Local

În ciuda valului ridicat de criminalitate: Deputatul de Vrancea Halici, ieșire în susținerea recursului compensatoriu

Ionel Sclavone
15 ian 2019 2194 vizualizări

Șeful Comisiei juridice din Camera Deputaților, pesedistul vrâncean Nicuşor Halici a avut o ieșire cinică în susținerea recursului compensatoriu, ca reacție la inițiativa Opoziției de a promova un act normativ de abrogare a legii recursului compensatoriu. El a afirmat că infractorii, precum criminalul de la Mediaș, care au recidivat după ce au ieșit anticipat din pușcărie, ar fi putut s-o facă și dacă s-ar fi eliberat la termenul de drept. Declarația este cinică și denotă lipsă de respect față de victimele infracțiunii. În baza recursului compensatoriu promovat de PSD, peste 13.000 de infractori au fost eliberați anticipat. Dintre aceștia aproape 1.000 au revenit după gratii iar aproximativ 200 au comis infracțiuni cu violență.

Șeful Comisiei juridice din Camera Deputaților, pesedistul vrâncean Nicuşor Halici a avut o ieșire cinică în susținerea recursului compensatoriu. El a reacționat în contextul în care USR a inițiat un proiect de lege prin care să fie abrogat recursul compensatoriu după ce la Mediaș, un recidivist eliberat înainte de termen a înjunghiat mortal un tânăr. Reprezentanții Opoziției solicită Guvernului să emită o Ordonanță de Urgență care să intre în vigoare imediat, până la votarea legii. Deputatul PSD a susținut că fapte precum cele comise de recidivistul de la Mediaș sunt ireversibile, dar că s-ar fi putut petrece și în situația în care infractorul ar fi fost eliberat la termen.

„Acum trebuie să fim foarte corecţi, judecând la rece, cât se poate în astfel de circumstanţe, din păcate astfel de evenimente sunt ireversibile şi pe această cale îmi exprim complet şi regretul şi dezacordul că există în continuare posibilitatea ca astfel de fapte să fie înfăpuite de diferiţi indivizi, chiar recidivişti fiind ei, trebuie să spunem că şi dacă nu ar fi beneficiat de recursul compensatoriu un astfel de individ, dacă într-adevăr e aşa cum spuneţi dumneavoastră, ar fi ajuns să înfăptuiască fapte eventual similare şi după ce şi-ar fi ispăşit de drept pedeapsa“, a declarat PSD-istul Nicuşor Halici.

Afirmația este cinică și denotă lipsă de respect față de victimă, rudele sale și de suferința lor. Există o probabilitate, e corect, ca recidivistul de la Mediaș să fi ucis din nou peste câțiva ani, când ar fi fost eliberat la termen. Cu siguranță, însă, el n-ar fi participat la conflictul din club și nu l-ar fi înjunghiat mortal pe tânărul care i-a picat victimă.

Pentru ce ce nu știu, precizăm că, la finalul săptămânii trecute, un tânăr a fost omorât după un conflict care a pornit într-un club din Mediaş. Agresorul, un bărbat de 30 de ani, condamnat în trecut pentru omor care a fost eliberat recent în baza recursului compensatoriu, l-a înjunghiat în picior, în zona arterei femurale. Victima a fost transportată la Spitalul Municipal, unde medicii au încercat să îl salveze, însă fără succes.

Aproape 1.000 de infractori eliberați de Parlament au revenit după gratii  

Din 2017 de la intrarea în vigoare a legii nr. 169/2017, privind recursul compensatoriu, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciare înainte de termen. Datele statistice arată că în aproximativ un an, aproape 900 dintre deţinuţii eliberaţi înainte de termen au revenit după gratii. În jur de 200 de români au avut de suferit în urma faptelor săvârşite de deţinuţii condamnaţi în trecut și care au scăpat în stradă.

Legea recursului compensatoriu a fost inițiată în mandatul Guvernului Cioloș însă a fost promovată în Parlament de Guvernul Grindeanu. Parlamentarii coaliției majoritare PSD-ALDE-UDMR au modificat-o, cu acordul Ministerului Justiției, relaxând foarte mult condițiile pe care infractorii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eliberați înainte de termen. Un rol important în inserarea modificărilor favorabile infractorilor l-au avut deputații din Comisia Juridică, din care face parte și Nicușor Halici.

PSD vrea să golească pușcăriile cu amnistia și grațierea

O reglementare prin care infractorii să nu mai poată ieși din pușcării înainte de ispășirea pedepsei nu pare a fi pe placul PSD, în ciuda creșterii valului de criminalitate din ultima vreme. De altfel, mai mulți reprezetanți ai partidului, între care și baronul Marian Oprișan, au susținut că Guvernul trebuie să dea dovadă de clemență și să promoveze amnistia și grațierea pentru infractori.

Aceasta în condițiile în care spațiul public este invadat de știri despre infracțiuni comise împotriva cetățenilor. O tânără de 17 ani a fost violată de un interlop din Iași, o adolescentă de 15 ani a fost agresată pe stradă la Constanța, un bătrân din Galați a picat victimă unui tâlhar care l-a bătut cu bestialitate și i-a furat 500 de euro, un tânăr a fost omorât la Mediaș de un criminal recidivist, după o dispută într-un club, o barmaniță a fost bătută și jefuită de un bărbat, o tânără a fost agresată într-un bloc din Alba Iulia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stefan Pahon, acum 1938 zile, 6 ore, 10 minute, 29 secunde
OAMENII DEMNI SI CINSTITI IN LIBERTATE, IAR HOTII, TALHARII SI VIOLATORII LA PUSCARIE !... Prin Decretul prezidential nr 222/1976 au beneficiat de gratiere aproximativ 19.980 de persoane. In acei ani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.