Local

Legea a intrat în vigoare și pentru vrânceni. Credite garantate de stat pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Ionel Sclavone
3 aug 2023 1271 vizualizări

Asociațiile de proprietari pot solicita credite garantate de stat pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor cu risc seismic. Legea a intrat în vigoare zilele acestea. Pe de altă parte, amplasarea de reclame publicitare pe clădirile clasificate cu risc seismic ridicat va fi interzisă. Noua măsură vine în completarea altora care interzic desfășurarea activităților comerciale în aceste clădiri.

Cutremurele din urmă cu câteva luni, din zona de sud-vest a țării, au readus în discuție subiectul protejării celor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în clădiri catalogate ca având un risc seismic ridicat. Pe moment, autoritățile au promis că vor lansa programe destinate consolidării acestor imobile, dar și măsuri de protecție pentru cei care le ocupă în vederea evitării unei tragedii similare celei provocate de cutremurul din 1977.

Între timp, dat fiind că seismele nu s-au mai repeta, situația s-a mai relaxat, iar promisiunile au fost amânate, sub imperiul altor urgențe. Până când vor fi lansate programele de consolidare pentru clădirile cu risc seismic, o lege care a intrat vineri în vigoare interzice amplasarea panourilor publicitare pe clădirile cu risc seismic.

Legea nr. 243/2023, prin care este aprobată OG nr. 6/2023 a intrat deja în vigoare și interzice amplasarea „de mijloace publicitare pe fațada și/ sau pe terasa/ învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic Risc seismic I sau Risc Seismic II”. Practic, în baza acestui act normativ nu mai pot fi instalate reclame pe clădirile cu risc seismic, indiferent de tipul acestora, de dimensiuni sau sistem de prindere.

Noua limitare se adaugă măsurilor care interzic desfășurarea activităților comerciale de orice natură în clădirile încadrate în clasa de risc seismic prin raport de expertiză tehnică. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera deputaților. Parlamentarii nu grăbesc, însă, cu adoptarea actului normativ, în ciuda faptului că specialiștii atrag atenția că un cutremur major este posibil oricând, iar pagubele provocate ar fi similare cu cele din martie 1977.

Asociațiile de proprietari pot obține credite garantate de stat

Pe de altă parte, legea care tocmai a intrat în vigoare permite asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile catalogate cu risc seismic ridicat să contracteze credite bancare, garantate de stat, pentru reabilitare și modernizare.

Conform actului normativ, asociațiile de proprietari sau proprietarii „pot aplica pentru obținerea de credite garantate de stat în vederea reabilitării seismice a clădirilor. Statul garantează creditele de reabilitare seismică a clădirilor și achită dobânda aferentă acestor credite prin instituția mandatată de Ministerul Finanțelor”.

De de menționat că pentru a putea accesa asemenea împrumuturi, asociațiile de proprietari sau proprietarii trebuie să prezinte o expertiză tehnică din care să rezulte că aceste imobile, în care locuiesc, sunt încadrate în clasele de risc seismic RsI și RsII.

Pentru aplicarea acestor prevederi și pentru acordarea garanțiilor, însă, guvernul, prin Ministerul Dezvoltării trebuie să elaboreze o serie de norme suplimentare.

Organizarea de activități comerciale în clădiri cu risc seismic va fi interzisă

Un alt proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților propune interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic. Firmele care dețin sau administrează astfel de spații vor fi amendate cu până la 10.000 de lei pentru încălcarea viitoarei interdicții. Interdicția s-a mai aplicat și în trecut, din 2015 și până anul trecut, când, prin Legea 212/2022, actul normativ ce o prevedea, și anume OG 20/1994, a fost abrogat.

Potrivit viitoarei legi, va fi interzisă organizarea de activități permanente și/ sau temporare care implică aglomerări de persoane în spațiile comerciale încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic Rs I. Interdicția va fi rdicată dacă imobilul se consolidează. Măsura se va aplica, după cum scrie în proiect, „începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”.

Conform proiectului, prin aglomarea de persoane se înțelege „prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2”.

Spații vizate sunt sălile de spectacol, de expoziții, de lectură, spațiile pentru comerț, structurile turistice de cazare și alimentație publică, cele de asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea.

În plus, prin proiect se propune și interzicerea închirierii sau cedării folosinței apartamentelor aflate în clădiri încadrate în clasa de Risc Seismic I.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.