Local

Foto | O confuzie în lista monumentelor istorice din județul Vrancea: Casa Ferhat, din Focșani este de fapt Casa Simionovici

Florin Marian Dîrdală
12 iun 2023 5858 vizualizări

Deși nu este de importanță națională, această confuzie în lista monumentelor istorice din Vrancea există de peste 30 de ani, fiind garantată de mai multe instituții care puteau, în tot acest timp, să facă rectificările de rigoare. Dar niciodată nu este  prea târziu , așa că să le oferim, cu voia dvs și cu ajutorul documentelor din Arhivele Nationale dovezile autentice ale acestei teorii după cum urmează:

În Focsani pe str Republicii, denumită în trecut str. I. C.  Brătianu și mai înainte str Gării trăiau numeroase familii de armeni care au ridicat aici adevărate locuințe palate. Câteva nume Ferhat, Murad, Manuc, Missir, Alaci, Ibrăileanu  etc sunt cu siguranță cunoscute de focșănenii de azi. Așadar ne aflăm pe str Republicii la nr 9, între alte doua bijuterii arhitectonice,tot armenești. În stânga se află cocheta Casă Hanagic (str Republicii nr 5 sau 7 în trecut, în prezent localizată lângă sediul fostului Atelierul de Proiectare Județean, azi preluat de  o societate de investitii finaciare Est invest ). Hanagic a donat casa urmașilor săi Manea Stan și Zizi de la care a fost naționalizată prin efectul decretului  92/1950  În această casă  locuia atunci un chirurg de seamă al județului nostru Constantin Eftemie, colegul și prietenul celebrei  Ana Aslan.În dreapta monumentului luat în discuție pentru azi se află Casa familiei Pruncu de la nr 11, care a ajuns apoi în proprietatea familiei Boiu, de unde a fost confiscată și a devenit în zile mai recente restaurant Golden, iar in prezent aici nu mai functionează nimic.În ea a crescut eroul din Primul Război Mondial, Sublocotenent Gabriel Pruncu, mort  la 21 de ani în fața Gării din Mărășești.   

Prin urmare Casa la care se face referire în această scurtă prezentare se află între cele două și se numește Ferhat, deși se poate concluziona că numele i s-a acordat incorect după cum urmează în continuare:

În jurul anului 1900 Primăria Focsani a întocmit două lucrări extrem de valoroase, un  recensământ al gospodăriilor din Focșani și un plan general al orașului Focșani însoțit de mai multe planuri de detaliu.

Din respectivul plan rezultă că strada pe care era situat imobilul în cauză se numea strada Gării, nu str Republicii ca acum, iar numerotarea poștală era efectuată dinspre centrul orasului cu numerele pare pe partea dreaptă și numerele impare pe partea stângă.

 Casa, așa numită Ferhat, avea la acel moment numărul poștal 64 și aparținea unei doamne de etnie armenească Ecaterina Simionovici, numele acestea fiind uneori transcris Simonovici (conform recensământului ) născută la anul 1862 în Suceava și locuind în orașul Focșani de 22 de ani, deci de prin jurul anului 1880, când putem estima că a cumpărat sau a construit  casa respectivă, 

Ca o observație bogatul si puternicul Ferhat (fost prefect) stăpânea și el o proprietate în zonă, chiar foarte aproape, doar că la nr 68, pe locul în care în prezent se află Direcția Agricolă, parcul Nicolae Bălcescu și sediul Asirom.Clădirea respectivă a fost demolată pentru a face loc investițiilor amintite.

Familia Simionovici și membrii acesteia au stăpânit imobilul(denumit în prezent casa Ferhat ) fără probleme deosebite.

Doar numerotarea poștală a fost modificată, în sensul că porțiunea de stradă pe care era amplasat a capătat numele I C Brătianu, iar numerotarea poștală a început să fie atribuită dinspre Gara orașului, astfel încât în anul 1930, la nr. 9, putem găsi gospodăria Moșt(enitor) Ecat. Simonovici, iar in anul 1941 figurează Most(mostenitor) I Simonovici la nr postal 7, fost 9.  Adică proprietarii inițiali decedaseră, iar urmașii o stăpâneau în indiviziune, fără a fi procedat la aplicarea normelor succesorale ale acelor timpuri.

 La instalarea regimului comunist o Revizuire a clădirilor din anul 1948 consemnează că pe strada Republicii, fostă str I C Brătianu figureaza la nr poștal 7- Tin Constantin.Explicația posibilă ar fi că locuința fusese părăsită de adevărații proprietari, iar statul a decis confiscarea ei prin intermediul Decretului nr 92/1950, de la numele Most Def Șt Simionovici, fiind transmisă întreprinderii locale de gospodărire orășenească în vederea administrării.

 Pentru informarea generală, pe str Republicii la nr 3 figurează nationalizat în anul 1950 Mos deff Sima Ferhat ( nume care a stat la producerea confuziei cu casa Ferhat(Simionovici), iar acest lucru este, conform celor menționate mai sus, fără niciun dubiu

 Iată cum s-a produs și confuzia: În cuprinsul secțiunii  

Lista Monumentelor Istorice 1991-1992 (pe judete) [pdf]:   figurează la nr 17  pe strada Republicii cu codul B 0062 Casa Ferhat -secol XIX .

Și  așa începe această încurcătură neplăcută în ceea ce priveste CASA FERHAT. A fost inclusă în lista monumentelor istorice, din acest moment, cu acest nume și sub un număr poștal greșit atribuit ( 17 ) pâna în anul 2004 când la o actualizare a listei monumentelor istorice a devenit imobilul cu următoarele coordonate științifice  Nr-208 VN-II-m-B-06457 Casa Ferhat municipiul FOCŞANI Str. Republicii 9 sec. XIX.  De altfel acest număr poștal este și adresa la care regăsim imobilul în cauza și în prezent.

 Ceea ce  putem observa, conform documentelor din vechime,  e că edificiul în cauză e foarte vechi, de dimensiuni impresionante și cu o arhitectură deosebită.De exemplu în 1900 este descris ca o construcție de zid,  11 camere etc., iar între anii 1942-1948 imobilul era prezentat în matricolele fiscale ale timpului(str I C Bratianu nr 7-Most def St Simionovici): Casă mare de locuit, construită din zid, acoperită cu tablă, cu lumină, parchet și sobe de teracotă, formată din 14 camere și holul care servesc de birouri Administrației Financiare, închiriat de M(inisterul) F(inantelor) cu chirie anuală de 214 500 de lei. Aceste detalii și multe altele observate de către specialiștii Oficiului județean de Patrimoniu de pe lângă Muzeul Vrancei au stat la baza propunerii de includere a Casei Ferhat ( de fapt  Simionovici) în cadrul listei monumentelor istorice din județul Vrancea conform ultimei actualizări 2015 unde are  următoarele particularități științifice -Nr crt 207 Cod  VN-II-m-B-06457 Casa Ferhat municipiul FOCŞANI Str. Republicii 9 sec. XIX

 O observație, dacă se permite, ar fi aceea ca  la următoarea actualizare a listei monumentelor istorice din Vrancea să fie consemnat numele real al proprietarului , SIMIONOVICI , deoarece din documente  rezultă că FERHAT nu a stăpânit respectivul edificiu NICIODATĂ.

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.