Local

Inginerul Ionică Cherciu revine în postul de inspector șef al Gărzii Forestiere Focșani

Ziarul de Vrancea
12 aug 2022 2742 vizualizări

Începând cu data de 9 august 2022, prin Ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, inginerul Ionică Cherchiu revine în postul de inspector șef al Gărzii Forestiere Focșani.Numirea inginerului Ionică Cherchiu în postul de inspector șef al Gărzii Forestiere Focșani este una interimară pe o perioadă de 6 luni cu posibilitate de prelungire pe încă 3 luni dacă până atunci nu se organizează concurs pentru ocuparea postului.   

Inginerul Ionică Cherciu îl înlocuiește în funcția de inspector șef al Gărzii Forestiere Focșani pe Virgil Anton. Virgil Anton a ocupat postul de inspector șef al Gărzii Forestiere Focșani cu delegație, începând cu luna martie 2020 (pe timpul guvernării liberale). Ionică Cherciu a revenit pe 9 august 2022 în postul pe care l-a ocupat tot interimar în perioada 2015-2019. Atunci inginerul Ionică Cherciu a fost delegat pe funcţia lăsată liberă de Alexandru Lefter, după ce acesta a fost arestat într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu exercitarea funcţiei. Cherciu a lucrat înaintea delegării sale pe funcţia de şef birou implementare monitorizare din cadrul instituţiei. Acesta este angajat al actualei Gărzi Forestiere Focşani din 2001, de când instituţia se numea Direcţie Teritorială de Regim Silvic şi Cinegetic (DTRSC) Buzău. Inginerul Ionică Cherciu a absolvit în 1988 Facultatea de Silvicultură şi Exploataţii Forestiere din Braşov iar de atunci până în 2001 a lucrat la Ocolul Silvic Experimental Vidra din subordinea ICAS Bucureşti, unde a ocupat, pe rând, funcţii de execuţie, de conducere, până la cea de şef de ocol. 

În anul 2015 instituţia care are în grijă respectarea regimului silvic în pădurile din cele şase judeţe arondate şi-a schimbat denumirea de trei ori, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani, la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) şi apoi în Garda Forestieră. Actul normativ care reglementează activitatea noilor Gărzi Forestiere, OUG 32/2015, a fost publicat în Monitorul Oficial din 30 iunie 2015 însă funcţionarea efectivă a acestor structuri a fost posibilă începând cu jumătatea lunii octombrie 2015. “S-au finalizat demersurile de preluare a atribuţiilor de la fostul Comisariat, cu aprobarea organigramei, a bugetului şi a statului de funcţii, aşa că noua Gardă Forestieră Vrancea este în acest moment funcţională”, preciza în octombrie 2015 Ionică Cherciu, pentru Ziarul de Vrancea, inspectorul şef al instituţiei. Potrivit actului normativ menționat, Gărzile forestiere sunt instituţii publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea autorităţii publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic. Gărzile vor avea ca atribuţii monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional, precum şi aplicarea a regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional. De asemenea, Gărzile asigură monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase, conform actului normativ. 

Într-o declarație pentru Ziarul de Vrancea, inginerul  Ionică Cherciu  a precizat marți 9 august 2022 că are expertiza și dorința de a demonstra că acoperă exigențele exercitării acestei funcții.Garda Forestieră Focșani are-n grijă 585000 hectare în cele 6 județe componente are prevăzute în organigramă 65 de posturi din care peste 20 sunt vacante . cinci dintre aceste urmând a fi ocupate în aceste zile.Astfel în perioada următoare, la Garda Forestieră Focșani va avea loc un concurs pentru ocuparea a cinci posturi, din care patru de consilier și unul de referent. Conform anunțului Gărzii Forestiere Focșani, pentru cele cinci posturi au fost selectate nouă dosare depuse de candidați, fiind respinse trei dosare. Două dintre dosare au fost respinse pentru că nu erau îndeplinite condițiile de vechime în specialitate silvică pentru postul dorit. De asemenea, a fost respins dosarul unui candidat pentru postul de referent pentru că nu îndepline condiția referitoare la nivelul de studii necesare ocupării funcției, respectiv nu a prezentat diploma de bacalaureat în domeniul silvic. Proba scrisă va avea loc în data de 16 august, la sediul instituției din Focșani. Ulterior, interviul va avea loc în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data probei scrise, tot la sediul instituției, pentru candidații care au obținut minimum 50 puncte la proba scrisă.Este în curs de înființarea mai precizat inginerul Ionică Cherciu, pentru Ziarul de Vrancea, în cadrul Gărzii Forestiere Focșani o structură care se va ocupa de priectele de împăduriri ce urmează a fi finanțate în anii următori prin PNRR  

Prefectul Nicușor Halici despre schimbarea șefului Gărzii Forestiere Focșani:”Nu știu nimic!”  

La solicitarea Ziarului de Vrancea în legătură cu opinia pe care o are despre schimbarea șefului Gărzii Forestiere Focșani, prefectul și președintele interimar al PSD Vrancea, Nicușor Halici a avut o reacție surpinzătoare.”Nu știu nimic!”  a fost singura propoziție rostită de Halici pe acest subiect la solicitarea Ziarului de Vrancea

Gărzile forestiere sunt instituţii publice teritoriale, cu personalitate juridică, în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional.

În exercitarea atribuţiilor lor Gărzile Forestiere cooperează cu alte autorităţi şi instituţii publice, ale administraţiei publice centrale şi locale, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu persoane juridice şi/sau fizice, în limitele prevederilor legale în vigoare, pe baza protocoalelor încheiate.Gărzile Financiare, în desfăşurarea activităţii de implementare, monitorizare şi controlul regimului silvic şi cinegetic, îndeplinesc pe raza judeţelor arondate, atribuţii de sinteză, coordonare, inspecţie şi control în aceste domenii.

În domeniul silviculturii, Gărzile Forestiere implementează pe raza lor de competenţă politicile autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în activităţile de administrare a fondului forestier naţional, de gestionare durabilă a pădurilor, de conservare a biodiversităţii în păduri, de reconstrucţie ecologică, de regenerare şi îngrijire a pădurilor, de asigurare a integrităţii fondului forestier naţional, de prevenire şi stingere a incendiilor, de pază şi protecţie a pădurilor, de recoltare a produselor specifice fondului forestier naţional, de exploatare a masei lemnoase, de control al provenienţei şi al trasabilităţii materialelor lemnoase, de dezvoltare a conştiinţei forestiere, de accesibilizare a pădurilor, de dezvoltare a fondului forestier naţional, de sprijin al formelor asociative ale proprietarilor de păduri şi de control al aplicării şi respectării regimului silvic.

 În domeniul cinegetic Gărzile Forestiere implementează pe raza lor de competenţă politicile autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în activităţile de administrare şi gestionare a fondului cinegetic al României, de protecţie a faunei de interes cinegetic, de exercitare a vânătorii şi de inspecţie şi control al regimului cinegetic.

În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, potrivit prevederilor legale, în fiecare Gardă Forestieră sunt încadraţi funcţionari publici şi personal contractual.

Fiecare Gardă Forestieră este structurată astfel:

a) Direcţia de implementare şi avizare, condusă de un director, funcţionar public, având studii superioare de specialitate în domeniul silvicultură;

b) Direcţia de control al regimului silvic şi cinegetic condusă de un director, funcţionar public, având studii superioare de specialitate în domeniul silvicultură;

c) Serviciul financiar-contabil şi administrativ condus de un şef-serviciu, funcţionar public, având studii superioare de specialitate în domeniul economic.

Inspectorul-şef coordonează activitatea Gărzii şi o reprezintă în relaţiile cu autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, cu celelalte instituţii publice centrale sau locale, precum şi cu persoanele fizice şi juridice din raza de activitate teritorială a acestuia, în vederea realizării atribuţiilor sale specifice.

Inspectorul-şef emite decizii, în condiţiile legii.

Inspectorul-şef este ordonator terţiar de credite, în condiţiile legii.

Inspectorul-şef poate delega conducerea Gărzii unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul direcţiilor prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. a) şi b), în situaţia în care absentează şi în cazul în care se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita funcţia cu care a fost învestit, cu avizul secretarului de stat din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură care coordonează activitatea în domeniul silvic şi cinegetic.

Inspectorii-şefi sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie, în condiţiile legii, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Gărzile Forestiere cooperează cu instituţii cu atribuţii similare din alte state, pe baza tratatelor internaţionale la care România este parte, a protocoalelor încheiate sau pe bază de reciprocitate, precum şi cu organisme internaţionale de drept public şi/sau privat din cadrul Uniunii Europene în cauzele de interes comun sau în ceea ce priveşte derularea proiectelor/programelor internaţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.