Local

În atenția vrâncenilor care activează ca PFA: Modificări legislative cu privire stabilirea vechimii în muncă

Ionel Sclavone
11 apr 2022 5325 vizualizări

Actul normativ nu reglementează, însă și stagiul de cotizare pentru pensionare.Vrâncenii care desfășoară activități profesionale pe persoană fizică autorizată (PFA) trebuie să știe că această perioadă va fi considerată vechime în muncă sau în specialitate. Condiția impusă este ca PFA-ului să aibă toate taxele, contribuțiile și impozitele legale achitate la zi. Trebuie spus, însă, că vechimea în muncă pe care o stabilește noua lege, nu dă dreptul PFA-ului la pensie. Aceasta va fi luată în considerare doar la angajarea, ca salariat, pe un post unde se cere o anumită vechime în muncă.

Legea care a fost adoptată zilele trecute, prevede că perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate. Condiția impusă pentru aceasta este ca PFA-ul să-și fi achitat taxele şi impozitele legale către stat.

Astfel, prin noul act normativ va fi completată Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

În acest sens, a fost introdus un nou articol, art. 181, ce recunoaște activităţile economice desfăşurate de un profesionist înregistrat ca PFA ca fiind vechime în muncă.

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii: a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, se arată în actul normativ.

Vechimea în muncă şi în specialitate este considerată acea perioadă în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. Nu va fi luată în considerare la stabilirea vechimii, perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Precizări necesare pentru PFA

Pe de altă parte, trebuie spus că recunoașterea ca vechime pentru activitateai prestată de un PFA reprezintă un avantaj doar dacă acești profesioniști intenționează să se angajeze într-un post pentru care se cere o anumită experiență.

Prevederea nu aduce vreun câștig la pensie pentru cei care își desfășoară activitatea în cadrul unui PFA. Principiul contributivității din actuala Lege a pensiilor rămâne activ, iar dacă nu se achită contribuția aferentă asigurării sociale (CAS), chiar și voluntar, PFA-urile nu vor avea dreptul de a primi pensie de stat.

Legea prevede că activitatea prestată ca PFA să se contabilizeze ca vechime în muncă și în specialitate, dacă PFA-ul este înregistrat la Registrul Comerțului și obține venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea. Actul normativ elimină discriminarea existentă între persoanele care prestează muncă salariată și cele care prestează muncă independentă atunci când este vorba de angajările făcute la stat.

Precizările sunt foarte importante deoarece vechimea în muncă prevăzută de noua lege nu are legătură cu stagiul de cotizare necesar pensionării.

Cum se stabilește stagiu de cotizare pentru pensii în cazul PFA

Spre deosebire de salariați, care contribuie cât timp primesc venituri salariale la sistemul public de pensii, PFA-urile contribuie la pensie doar dacă a încheiat un contract cu Casa Națională de Pensii Publice.

Dacă obțin venituri anuale de până în 12 salarii minime brute pe țară, profesioniștii pot cotiza la sistemul de pensie în mod voluntar. Acest lucru se face prin plata, prin intermediul declarației unice, a contribuției aferente pentru asigurările sociale (CAS) de 25% aplicate venitului anual.

 Dacă un PFA vrea să se asigure voluntar în 2022 în sistemul public de pensii, ținând cont că salariul minim pentru acest an este de 2.550 lei, va achita prin declarația unică suma de 7.650 lei, ce reprezintă 25% din 30.600 lei (suma rezultată din înmulțirea a 12 luni ale anului cu salariul minim brut de 2.550 lei).

Același lucru este valabil și în cazul asigurării la sistemul de sănătate publică, prin plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Dacă un PFA obține venituri anuale ce depășesc 12 salarii minime brute pe țară, el va fi obligat să achite atât CAS, cât și CASS, iar asigurarea la pensie se va face la venitul declarat de peste 30.600 lei căruia i se aplică contribuția de 25% aferentă CAS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.