Local

Galerie foto | Pompierul lunii aprilie la ISU Vrancea: Plutonier adjutant Andronic Ciprian

Ziarul de Vrancea
19 mai 2019 1266 vizualizări

Un pompier trebuie să fie ca un leu neînfricat, indiferent de pericol, să fie mereu pregătit să lupte să-și apere semenii și teritoriul dar să aibă grijă ca la sfârșit să iasă întotdeauna învingător, spune Pompierul lunii aprilie 2019, plutonier adjutant Andronic Ciprian.

Subofițerul a văzut prima dată o maşină de pompieri la vârsta de cinci ani, când se afla într-o vacanţă la bunici. A rămas uimit de mărimea maşinii, “era un APCT (autopompă cisternă cu tun) anii 1980, mare şi roşu”. Văzându-l atât de entuziasmat, şoferul, vecinul bunicilor, l-a urcat în maşină, i-a povestit ce înseamnă să fii pompier şi câteva întâmplări de la intervenţii. A rămas fascinat, iar de atunci, s-a îndrăgostit iremediabil “de maşina mare şi roşie”, pe care, de câte ori o vedea îi făcea cu mâna, iar atunci când exista posibilitatea profita de ocazie să mai urce în ea, să mai asculte câteva poveşti cu pompieri. Încă de atunci visa să aibă mașina și echipajul lui cu care să intervină în misiuni asemănătoare celor pe care le ascultase. După foarte mulți ani și multă muncă depusă în slujba comunității, mai ales în cea care locuiește, a ajuns acolo unde și-a dorit. Acum este comandant de echipaj și conducător autospeciale la Detașamentul de Pompieri Focșani și este unul din cei mai buni pompieri profesioniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Știind de mic ce-și dorește să devină, ca elev, în clasele V-VIII, Ciprian a participat la toate competiţiile “Prietenii pompierilor”, unde cel mai important premiu obţinut a fost Locul I la faza zonală. La terminarea liceului, când a venit vremea recrutării în armată, aşa cum era de aşteptat, a cerut să fie repartizat la Grupul de Pompieri Vrancea, respectiv Compania de Pompieri Focșani. Aici şi-a dat toată silinţa să înveţe cât mai multe. În timpul stagiului militar, în perioada 1993-1994, a început formarea lui ca pompier. Instrucţia era una extrem de grea şi își amintește că de fiecare dată la terminarea pregătirii ieșea apă din haine. Știa că meseria de pompier este grea și periculoasă, mai ales atunci când lucrezi la stingere, dar acesta era chiar obiectivul pe care dorea să-l atingă. După terminarea armatei, nu a stat prea mult timp departe de foc. A dat examen și a revenit în familia salvatorilor ca sergent. S-a făcut repede remarcat prin modul în care acționa și se implica în timpul intervențiilor. Cele mai multe taine ale acestei meserii le-a învățat chiar de la comandantul companiei de atunci, maiorul (r) Popa Dumitru, cel care i-a fost un exemplu demn de urmat și căruia îi poartă un deosebit respect. De la el a învățat cum să aibă încredere în instinct și să intuiască pericolul. De multe ori a scăpat cu viață ca prin urechile acului jucând feste morții, însă au fost și dăți când moartea i-a râs în față și nu a mai putut face nimic pentru cei pe care trebuia să-i salveze. A trăit sentimentul neputinței atunci când a fost chemat la o intervenție în comuna natală, Jariștea, unde se anunțase că două persoane sunt inconștiente într-un bazin colector. Acolo l-a găsit pe cel mai bun prieten decedat. Pentru el aceasta a fost cea mai grea intervenție care a adeverit faptul că un pompier în misiune trebuie să se aștepte la orice și să fie întotdeauna pregătit să înfrunte crunta realitate. Totuși, dușmanul pompierilor rămâne focul. Cel mai mare incendiu la care a participat a fost la Rucăreni, în aprilie 1998, când au ars 30 de case. S-a simțit ca în Iad, dar a luptat alături de ceilalți colegi până au nimicit flăcările.

 De atunci s-au schimbat multe în meseria de pompier. Acum, pe lângă lupta cu focul au apărut și alte atribuții cum ar fi: acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea, salvarea de la înălțime, salvări de la înec și multe altele. Pompierul este chemat la datorie pe caniculă, ger sau furtună, în caz de incendiu, accident, cutremur sau inundații. De aceea crede că pentru a deveni pompier trebuie să ai har, să fii pasionat de ceea ce faci pentru că: ”Recompensa unui pompier nu constă în bani, nu poți face față acestei meserii dacă te gândești la asta, recompensa unui pompier e o viață salvată”.

Cu toate că reușita misiunilor, mai ales cele de amploare, constă în coeziunea și profesionalismul echipei, experiența dobândită de plutonierul adjutant șef Andronic Ciprian, i-a dat încredere că poate coordona intervenții și atunci când nu este la serviciu. În comuna în care locuiește, Jariștea, nu există situație de urgență la care să nu participe, iar concetățenii săi îi cer ajutorul și se simt în siguranță alături de el. Nu de puține ori s-a întâmplat ca datorită lui mașinile de intervenție să fie întoarse din drum atunci când au fost chemate la incendii de locuințe, incendii de vegetație uscată, salvări de animale etc.

Un eveniment nefast s-a petrecut la data de 01 aprilie a.c. l-a avut din nou în prim-plan. În timp ce se afla în grădină, a văzut fum în apropiere și a auzit strigăte. A lăsat totul baltă și s-a dus să vadă ce se întâmplă. Cu cât se apropia de locul cu pricina vedea agitație în jur și lumea alergând, apoi a văzut cum ies flăcări din acoperișul casei unui vecin. Când a ajuns acolo, toți au strigat ușurați: ”Dați-vă la o parte! A venit Ciprian, el știe ce are de făcut!”. A avut norocul ca imediat la intervenție să ajungă Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Jariștea cu o autospecială. Imediat a organizat un dispozitiv de stingere. În scurt timp a mai sosit o autospecială a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Odobești cu care a organizat un alt dispozitiv de protecție. Din cauza faptului că imobilul cuprins de incendiu era de aproximativ 300 mp, iar în apropiere se aflau anexe și alte locuințe, pentru limitarea pagubelor au fost chemați în sprijin colegii de la Detașamentul de Pompieri Focșani. Aceștia au găsit incendiul localizat și în curs de lichidare. De aceea, nu a mai durat foarte mult până când focul a fost stins. Ceea ce se anunța un incendiu de proporții a avut consecințe minime asupra imobilului. Au fost afectați doar 100 mp de acoperiș. Acest rezultat s-a datorat în mare parte plutonierului adjutant Andronic Ciprian, care a demonstrat stăpânire de sine, precizie în luarea deciziilor, operativitate și profesionalism.

Asemenea unui leu, și-a apărat încă o dată teritoriul și avem convingerea că așa va acționa mereu. Este un exemplu al ”curajului și devotamentului”, trăsături pe care le-a insuflat zecilor sau poate chiar sutelor de colegi pe care i-a pregătit să fie pompieri adevărați.

Cuprinși de admirație, cu toții, astăzi, îl felicităm și îi dorim ca în orice ”luptă” cu situațiile de urgență să iasă mereu învingător.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.