Local

Galerie foto | Legumicultorii din Biliești pregătesc trufandale pentru Paști

Ziarul de Vrancea
23 mar 2019 3757 vizualizări

Producătorii din bazinul legumicol Bilieşti - Suraia - Răduleşti asigură cea mai mare cantitate de trufandale pe piaţa vrânceană. Localităţile sunt pline de solarii în care îşi dorm somnul de creştere şi frumuseţe tot felul de minuni care vor ajunge de Paşti pe mesele vrâncenilor şi nu numai.  În această primăvară legumicultorii vrânceni au făcut deja safteaua la zarzavaturile proaspete fără de care mâncarea noastră tradiţională parcă n-are gust. Cele mai căutate sunt ridichile, salata, spanacul, usturoiul, ceapa dar şi pătrunjelul verde, leuşteanul, loboda şi mărarul, atunci culese din grădină. Producătorii spun că preţul este unul bun, o parte din banii câştigaţi urmând să fie investiţi în celelalte lucrări legumicole de peste an.

A mai rămas aproape o lună până la sfânta sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Cristos. În comuna Bilieşti e zarvă mare. Localnicii nu-şi mai văd capul de treabă căci, mai bine de 80 la sută dintre ei lucrează în solarii şi dau zor să ajungă zarzavaturile la timp în farfuriile vrâncenilor şi nu numai. Marfa este una foarte bună  pe care, cu puţin noroc, o vor vinde cu cel mai bun preţ.

Familia Chiticaru scoate în acest an, de Paşti, castraveţi, soi românesc, bun, gustos şi rezistent.

„Castraveţii deja i-am pus, avem o săptămână de când i-am plantat în pământ”, spune doamna Felicia Chiticaru.

- Ce soi aţi pus? Un soi românesc, pe care l-am avut şi anul trecut. A mers foarte bine pe piaţă. Este gustos şi rezistent”.

- Ieşiţi cu trufanda pe piaţă? întreb.

„Sigur şi precis, peste 3 săptămâni suntem deja pe piaţa din Focşani.”

Doamna Felicia spune că efortul e mare, dar merită, mai ales că iubeşte această îndeletnicire foarte mult. S-a intors din Italia acum 2 ani şi, de atunci şi-a dezvoltat - împreună cu soţul - investiţia care include şi 1000 mp de roşii subvenţionate de stat. Însă, ca să obţii marfă de calitate, trebuie să ai multă răbdare şi putere de muncă.

„Îţi trebuie răbdare, la grădină e migălos, e treabă de fineţe.Trebuie să iubeşti ceea ce faci, să ai mare dragoste pentru plăntuţele pe care le duci de la sămânţă până la produsul final. Cu ajutorul lui Dumnezeu mergem înainte şi dorim să obţinem anul acesta legume mai bune, mai frumoase decât anul trecut. La noi totul este bio, folosim îngrăşământ natural, certificat. În legumicultură plantele cer foarte multă atenţie, sunt foarte gingaşe, iar pe timp de iarnă, dacă nu ai o anumită temperatură, deja se creează o problemă. Controlăm focul toată noaptea”, mai spune doamna Felicia.

Cu banii câştigaţi de Paşti, familia Chiticaru continuă lucrările în solarii. Anul acesta au primit un ajutor de minimis pentru 1000 mp solariu cu roşii, pe care le-au plantat deja. Nici la roşii nu fac rabat şi folosesc sămânţă de cea mai bună calitate.

- Ce soi cultivaţi? întreb.

„Roşia românească”, spune domnul Dorinel Chiticaru.

- Gustul cum e? întreb.

„Foarte bun, gustul acela tradiţional, foarte apreciat de cumpărători. Anul trecut a fost primul an în care am început această afacere. A fost un an bunişor, anul acesta să vedem cum merge...”

- Dar e şi muncă multă, spun.

„E zi lumină, începem pe la şase dimineaţa şi mai intrăm în casă când se întunecă”.

- Sunteţi mulţumit? întreb.

„Asta ştim să facem, suntem legumicultori din tată-n fiu”, mai spune domnul Dorinel Chiticaru.

Familia Ionaşcu scoate de Paşti o singură trufanda, celebrul leuştean de Bilieşti, care dă un gust unic, de ne egalat borşului de miel. Doamna Constanţa e foarte mândră de leuşteanul dumneaei care creşte direct în grădină, fiind şi foarte rezistent la temperaturi mai scăzute.

- Atunci e cererea mare, de Paşti? întreb. 

„Da, atunci e bătaia la leuştean”.

- Ce calitate are de e aşa căutat?

„Are o aroma extraordinară, asta are. Când ies la vânzare, miroase toată piaţa”.

- Cum îl daţi? întreb.

„La legătură îl vând, 1 leu bucata..., spune doamna Constanţa Ionaşcu zâmbind. Tot îl dau, nu rămân cu nimic.”

Leuşteanul este pentru faimă, câştigul mare îl aduc roşiile, ardeii şi vinetele, din care au plantat deja mare parte.

„Am făcut singur răsadurile, spune domnul Ionel Ionaşcu. Am început imediat după Sfântul Ion cu semănatul, focurile, apoi repicatul la 30 de zile şi, după 6 Martie, am plantat roşiile aici în solariu. Am mers pe 5 soiuri, 3 sunt româneşti şi 2 olandeze.”

- Se vând bine?

„Roşia românească se vinde cu 4-5 lei/kg, iar cea olandeză cu 2,5- 3 lei/kg. Dacă aş vinde en-gros, aş primi 1,2-1,5lei/kg.”

Roşia românească, de care e foarte mândră familia Ionaşcu este „gigant”, are 900 gr. şi un gust de-ţi  lasă gura apă.

Alina Cătană s-a întors din Italia cu familia şi a preluat afacerea părinţilor. Pentru sărbătorile de Paşti a pregătit 2 solarii întregi doar cu verdeţuri.

„Pentru Paşti ne pregătim cu usturoi verde, ceapă verde, spanac, mărar, salată, ridichi, leuştean, tarhon. Avem de toate” spune doamna Alina.

Totul este pregatit şi pe 15 aprilie iese deja pe piaţă. Are şi „noutăţi”. Din Italia şi-a adus seminţe de rucola, o salată puţin amară, bună pentru cei care suferă de fiere. Cumpărătorii au fost încântaţi şi dornici să experimenteze şi alte verdeţuri.

„Anul trecut am avut ridichi lungi, aduse din Italia. Arătau ca nişte morcovi şi oamenii au fost foarte curioşi să ştie ce sunt..”

- Au cumpărat?

„Au cumpărat. Le-au plăcut ridichile mele pentru că au un gust foarte bun”.

- Cum credeţi că va fi anul acesta?

„Cred că va fi bine. Eu am testat deja piaţa, am fost cu ceapă şi usturoi verde. Se vinde bine, 1 leu legătura. Anul trecut era 50 de bani legătura. La noi totul este bio, calitatea este foarte bună iar cumpărătorii apreciază acest lucru”, mai spune doamna Alina Cătană.

Viceprimarul spune că datorită legumicultorilor, comunitatea a devenit cunoscută şi apreciată în toată ţara. Grădinarii trebuie să ajungă cu produsele pe piaţă aşa cum au promis adică, la timp, înainte de Paşti.

„Suntem cunoscuţi peste tot. Legumicultorii noştri fac treabă bună. Cu siguranţă, înainte de Paşti aceste trufandale vor fi pe piaţa din Focşani”, a spus domnul Remus Chiticaru, viceprimarul comunei Bilieşti.

Legumicultorii spun că anul se anunţă unul foarte bun. Ei au testat piaţa deja, preţul este dublu faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că şi câştigul va fi unul pe măsură.  ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.