Local

Gravidele și lăuzele din Vrancea vor avea acces rapid la investigații medicale

Ionel Sclavone
26 feb 2024 1552 vizualizări

Femeile gravide sau lăuzele din Vrancea ar putea beneficia de prioritate al efectuarea investigațiilor și analizelor medicale. Măsura are drept scop reducerea nivelului mortalității materne, în creștere în ultimii ani.

Femeile gravide și lăuzele ar putea beneficia de prioritate, stabilită prin lege, la efectuarea investigațiilor și analizelor medicale. În fapt, măsura confirmă colapsul în care se află sistemul de sănătate românesc. Se știe că, din cauza lipsei fondurilor, pacienții sunt nevoiți să aștepte cu lunile, dacă nu sunt diagnosticați cu anumite afecțiuni cronice, pentru a-și face investigații sau analize.

Un pacient care are nevoie urgentă de analize sau investigații în baza cărora să li se stabilească un diagnostic trebuie să scoată bani din buzunar. Aceasta chiar dacă este asigurat și plătește contribuții la fondul de sănătate. Statul român nu este deloc prietenos cu proprii cetățeni, în ciuda declarațiilor pe care le fac politicienii aflați în fruntea sa.

Cei care nu au bani ca să acopere costurile, sunt nevoiți să aștepte cu lunile, ceea ce întârzie, de multe în mod fatal, diagnosticarea. Boala este descoperită prea târziu, când nu se mai poate face mare lucru.

Pentru a-și salva pacienții, în unele cazuri, medicii le recomandă neoficial să se interneze în spital sau să apeleze la serviciul de urgențe. Doar așa, bolnavii pot beneficia de serviciile pentru care plătesc într-un termen oarecum rezonabil.  

Noul proiect, așa cum spunea, confirmă dezastrul din sistemul de sănătate publică. Practic, gravidele și lăuzele au nevoie de o lege specială pentru a beneficia de investigațiile medicale la care au dreptul.

Măsura are drept scop reducerea mortalității materne, care a înregistrat creșteri alarmante în ultimii ani.

Conform noii legi, cele în cauză vor avea acces la serviciile medicale pe care le solicită în termen de cel mult cinci zile lucrătoare. Este vorba, în special, de investigațiile paraclinice necesare monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei.

„Rata mortalităţii materne este cel mai important indicator al performanţei sistemului de sănătate dedicat medicinei materno-fetale. Acest indicator reflectă calitatea şi eficacitatea îngrijirilor pre-, intra- şi postnatale. Bineînţeles, se corelează cu frecvenţa şi calitatea monitorizării evoluţiei sarcinii, a riscurilor obstetricale directe şi indirecte. Din păcate, România a înregistrat în ultimii ani o creştere accelerată a ratei mortalităţii materne: aceasta s-a dublat în ultimii ani, fiind mult peste media Uniunii Europene. (...) În multe dintre situaţiile asociate cu risc obstetrical direct foarte mare, sarcina este evaluată pentru prima dată de un medic obstetrician la momentu naşterii. E vorba de sarcini complet lipsite de monitorizare, fără nicio investigaţie prealabilă momentului naşterii”, au arătat inițiatorii proiectului.

Aceeași regulă se aplică în cazul investigațiilor paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare. De asemenea, măsura se aplică și pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, cerebrovasculare, neurologice sau boală cronică renală.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.