toate acestea noi le-am explicat tuturor celor cu care am interacționat. Poate după ce vom demara aceste lucrări, la cele 20 de blocuri, și vom schimba vizibil aspectul, atunci vom continua și cu alte cereri de finanțare pentru acest program”, a concluzionat edilul șef.  (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.