Local

Inedit | Poveștile au prins viață la Școala Gimnazială „Principele Radu” din Adjud, cu sprijinul artiștilor de la ZidArt Bacău

Ziarul de Vrancea
2 nov 2021 3037 vizualizări

Proiectul este explicat în câteva postări activate pe conturile de facebook Scoala Gimnaziala "Principele Radu" și respectiv Zidart - Street Art Festival

„A ne dori o școală sau o grădiniță la care copilul vine și de la care pleacă zâmbind reprezintă punctul de start pentru reușită. De aceea, unul dintre obiectivele pe care echipa școlii noastre și l-a propus a fost realizarea unui spațiu educațional prietenos și iată că visul nostru a devenit realitate. Trăim o bucurie de neimaginat că i-am descoperit pe tinerii entuziaști de la ZIDART, oameni care lucrează cu inima, iar tot ceea ce iese din mâinile lor devine iluzia unei muzici a ochiului. Conceptele pe care le promovează – sustenabilitate, umanitate, armonie, altruism, inocență, joc, entuziasm, curaj - ar trebui să devină repere pentru fiecare dintre noi, copii și adulți, deopotrivă. E ca și cum ar deține Universul în mintea și în mâinile lor, în timp ce culorile curg prin sufletul nostru...

Deși inițiativa ne aparține, dorindu-i cât mai degrabă în curtea școlii noastre, povestea plină de culoare nu s-ar fi concretizat fără sprijinul echipei de la Primăria Municipiului Adjud, cărora ținem să le mulțumim pentru bucuria oferită nu numai copiilor din școală și din grădiniță, ci și colectivului de cadre didactice. Și poate că exemplul nostru se va propaga și în alte locuri din oraș, căci, da, avem nevoie cu toții de culoare în acest labirint cenușiu al realității cotidiene cu care ne confruntăm!

Zidart - Street Art Festival, Art by Ronin, Nechifor Florin, Primăria Municipiului Adjud - Vă mulțumim tuturor că ați adus și la Adjud SUFLETUL PERETE! 

Foto: Zabrautanu Iulian”-Scoala Gimnaziala "Principele Radu"

„Cei de la Scoala Gimnaziala Principele Radu ne-au invitat să aducem puțină culoare în mediul educațional. Siv Berdilla și Thea’s Tree au acceptat provocarea, au ales cele mai frumoase culori și au plecat cu ele către Adjud pentru a da viață unei noi povești murale.

  «Pictura se desfășoară pe 4 pereți, pornind de la copacul sursă ce alimentează cu energie manifestarea liberă, exprimarea pură și joaca lipsită de bariere și griji cu care sufletul de copil umple întreaga existență. Această carte de povești pictată pe pereții grădiniței nr. 2 din Adjud vine cu misiunea de a pune copiii în contact cu elementele naturii și ale cosmosului, de a lărgi orizonturile și de a le trezi în conștiință ideea că prezența lor pe acest tărâm însuflețește lumea, este esențială pentru inima planetei și aduce lumina și bucuria de care Terra are nevoie pentru a se regenera și a prospera. »- ne-a povestit Siv despre viziunea pe care el și Thea au conceptualizat-o pentru acest proiect.

 Un proiect de suflet, pentru copii, de la artiști care și-au păstrat sufletul de copil.

Le mulțumim celor implicați pentru prilejul de a aduce încă o dată educația și arta pe aceeași pagină!

Și voi sunteți la fel de nerăbdători ca noi să vedeți rezultatul final?” -Zidart - Street Art Festival

„Tot la Scoala Gimnaziala Principele Radu din Adjud, Art by Ronin extinde barierele spațiului fizic transformându-le într-un cadru feeric infinit în care nimic nu este imposibil. Balene zburătoare? Desigur! Trepte plutitoare către noi orizonturi? E clar că universul creativității este un tărâm nemărginit.

Povestea încă se dezvăluie așa că stați pe aproape dacă vreți să vedem împreună unde ne poartă acest fir epic!” Zidart - Street Art Festival

Ce este ZidArt?

Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia ne propunem să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. În fiecare an ne propunem să abordăm teme care animă dezbaterile publice- de la incluziune socială și combaterea discriminării, la mediu și sustenabilitate.

Cine e în spatele proiectului?

Asociația Ingenious Drama, o asociație de tineri inimoși și implicați, fondată în 1997. Momentan ne desfășurăm proiectele culturale în Bacău, dar ne-ar plăcea ca într-o bună zi să ducem misiunea aceasta mult mai departe, pe tot cuprinsul țării, în toate orașele în care suntem chemați de oameni care s-au îndrăgostit de pereții noștri.

Suntem de părere că nevoia de artă și de culoare este mai mare în provincie decât în capitală. De aceea am ales să facem lucruri frumoase în orașul nostru natal. Ne-am ocupat de festivaluri de teatru, am adus Street Delivery în Bacău, iar începând din 2019 am dat startul celui mai ambițios proiect al nostru- ZidArt.

Ce a adus nou și inedit ZidArt?

Prima pictură din România adresată persoanelor nevăzătoare tradusă în limbaj Braille: Intuiția lui Obie Platon

Vopseaua purificatoare de aer cu care au fost realizate picturile. Astfel, am transformat Bacăul în capitala europeană a respiratului în culori. Sau, mai simplu spus, în oraşul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din Europa.

 Într-o singură ediție, am reușit să schimbăm fața a 10 clădiri. 10 dintre cei mai buni artiști urbani din România au colorat 1100 mp de ziduri gri. 1100 mp care purifică acum aerul și bucură zi de zi trecătorii.

Ecouri în presă:

Pentru că am realizat în premieră națională primele picturi realizate cu vopsea purificatoare de aer, inițiativa noastră a fost salutată de Romania Insider, TVR, Gândul, Libertatea, #Casăștiți și Vice. Mulțumită artiștilor și oamenilor care au crezut în noi, Bacăul este astăzi orașul european cu cele mai multe picturi purificatoare de aer. Deși am început de jos, munca noastră a avut ecou și a fost discutată pe larg de Hotnews, Playtech, Redbull și Ziarul Financiar. Idei mici cu impact mare.

Echipa ZidArt

Tot despre ZidArt citiți și:Zidurile care aduc arta aproape


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.