Local

Foto | Exclusiv! Fostul primar de la Homocea, Neculai Ionescu, trimis în judecată într-un nou dosar penal

Gabriel Sava
9 feb 2021 5125 vizualizări

Fostul primar, actual consilier din partea PSD, este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri. În imobilele aflate pe numele lui Neculai Ionescu, oamenii legii au găsit sute de documente care aparțin Primăriei și Consiliului Local Homocea, cele mai multe în original. Totul a pornit de la un contract de concesiune din 2004, pentru un teren pentru tatăl fostului primar Ionescu.

În urma alegerilor locale din 2016, primarul în funcție Neculai Ionescu, care a candidat în acel an din partea UNPR, pierdea fotoliul de edil în favoarea liberalului Vasile Petrea. Era o dublă pierdere pentru Neculai Ionescu, după 12 ani la cârma comunei Homocea: anterioara sa excludere din PNL, urmată de susținerea unui alt candidat pentru funcția de primar și pierderea rușinoasă, pe locul III, a alegerilor locale. Pe 7 iunie 2016, actualul primar Vasile Petrea suna la 112 pentru a anunța faptul că Neculai Ionescu a sustras mai multe documente din sediul primăriei Homocea.

Echipajul de poliție care s-a deplasat la fața locului a depistat în fața sediului primăriei o autospecială Dacia Papuc, proprietate a unui fost angajat al Primăriei, în care se aflau saci cu diverse materiale, „printre care înscrisuri, despre care inculpatul Ionescu Neculai a afirmat, la momentul acela, că sunt bunuri personale, respetiv cărți, ziare, legi printate, poze și maculatură, adunate de-a lungul perioadei cât a fost primar. La acel moment nu a fost înregistrat dosar penal și nu au fost ridicați sacii cu documentele respective”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud, care face obiectul dosarului penal nr. 203/173/2021, înregistrat pe rolul Judecătoriei Adjud la data de 1 februarie 2021.

Un contract de concesiune „moștenit” de primarul Ionescu, de soție și de frate

În anul 2004, Consiliul Local Homocea a concesionat pe o perioadă de 49 de ani lui Gheorghe Ionescu, tatăl primarului pe atunci în funcție, un teren în suprafață de 4,37 ha în intravilanul comunei. În 2006, când concesionarul terenului a decedat, primarul în funcție, fratele său și soția, în calitate de moștenitori, s-au adresat cu o cerere primăriei Homocea prin care au cerut preluarea contractului de concesiune și prelungirea perioadei cu 24,5 ani.

După cum rețin procurorii în materialul de trimitere în judecată „inculpatul Ionescu Neculai a întocmit un alt contract de concesiune cu nr. 3769 din 12.06.2012 despre care acesta a declarat cu ocazia audierii că este un contract adițional la contractul cu nr. 4813/09/11/2004 (n.r- la contractul inițial)”. La circa un an după ce a pierdut alegerile locale, în 2017, o comisie din cadrul Primăriei Homocea a constatat că fostul primar își însușise fără drept suprafața de teren care făcea obiectul concesiunii din 2004 și a solicitat Tribunalului Vrancea să anuleze cele două contracte de concesiune din 2004, respectiv din 2012. În cursul procesului, primăria Homocea nu a putut depune documentele în original pentru că nu le deținea, dar a depus fotocopii ale acestora, ocazie cu care s-a constatat că documentul din 2004 are două variante diferite, moment în care primăria Homocea a depus plângere împotriva fostului primar pentru comiterea infracțiunilor de furt, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.  

În vara anului 2019, polițiștii au perchiziționat imobilele deținute de fostul primar

Și ghiciți ce au găsit? Conform rechizitoriului care stă la baza trimiterii sale în judecată, în urma încuviințării de către instanță a percheziției la imobilele deținute de Neculai Ionescu, au fost identificate variantele originale ale contractelor de concesiune care făceau obiectul dosarului civil, precum și mai multe documente în original și copie, grupate într-un număr de 21 de dosare ce privesc activitatea Primăriei Homocea. La verificările ulterioare făcute de angajații primăriei Homocea în arhiva proprie, documentele ridicate în 2019 la percheziții de la fostul edil Ionescu nu s-au regăsit și în arhiva Primăriei.

Când a fost audiat în acest dosar, Neculai Ionescu a venit cu mai multe explicații: acesta a spus că a dispus începând cu anul 2012, ca un document să fie redactat în original în mai multe exemplare, dintre care cel puțin un exemplar era ținut la sediul primăriei sau la biroul său personal aflat în imediata apropiere. Acesta a mai spus procurorilor și că, din cauza numărului redus de angajați, încă din 2004, o parte din documente le redacta chiar el la biroul personal, după program, așa că, așa cum a apreciat, ar fi rămas involuntar în posesia lui. Cu privire la prejudiul adus primăriei pe care a condus-o, Neculai Ionescu a mai spus că nu consideră că deținerea documentelor găsite la percheziții ar fi împiedicat buna desfășurare a activității Primăriei și Consiliului Local, asta chiar dacă, în mai multe rânduri, instituția s-a aflat în imposibilitatea de a identifica în arhiva proprie, documente necesare bunei desfășurări a activității.

„Din câte îmi aduc aminte au fost mai multe situații din 2016, de când am fost ales primar, când mi s-a adus la cunoștință de către angajați că nu au identificat un document care ar fi trebuit să fie în arhiva instituției. Tocmai cunoscând această situație, printre primele dispoziții pe care le-am dat în calitate de primar, a fost inventarierea arhivei vechi, care era într-un spațiu total insalubru și nepotrivit, unde ploua pe documente. Arhiva a fost atunci mutată, dar multe documente nu au fost găsite nici în ziua de azi, unele fiind chiar cele descoperite la perchezițiile de la Neculai Ionescu”, a declarat primarul Vasile Petrea.

Pentru conflictul de interese a intervenit prescripția răspunderii penale

Sesizată din oficiu cu privire la faptele de conflict de interese în ceea ce privește documentul din 2012 pe care Neculai Ionescu l-a semnat atât în calitate de primar, cât și în calitate de beneficiar, procurorii au constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale. Adică, chiar dacă există fapta, fostul primar nu mai poate fi tras la răspundere! Și pentru presupusele fapte de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, procurorii adjudeni au decis clasarea pe temei că faptele nu există, însă au dispus trimiterea în judecată a proaspătului consilier local PSD, pentru „săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, constând în aceea că în data de 07.06.2016, având calitatea de primar al comunei Homocea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a sustras mai multe înscrisuri în original aflate în păstrarea Primăriei Homocea”. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Adjud și, până la o hotărâre definitivă, inculpatul beneficiază de toate drepturile și libertățile oferite de legea penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. În acest dosar, partea vătămată, respectiv primăria Homocea prin primar Vasile Petrea, a anunțat că se va constitui parte civilă.

„Scăpat” de prescripție în 2021, condamnat pentru aceeași faptă în 2017, executat silit începând cu 2020 pentru 715.000 lei

Neculai Ionescu nu este la prima întâlnire cu legea penală, după ce a fost judecat în mai multe dosare. În primăvara anului 2017, acesta a fost condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese de Curtea de Apel Galați la un an și două luni, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării. În 2015, fostul primar de la Homocea fusese condamnat definitiv printr-o decizie a aceleiași instanțe. În cursul anului trecut, tot printr-o decizie definitivă, fostul primar este obligat să plătească bugetului local al comunei Homocea suma totală de 715.000 lei, valoarea pe care comuna Homocea a pierdut-o după ce Neculai Ionescu a semnat, în 2008, contractul cu o firmă pentru asigurarea serviciilor de internet pentru primărie, cu niște condiții total nefavorabile pentru autoritatea locală. În fața judecătorilor, Neculai Ionescu s-a apărat spunând că nu a citit contractul pentru că își uitase ochelarii acasă! Pentru recuperarea sumelor datorate, Neculai Ionescu se află în procedură de executare silită, pe care a contestat-o în mai multe dosare civile.  (Gabriel Sava)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.