Local

In memoriam Marian Gogancea, profesorul de matematică de la Cârligele (3 ian. 1949 – 21 oct. 2021)

Costică NEAGU
26 oct 2021 6451 vizualizări

A plecat dintre noi profesorul de matematică de la Cârligele, Marian Gogancea. Am fost colegi de cancelarie câțiva ani buni. Spun acest lucru deoarece Marian Gogancea, de loc din Blidari, Cârligele, a fost profesor și director la Școala cu clasele I-VIII, Blidari și a „coborât” de la Bonțești până la Cârligele odată cu desființarea claselor gimnaziale din satele Blidari și Dălhăuți.

Prin anii ʼ70, când am ajuns eu la Școala Cârligele, s-a produs o schimbare de gardă, în sensul că mulți dascăli din localitate ieșiseră la pensie. Cei tineri care au ajuns la această școală, fie prin repartiție sau prin transfer nu erau legați de această localitate și atunci gândul fiecăruia era naveta: Focșani – Cârligele. Din punctul nostru de vedere, Marian Gogancea era un om „fericit”, fiind localnic și suportând mai ușor ședințele interminabile de partid și de învățământ ideologic desfășurate până seara târziu, după care plecam pe jos, cu o căruță sau cu tractor până la Golești.

„Navetiștii” nu erau bine văzuți de organele locale de partid, motiv pentru care mijloacele de transport în comun erau puse la ore total nepotrivite, iar naveta era un adevărat calvar, de multe ori pe jos, de la Cârligele la Golești.

Pe măsură ce populația școlară a scăzut și s-au desființat clasele V-VIII de la școlile Blidari și Dălhăuți, soții Gogancea au coborât la Școala Cârligele. Ca director de școală, Marian Gogancea de multe ori a suportat reproșurile „organelor”, fără ca el la rândul lui să reproșeze colegilor, mai ales faptul că fac naveta. Asta pentru că la timpul acela păcatul „de moarte” era naveta, deoarece „indicația de partid” era legarea de glie, cu orice preț, fără ca „partidul” să ofere vreo perspectivă dascălilor. Norocul nostru era că familiile și elevii erau foarte apropiați de școală.

De altfel, Școala Cârligele a fost una din puținele școli din județ, dacă nu singura școală care nu a avut treapta întâi de liceu, deoarece calitatea actului instructiv-educativ era foarte bună, iar familia colabora cu școala în ce privește „orientarea profesională”.

Astăzi, mai mult ca atunci, apreciem atitudinea din acele timpuri și din totdeauna, a lui Marian GOGANCEA și ne rugăm Celui de Sus să-l așeze în dreapta Sa și să-l aibă în pază, în eternitate!

Prof. Costică NEAGU și Octavian MAREȘ     

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.