Local

Locuințele ANL închiriate profesorilor și medicilor vrânceni nu mai pot fi cumpărate

Ionel Sclavone
8 feb 2024 2689 vizualizări

Profesorii și medicii vrânceni care locuiesc în apartamente ANL, cu chirie, nu vor mai avea posibilitate să și le achiziționeze din această lună. Excepție fac cei ce au depus cereri pentru cumpărare înainte de 3 februarie.

Locuințele din blocurile ANL nu vor mai putea fi vândute profesorilor și medicilor care le ocupă cu chirie, începând cu această lună. Un act normativ stabilește că locuințele închiriate specialiștilor din învățământ și din sănătate nu mai pot fi vândute. Astfel se va asigura disponibiltiatea acestor locuințe și pentru alte cadre didactice, respectiv cadre medicale. Autoritățile vor avea la dispoziție un fond de locuințe destinat acestor specialiști.

De menționat că specialiștii din Educație și din Sănătate beneficiază de o derogare, la închirierea locuințelor ANL, în ceea ce privește vârsta. Dacă un chiriaș obișnuit poate solicita o locuință ANL doar până la vârsta de 35 de ani, profesorii și medicii au dreptul să solicite repartizarea unei astfel de locuințe indiferent de vârstă.

Până în prezent, legea permitea ca locuințele ANL închriate tinerilor, inclusiv celor care își desfășoară activitatea în sistemele de educație și sănătate să poată fi vândute către chiriași. Din 3 februarie, locuințele pentru specialiștii din învățământ și sănătate vor fi exploatate doar în regim de închiriere, iar vânzarea lor să nu mai fie posibilă.

Excepție de la aceste prevederi noi vor face doar anumite tipuri de apartamente ANL pentru care, până a 3 februarie, au fost despuse cereri de cumpărare, din partea chiriașilor, care îndeplinesc toate criteriile legale de achiziție.

Cu alte cuvinte, locuințele pentru care s-au depus cereri de achiziție, până la 3 februarie, dar care nu îndeplinesc condițiile legale de cumpărare nu vor mai fi scoase la vânzare.

Locuințele pentru care există cereri de cumpărare depuse înainte de 3 februarie se vând în condiții similare celor destinate închirierii tinerilor, conform reglementărilor prevăzute în Legea ANL. Celelalte categorii de chiriași ANL vor avea în continuare această opțiune, de a-și cumpăra locuințele construite de stat.

În momentul de față, locuințele ANL pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, „numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în condiţiile legii”.

În cazul în care există mai multe cereri de cumpărare pentru aceeași locuință, prioritizarea se face în ordine crescătoare a datei de înregistrare a cererilor de cumpărare a locuinței.

Chiriașii ANL își pot cumpăra locuințele pe care le ocupă cu chirie, potrivit regulilor actuale, la valoarea de inventar, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puțin contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiției, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii, reținută de autoritățile administrației publice locale și virată către ANL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.