Local

Galerie foto | Parcul Natural Putna și animalele lui

Janine VADISLAV
23 oct 2019 3384 vizualizări

Rangerii de la Parcul Natural „Putna” - Vrancea se află în plin sezon de monitorizare a carnivorelor mari, ursul, lupul, râsul. Ei folosesc tehnica modernă  de ultima generaţie care, alături de metodele tradiţionale, îi ajută să strângă toate datele  despre numărul şi starea lor de sănătate. Dacă până acum foloseau doar camerele video fixe, acum au amenajat şi un observator dotat cu locuri de cazare şi aparatura necesară.

„Vezi că au mâncat tot ce le pusesem aici, aici... O să mai punem... Uite, şi la sare, se vede clar...”, îi  spune inginerul Ion Militaru, directorul Parcului Natural  „Putna”, lui Adrian, celui mai tânăr membru, care s-a integrat perfect în colectivul Parcului Natural „Putna”.

Pentru prima oară, o echipă de televiziune a ajuns într-un corp de pădure cu o suprafaţă de 300 ha, care se află sub protecţie totală de mai bine de 15 ani. Din acest areal nu se taie nici un copac, nu este loc de trecere pentru localnicii aflaţi la câţiva km distanţă, nu sunt zgomote care să alerteze animalele, care îşi văd de traiul lor zilnic,  fără să fie stresate sau hăituite. Aici, în fiecare toamnă, rangerii urmăresc efectivele  existente, starea lor de bine înainte de a intra la  somnul de iarnă (hibernare).

- Când aţi început monitorizarea? întreb.

„Din august am început să frecventăm zona mai des iar acum, fiind perioada în care animalele încearcă  să pună cât mai multă grăsime şi masă musculară pentru a se pregăti de iarnă, ne este foarte uşor să le atragem în această poieniţă. Sperăm ca din clipă în clipă să apară şi urşii. Asta dovedeşte că şi zona este una liniştită şi favorabilă faunei sălbatice”,

Adrian, cel mai tânăr dintre rangeri spune că a avut ocazii în care s-a întâlnit cu ursul, dar de la distanţă. El are şi câteva sfaturi pentru cei care ajung, întâmplător, faţă în faţă cu Moş Martin.

„ Cred că erau 20, 30 m, poate  şi mai mult... În astfel de cazuri, e bine să ne facem simţită prezenţa, să facem zgomote. De exemplu, am putea bate din palme, sau am putea să ne mărim corpul, să întindem mâinile, să părem cumva mai mari decât ursul. Aşa am procedat şi eu”, ne-a spus  Adrian Istrate, ranger la Parcul Natural „Putna”.

În mijlocul acestei păduri de poveste, rangerii au construit un Observator cu 4 locuri de cazare de unde monitorizează animalele care trec prin zonă.  

- Cum e, sunt pregătite animalele de iernat? întreb.

„Am observat  că starea animalelor este bună şi că au avut suficientă hrană pentru a putea trece peste iarnă, indiferent dacă iarna va fi grea sau nu. Evident că pe lângă hrana, pe care o găsesc în mod natural, mai reuşim şi noi să mai punem în anumite puncte, pentru a le atrage şi a face o evaluare a fiecărei populaţii, ca număr.  În acelaşi timp observăm şi starea lor de sănătate şi cât de pregătite sunt pentru iarnă. Este un efectiv bun de urşi şi extrem de stabil genetic şi calitativ”, ne-a mai spus directorul Parcului Natural „Putna”.

Rangerii şi-au propus ca Observatorul să fie o atracţie şi pentru turiştii aflaţi în trecere, care vor dori să urmărească animalele din pădure, dar şi pentru artiştii  fotografi  care-şi doresc imagini inedite din Parcul Natural „Putna” - Vrancea.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.