Local

Galerie foto | Ce spune Garda Forestieră Focșani c-a făcut în primul trimestru al acestui an

Ziarul de Vrancea
8 apr 2020 1383 vizualizări

Amănunte pe acest subiect apar într-o informare privind activitatea Gărzii Forestiere Focșani în Trimestrul I al anului 2020 publicată pe contul de facebook al instituției:

”Conform prevederilor art.16, alin.(5), din Legea nr.46/2008-Codul Silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin acte de constatare, ocoalele silvice nominalizate au preluat în pază o suprafață de 852 ha, în vederea asigurării serviciilor silvice pentru suprafețele de maximum 30 ha, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat şi nu s-a realizat dezbaterea succesorală, din care: 5 ha pe județul Brăila, 472 ha pe județul Buzău și 375 ha pe județul Vrancea.

Pe de altă parte au fost preluate în pază 264 ha prin contracte de prestări servicii silvice, din care: 12 ha pe județul Brăila, 25 ha pe județul Buzău, 28 ha pe județul Galați, 153 ha pe județul Vaslui și 46 ha pe județul Vrancea.

Tot ca urmare a prevederilor art.16, din Legea nr.46/2008-Codul Silvic, au fost verificate 33 documentații întocmite de către ocoalele silvice nominalizate, pentru serviciile de pază prestate, privind asigurarea serviciilor silvice pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care s-au încheiat acte de constatare, pentru o suprafață de 22180 ha și o valoare de 728003 lei.

Având în vedere prevederile H.G.nr.864/2016, au fost verificate 34 documentații întocmite de către ocoalele silvice nominalizate, privind sprijinirea proprietarilor de fond forestier cu suprafețe de până la 30 ha inclusiv, care au încheiat contracte de prestări servicii silvice cu o structură silvică autorizată, pentru o suprafață de 7476 ha și o valoare de 197656 lei.

În cadrul Submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”/Sesiunea 4/2020, au fost depuse spre avizare 5 proiecte tehnice de împădurire pentru o suprafață totală de 8,81 ha cu o valoare totală a sprijinului de 115220,60 euro. Din cele 5 proiecte depuse, 4 au fost avizate favorabil și unul a fost respins. Totodată, au mai fost emise alte 4 avize pentru întocmirea proiectelor de împădurire pentru o suprafață totală de 130,41 ha. Termenul final de depunere al proiectelor la Garda Forestieră este 05.06.2020.

În cadrul Submăsurii 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”/Sesiunea 3/2020, a fost depus spre avizare un singur dosar tehnic, care a fost avizat favorabil. Suprafața eligibilă este de 121,31 ha cu o valoare totală a sprijinului de 23089,90 euro.

Au fost emise 9 decizii pentru ocupări temporare din fondul forestier național.

Au fost eliberate 41 certificate de identitate pentru materialele forestiere de reproducere.

Au fost emise 4 avize conform prevederilor art.37, alin.(11), din Legea nr.46/2008-Codul Silvic, pentru autorizarea construcțiilor aflate la distanțe mai mici de 50 m față de liziera pădurii.

Au fost verificate şi avizate 10 documentaţii, conform prevederilor H.G. nr.861/2009, pentru tarifele practicate de către ocoalele silvice cu ocazia asigurării serviciile silvice, pentru suprafețele de fond forestier mai mari de 30 ha.

În vederea înscrierii/modificării în Registrul național al administratorilor de păduri și ocoale silvice, au fost emise 5 avize pentru ocoalele silvice de stat.

Conform procedurii de elaborare a amenajamentelor silvice, în conformitate cu instrucțiunile în vigoare, delegații gărzii au participat la 3 ședințe de avizare a temei de proiectare „conferința I-a de amenajare”, 4 ședințe de preavizare a soluțiilor tehnice „conferința a II-a de amenajare” și au verificat la teren 2 lucrări de amenajare a pădurilor, în urma cărora s-au întocmit procese-verbale de recepție finală.

Au fost realizate lucrări de împăduriri pe o suprafață de 185,97 ha, din care: 48,15 ha împăduriri integrale, 111,82 ha completarea regenerării artificiale și 26 ha regenerări naturale. Din acestea 62,1 ha au fost realizate de ocoalele silvice de regim din raza Gărzii Forestiere Focșani cu fonduri de la fondul de conservare și regenerare a pădurilor; 73,5 ha au fost realizate de consiliile județene și primăriile din raza gărzii cu fonduri de la fondul de mediu și 50,37 ha de către Garda Forestieră Focșani cu fonduri de la fondul de ameliorare a fondului funciar și de la bugetul de stat.

Pe județe situația realizărilor se prezintă astfel:

- Brăila 7,33 ha, din care: 7,33 ha de către Garda Forestieră Focșani;

- Galați 47,9 ha, din care: 12,9 ha de către Garda Forestieră Focșani și 35 ha de către U.A.T.-uri;

- Vaslui 32,04 ha, din care: 30,1 ha de către Garda Forestieră Focșani și 1,94 ha de către ocoalele silvice de regim;

- Vrancea 98,7 ha, din care: 60,2 ha de către ocoalele silvice de regim și 38,5 ha de către U.A.T.-uri.

Ca urmare a notificărilor primite din partea ocoalelor silvice, au fost verificate 51 acte de punere în valoare, din care pentru 46 acte au fost emise avize favorabile iar 5 acte au fost anulate.

Conform prevederilor Legii nr.374/2006, au fost verificate 5 documentații întocmite de către ocoalele silvice, pentru decontarea cheltuielilor cu paza pădurii, ca urmare a suspendării serviciilor publice cu specific silvic, pentru o suprafață de 7292 ha și o valoare de 42397 lei.

Au fost emise 18 decizii de depășire a posibilității prevăzută în amenajamentele silvice în vigoare.

Au fost efectuate 33 controale pe linie cinegetică, constând în controale privind realizarea cotelor de recoltă la mistreț, ca urmare a evoluției pestei porcine africane, controale de fond pe fondurile cinegetice, acţiuni de combatere şi prevenire a braconajului, verificări la birou privind respectarea regimului autorizaţiilor de vânătoare, controale privind respectarea clauzelor contractuale de gestionare, controale privind îndeplinirea criteriilor de licenţiere, verificări privind reașezarea cotelor de recoltă şi verificare sesizări(inclusiv sesizarea pagubelor produse de vânat). Pentru nerespectarea prevederilor O.M.nr.353/2008, privind organizarea și practicarea vânătorii, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pe raza județelor Tulcea și Vaslui, valoarea totală a amenzilor fiind de 750 lei.

Pe raza județului Buzău, în localitățile Mărgăritești, Sărulești, Pardoși, Mânzălești, Colți și C.A. Rosetti au fost înregistrate 7 sesizări cu privire la pagube produse de exemplare din speciile urs, lup și mistreț asupra animalelor domestice și la culturile agricole, după cum urmează:

- 6 sesizări cu privire la pagube produse de urs și lup la animalele domestice, și anume: suine 1 exemplar, ovine 22 exemplare și 15 familii de albine, cu o valoare a pagubelor de 5976,40 lei;

- o sesizare cu privire la pagube produse de mistreț la culturile agricole de grâu înființate în toamna anului 2019, cu o valoare a pierderilor apreciată de producător la 145000 lei.

La această dată sunt în curs de evaluare pagubele produse asupra animalelor domestice, semnalate de reprezentanții U.A.T. Mânzălești și U.A.T. Colți.

Pe raza județului Vrancea, în localitățile Gura Caliței, Vintileasca și Vizantea-Livezi, au fost înregistrate 5 sesizări cu privire la pagube produse de exemplare din specia urs asupra animalelor domestice, după cum urmează: 9 exemplare ovine și 13 familii de albine, cu o valoare a pagubelor de 4100 lei;

La această dată sunt în curs de evaluare pagube produse asupra animalelor domestice, semnalate de reprezentanții U.A.T. Vizantea-Livezi.

Pe raza județului Vaslui, în localitatea Hoceni, a fost înregistrată o sesizare cu privire la pagube produse de mistreț la culturile agricole de mazăre, procedura de constatare și evaluare fiind în curs.

Au fost efectuate 17 controale, privind modul de adoptare şi implementare a sistemului “due dilligence”, denumit DDS, prevăzut de Regulamentul Uniunii Europene nr.995/2010, ocazie cu care au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 12000 lei.

Conform prevederilor H.G.nr.447/2017, au fost verificate 9 documentații pentru acordarea de compensații în valoare de 5758391 lei, reprezentând valoarea produselor lemnoase ce nu pot fi recoltate, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamentele silvice în vigoare.

Au fost emise 304 acorduri de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special, după cum urmează: Judeţul Brăila - 9 acorduri; Judeţul Buzău - 80 acorduri; Judeţul Galaţi - 24 acorduri; Judeţul Tulcea - 29 acorduri; Judeţul Vaslui - 28 acorduri şi Judeţul Vrancea - 134 acorduri.

Totodată, delegaţii Gărzii Forestiere Focşani au efectuat 159 controale cu privire la respectarea regimului silvic. Menționăm că o parte dintre controalele privind respectarea regimului silvic au fost efectuate în colaborare cu organele de poliție și jandarmerie. Cu această ocazie s-au obţinut următoarele rezultate:

- au fost înaintate 11 denunţuri penale parchetelor de pe lângă instanțele de judecată competente, cu o valoare a prejudiciului adus fondului forestier naţional de 878583 lei;

- au fost aplicate 56 sancţiuni contravenţionale cu o valoare a amenzilor de 163000 lei;

- au fost confiscate materiale lemnoase cu un volum de 466 mc;

- s-a constatat un volum al arborilor tăiaţi ilegal de 1233 mc;

- au fost verificate în vederea soluționării 35 sesizări.”-Garda Forestieră Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.