Local

Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut (MISA), înființată de Gregorian Bivolaru, funcționează în Focșani

Ziarul de Vrancea
25 mar 2023 3210 vizualizări

Deși este fugar de ani buni, „guru” Gregorian Bivolaru are o școală în România care funcționează fără a fi deranjată de autorități! Sute de tineri vor putea deprinde învățăturile lui Grieg la Școala de yoga a Mișcării Spirituale de Integrare în Absolut, care și-a redeschis porțile în mai multe locuri în țară, din informațiile noastre, inclusiv în Focșani. 

Adepții lui Gregorian Bivolaru își continuă activitățile, asta deși în jurul MISA au fost numeroase controverse, iar liderul mișcării a fost arestat și acuzat de mai multe infracțiuni. În Focșani, de curând, din informațiile Ziarului de Vrancea, Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut (MISA) a solicitat de la Primărie documentele prevăzute de legislația în vigoare pentru recompartimentarea și amenajarea interioară a unui apartament.   

Din informațiile cotidianului nostru, MISA funcționa în județul nostru încă din 2005..Republicăm în legătură cu acest subiect un articol apărut în Ziarul de Vrancea în luna octombrie 2005 

Cum și-a făcut MISA organizație secretă în Vrancea

Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut este o asociație puternică din Vrancea. Dispune de o rețea bine organizată în tot județul și printre membrii acesteia se numără psihologi, avocați, medici, oameni de afaceri. Membrii MISA Vrancea sunt fondatorii unor filialele europene. Anul trecut, câțiva focșăneni au fost anchetați, fiind suspectați de spălare de bani și activități ilegale.

Că în spatele Mișcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA) se ascund afaceri profitabile nu mai e un secret, dar puțini bănuiesc că membrii au pus la cale, la umbra regimurilor naturiste și a reflexo-terapiei, inginerii financiare ce fac ca sume fabuloase să ajungă în vistieria Asociației. În ultimi ani, sute de persoane au căzut în plasa acestei pseudo-religii care amestecă principii și norme din toate credințele pentru a ține în mână o comunitate din care se storc bani. Asta nu se întimplă la New York, ci la Focșani, în 2005, sub ochii noștri și ai organelor care poartă mereu ochelari de soare. Primii membri MISA din Focșani au fost tinerii întorși în 1990 de la studii din București. Astăzi, în Focșani, există o asociație puternică ai cărei membri fac parte din păturile înstărite ale urbei. Filiala dispune de cluburi, unde membrii cultivă principiile asociației. Săptăminal, de la Bucuresti, doctrina este transmisă prin mesaje subliminale de un "guru" prin intermediul cursurilor duminicale de yoga. La Sala Polivalentă și nu numai, adepții din anii superiori, într-o atmosferă quasi-spartană, vizionează casete cu Gregorian Bivolaru, pe care-l idolatrizează. Vrâncenii din MISA au înființat si filiale în comunitățile românești de peste hotare. În spatele unor principii naturiste si ale continenței sexuale se desfășoară una dintre cele mai profitabile afaceri. Pentru a proteja persoanele și anturajul celor care și-au asumat riscul să ne vorbească, nu vom folosi numele adevarate ale membrilor MISA.

De la o mână de studenți la sute de adepți

MISA a început în mediul studențesc bucureștean în primele luni ale lui 1990, avându-l ca inițiator pe profesorul Gregorian Bivolaru. Printre studenții care mergeau la cursurile de yoga se găseau și mulți vrânceni care, încă din 1990, au înființat primele grupuri de yoga în Focșani. Sigur, structura focsăneană a asociației nu are amploarea celei din București. Asta nu înseamnă că membrii MISA din Focșani sunt o grupare obscură. În acesti 15 ani filiala a devenit una puternică, având printre membrii cu legitimație peste 100 de persoane și tot atâția simpatizanți care, din primăvara lui 2004, au început să devină circumspecți. Arestarea lui Greorian Bivolaru a fost simțită foarte puternic și la Focșani. Mai mult decât atât, ofițerii care anchetau filiala bucureșteană s-au deplasat în vara lui 2004 la Focșani și au anchetat mai mulți membri marcanți din oraș. Desi nu aveau mandat de percheziție, profitind de psihoza creată au abuzat informațional de membrii MISA, după cum ne-a spus unul dintre aceștia. "Anchetatorii și-au permis și luxul de a discredita asociația, punând fel de fel de întrebări la vecini, aducându-ne un grav prejudiciu de imagine", a continuat adeptul MISA. Nu întâmplător, membrii MISA au dus o campanie teribilă împotriva lui Adrian Năstase, numindu-l în revistele cu circuit închis ale Asociației, "Antichrist". Implantarea MISA în Vrancea este atestată și de inițierea unei "tabere spirituale" la Lepșa, numită "Tabăra yoghină de la Lepsa", având ca subtitlu "Tabăra de meditație pentru revelarea Sinelui". Această tabără, care a reunit peste 100 de membri, s-a desfășurat în urma cu câteva luni. Desigur, participarea a fost contra cost. Cu toate că am telefonat de mai multe ori la sediul din București al MISA nu am putut obține nici o informație oficială despre filiala din Vrancea, în timp ce mișcarea este activă la Focșani și organizează chiar o "tabără spirituală" în zona montană.

Masină de făcut bani

"Nu există vreo taxă lunară pe care o plătim, ca la cultele neoprotestante. Plătim doar serviciile de care beneficiem din partea comunitătii. Ca si cursurile la care participăm și taberele spirituale. Pentru a participa la aceste manifestări avem nevoie de o legitimație specială, valabilă doar pe durata evenimentului. Există si o interesantă literatură de specialitate pe care trebuie să o cumpărăm, fiindu-ne necesară procesului educațional și evolutiei spirituale", ne-a declarat unul din membrii asociatiei. Sistemul inventat de liderul MISA functionează pe principiul bulgărelui de zăpadă. Teoretic, membrii nu plătesc nimic, dar practic, orice serviciu în cadrul MISA se plăteste, de la cursul de inițiere al celor care vor să intre în Asociație, până la sejurul în Taberele Spirituale. Concret, există două Tabere Spirituale pe an, la Băile Herculane, la începutul lunii mai și la Costinești, la sfârșitul lui august, când are loc spirala (un fel de rugăciune) cea mai importantă de peste an, Marea Spirală - Hiatus. La aceste manifestări serviciile se plătesc. Dacă ținem cont că în Romania există peste 30.000 de membri, iar la aceste tabere participă mii de membri, ne imaginăm ce sume se strâng anual. "Urmăm cursurile de yoga la Focșani, în funcție de nivelul nostru spiritual. Cel care au început în 1990 nu au același curs cu cel care a început in 2000. Toți suntem prinși în acest sistem pentru că este o formă de evoluție spirituală care merge până la sfârsitul vieții. Prezența la cursuri este obligatorie, deoarece asigură liantul membrilor comunitătii", continuă membrul MISA. Cine are mai mult de nouă absențe la curs, repetă anul și plăteste din nou cursul. Din anul al II-lea, se vizioanează casete cu Gregorian Bivolaru, într-o liniște de mormânt, unde nu se înregsitrează, nu se filmează, iar telefonul este închis. Un adevărat sistem de dominare psihologică având ca ultim țel supunerea voinței membrilor și transformarea acestora într-o mașină de produs bani. Conform informațiilor noastre, printre membrii MISA din Focșani s-ar afla și psihologi, persoane care sunt manipulate și pot manipula la rândul lor. Activitatea membrilor nu se limitează la cursurile obligatorii. Există cluburi pentru femei și bărbați, unde se face educație naturistă, sexuală și cu un accent deosebit se pune pe CONTINENȚĂ’, adică pe perfecționarea actului sexual până la stadiul de reținere, cunoscută sub numele de ”coitus interruptus.”

De la Clubul din Focșani, la "ashramul" din Suedia

După 1995, ”caracatița” MISA și-a întins tentaculele peste hotare. Mulți din membri au emigrat și au înființat departe de casă "ashramuri" și chiar cluburi în care au fost atrași străini. Se pare că aceștia sunt noua vacă de muls pentru strategii MISA. Dacă în România prețul cursurilor începe de la câteva sute de lei, în Occident, prețul unui curs este de câteva sute de euro, bani care intră în vistieria Asociației. "Există nuclee în toate țările europene dintre care unele foarte puternice. Ele au fost înființate de români aflați la muncă pentru nevoile lor spirituale. Cele mai bine organizate sunt în Suedia, Danemarca și Anglia. Membrii stabilțti de ani buni în Occident invită membri MISA din România la muncă si-i înscriu în clubul respectiv, unde urmează cursurile. Aceste filiale sunt conduse de români. De cițiva ani, membrii MISA din Occident au investit sume importante în Vrancea, atât în terenuri cât și în alte afaceri. În filialele occidentale au intrat și mulți străini. Aceștia sunt invitati în România și participă anual la cele două mari Tabere Spirituale", ne-a precizat o altă persoană membră MISA. Dacă mai adăugăm că din filialele occidentale fac parte și străini putem avea deja certitudinea că internaționalizarea MISA este deja o formă superioară a activității care a scăpat definitiv de sub controlul autorităților române. Conform informațiilor noastre, la Marea Spirală din 27 august. au fost prezenți mulți membri de peste hotare și persoane cunoscute din Focșani. Nu mai spunem că există o filială în India și se lucrează la înființarea unei filiale în Japonia.

Autoritătile nu au auzit despre MISA

Ca în toate bancurile cu Bulă, de fiecare dată autoritățile sunt ultimele care află și asta după ce se întimplă vreo nenorocire. Pe timpul comuniștilor exista un Departament al Cultelor care avea în fiecare județ câte un Inspector. Chiar Securitatea supraveghea activitatea acestora. Astăzi nimeni nu mai știe ce și cum. Pe plan local, de Culte se ocupă Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național. De la directorul acesteia am aflat că oficial nu se cunosc date despre activitățile MISA la Focșani. "La preluarea atribuțiunilor nu am găsit nici un document care să certifice existența acestei asociații în județ. Personal aș fi curios să știu cine sunt reprezentanții acestei asociații, sigur dacă această asociatie există", ne-a spus directorul Paraschiv Usturoiu. Nici Poliția nu cunoaște prea multe despre o asociatie care activează de 15 ani în plin centrul Focșaniului ca și alte organe abilitate a se cupa de aceste probleme spinoase ale lumii contemporane. Una din preocupările teoretice ale SRI este "Prevenirea amenintărilor transfronataliere", respectiv spălarea de bani și migrația ilegală, dar pe site-ul oficial al SRI-ului nu am găsit mare lucru despre vreo reușită în această direcție. Aceeași problemă privește și Seriviciul de Informații Externe. Dacă organele statului nu prea au auzit de activitățile MISA, cei care vor să afle mai multe pot merge duminică - de dimineața până seara - si să observe ce lume se perindă pe la Sala Polivalentă, la cursurile care au început în septembrie și vor avea surprize când vor descoperi anumite persoane despre care nu-și imaginau că pot privi la Gregorian Bivolaru ca la Dumnezeu.

Sexul, elementul de forță al MISA

Deși nu o recunosc oficial, elementul de forță și partea ezoterică a acestei mișcării spirituale este SEXUL, desigur în varianta soft, adică "tantrică". Pe site-ul oficial al MISA (www.yogaesoteric.net) la capitolul TANTRA descoperim zece subcapitole despre arta de a iubi, în care se descoperă o parte din lumea nevăzută a principiilor MISA. Dacă la primul punct - Calea Extazului - se face o introducere în arta sacră a amorului indian, în care se vorbește despe "sexualitatea sacralizată" și "sacrificiul suprem: a ejacula sau a nu ejacula", în subcapitolele următoare descoperim incitante elemente pentru meditație: continență sexuală și efectele amorului cu continență; orgasmul focului și orgasmul văii; filmele erotice și viața sexuală; zonele erogene; afrodisiacele; masturbarea; forța transformatoare a orgasmului. Ultimul subcapitol este cel al pozițiilor sexuale: Aici, cei invitați să cunoasca mai bine MISA află despre poziția Albinei Mari; postura Arcului; poziția Yab-Yub sau uniunea Soarelui și a Lunii. De la cei care sunt învățați să pună în practică aceste "secrete" liderii MISA pot câștiga sume uriașe ce pot fi folosite în scopuri nu tocmai ortodoxe.(Articol publicat în Ziarul de Vrancea în octombrie 2005)

Ce spun cei de la MISA despre ei 

Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA) a fost înfiinţată ca asociaţie non-profit prin Hotărârea judecătorească din 23 ianuarie 1990 pronunţată de Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Ea are caracter socio-profesional, filosofic şi educativ, având drept scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor prin popularizarea cunoştinţelor şi practicilor Yoga.

Mentorul spiritual al Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut este profesorul de yoga Gregorian Bivolaru. Înzestrat cu multe cunoştinţe pe care pe drept cuvânt le putem numi enciclopedice, cu o bogată experienţă practică şi un veritabil talent pedagogic, Gregorian Bivolaru a reuşit să pună bazele a ceea ce astăzi numim Şcoala de Yoga MISA, cea mai mare şcoală de Yoga din Europa.

Pentru a înţelege care este contextul constituirii MISA şi al dezvoltării Şcolii de Yoga MISA, amintim că România este singura ţară din lume în care a fost interzisă practica Yoga. În nici o altă ţară de pe pământ, niciodată, nu s-a mai pomenit aşa ceva. În România, yoga a fost interzisă în 1982, odată cu „scandalul Meditaţiei Transcedentale”, a cărui victimă a fost şi Gregorian Bivolaru. Yoga a rămas înafara legii în România până în decembrie 1989.

Încă dinainte de „Revoluţia” din 1989, Gregorian Bivolaru a fost controlat permanent de Securitate, pentru că practica şi preda Yoga. El a fost închis de două ori, apoi internat cu forţa într-un spital psihiatric în vremea regimului comunist (soluţia adoptată în perioada comunistă pentru a scăpa de persoanele incomode, deoarece ideologia comunistă nu permitea să existe deţinuţi politici). Care a fost vina lui Gregorian Bivolaru? Faptul că a corespondat cu Mircea Eliade, că a continuat să practice şi să predea Yoga în particular în perioada 1982-1989.

După Revoluţie, Gregorian Bivolaru a pus bazele MISA, împreună cu un grup de prieteni yoghini. Primele conferinţe şi cursuri de Yoga care au avut loc în ianuarie 1990 s-au bucurat de un succes extraordinar. Mii de persoane s-au înscris la cursurile de Yoga deschise de MISA în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Braşov, în primele luni ale anului 1990. În anii următori, au fost deschise cursuri în tot mai multe oraşe din ţară, apoi şi în străinătate. Ceea ce noi acum numim Fenomenul MISA a luat tot mai multă amploare, în ciuda unor continue agresiuni, şicane, abuzuri din partea autorităţilor, cu sprijinul servil al mass-media.

În mod deloc surprinzător, mai ales având în vedere autenticitatea discutabilă a evenimentelor din 1989, Gregorian Bivolaru a continuat să fie pe lista persoanelor incomode şi după 1989. Periodic, presa lansează atacuri extrem de virulente, veritabile campanii de presă pentru discreditarea MISA şi a lui Gregorian Bivolaru. Regăsim în acestea acuzaţiile aberante şi mentalitatea Securităţii. Pentru că el era cel vizat şi atacat în primul rând în aceste veritabile campanii de presă, Gregorian Bivolaru s-a retras de la conducerea MISA în 1995, şi ulterior chiar a încetat să mai susţină personal cursuri de Yoga. Practic însă, el este în continuare şi în permanenţă mentorul spiritual al Şcolii de Yoga MISA, participând la conferinţe, lecţii teoretice, iniţieri spirituale, tabere yoghine (în ţară şi în străinătate). El este totdată autorul a numeroase cărţi, broşuri, articole despre yoga, tratamente naturiste, spiritualitate, parapsihologie, etc.

Începând din 1990, Şcoala de yoga MISA a deschis cursuri de Yoga în peste 250 de localităţi din România şi alte 16 ţări. Liderii organizaţiei evaluează la circa 35.000 numărul celor care au practicat până acum Yoga în cadrul oferit de MISA. Instructorii care predau Yoga sunt selectaţi pe baza unor examene teoretice şi practice şi dispun de o pregătire specială.

MISA este membru al Federaţiei Internaţionale de Yoga şi al Alianţei Yoghine Europene, o garanţie în plus pentru calitatea cursurilor de Yoga oferite de această şcoală.

Alte activităţi sub egida MISA:  

– publicarea revistelor Yoga Magazin, Revista Misterelor, Francmasoneria şi a unui buletin informativ lunar

– publicarea a numeroase cărţi

– numeroase conferinţe publice

– cursuri de Shivaism, Ayurveda, Parapsihologie, Alchimie, Eneagramă ş.a.

– simpozioane şi tabere de Yoga

– expoziţii cu tematică spirituală

- diferite activităţi care vizează trezirea conştiinţei naţionale.

Notă: MISA, Legea rezonanței oculte, rezonanța ocultă, spirala YIN, spirala YANG, tabăra spirituală yoghină de vacanță, continența sexuală, continența amoroasă, grup ezoteric SHAKTI, grup ezoteric VIRA, grup ezoteric Șivaism, Mișcarea Charismatică Teofanică sunt mărci înregistrate ale Asociației MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut).

Text informații:yogaesoteric.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.